
Záhradní pekelníci
Dokážu spríjemniť čas strávený v záhrade. Priamo pod holým nebom vám pomôžu ukuchtiť niečo chutné pod zub. Na grile môžete jednoducho pripraviť tradičný steak, hamburger, pestré špízy, mäsové rolády či pikantné ryby od výmyslu sveta. Ak patríte medzi vyznávačov zdravšieho stravovania, môžete skúsiť experimentovať so zeleninou, zemiakmi či s ovocím. Pri grilovaní sa totiž fantázii medze nekladú.
Tomuto spôsobu prípravy jedla na čerstvom vzduchu holdujú niektorí viac, iní menej. Podľa frekvencie vašich grilovacích akcií by ste si mali zvoliť typ grilu. Na občasné párty či rodinné posedenia sa najlepšie hodí mobilný gril, ktorého súčasťou je aj pracovná plocha, vozík alebo taška.
Náruživí grilmajstri môžu pouvažovať aj o pevnom, komfortne vybavenom stanovisku a stabilnej – murovanej či skladačkovej konštrukcii s ohniskom na drevo alebo drevené uhlie. Liatinové grily sú vhodnou alternatívou pre tých, ktorí si zo záhradného priestoru nemôžu dovoliť odhryznúť stavbou kozuba. Trh ponúka široký výber – od elektrických cez plynové až po grily na drevené brikety. Ak teda patríte medzi nadšencov prírodného stolovania, určite si nájdete svojho pekelníka.
Plyn – priamy ohrev | Plyn – nepriamy ohrev |
Drevené brikety – priamy ohrev | Drevené brikety – nepriamy ohrev |
Pekelnícke minimum Po použití ponorte grilovací rošt do horúcej saponátovej vody. Ak nemáte poruke vhodnú nádobu, zabaľte ho do navlhčených novín, aby zvyšky jedla nezaschli. Ostatné časti grilu stačí vymiesť a vyčistiť napr. novinovým papierom. |
Kam s ním?Pred kúpou grilu je dôležité ujasniť si, pre koľko ľudí budete pripravovať grilované pochúťky a tiež kde, a podľa toho sa rozhodnite. Každý, aj mobilný gril totiž potrebuje vhodné miesto. To by malo byť spevnené – najlepšie vydláždené, aby v blízkosti žeravých uhlíkov nevznikali nebezpečné problémy s rovnováhou. Ak je to čo len trochu možné, mala by sa táto príprava jedla odohrávať niekde ďalej od domu, najlepšie v závetrí (prievan znemožní udržať rovnomerný žiar a doďaleka roznesie dym), a rozhodne nie pod konármi ovocných stromov.
Ohľad treba brať aj na susedov. Miesto na grilovanie nie je len miestom na ohnisko, ale najmä miestom pre ľudí, preto by malo byť prispôsobené na príjemné posedenie s výhľadom na „akciu“ (miesta na sedenie však nesmú brániť v prístupe k ohnisku), a zároveň by mal byť okolo grilu dostatok plôch na prípravu pokrmov a uloženie všetkého potrebného. Na juhu Európy sú obľúbené akési čiastočne otvorené letné kuchyne (samozrejme, vrátane letnej jedálne pod zelenou pergolou), ale aj v našich klimatických podmienkach iste oceníte nad grilom (aj priestorom na stolovanie) striešku do každého počasia.
V okolí grilu bývajú často vymurované poličky a bočné stolčeky v rôznych výškach, zaujímavá však môže byť aj jednoduchá väčšia rovná plocha v „pracovnej výške“, rozdelená na „sektory“ – prípravné a ohniskové, podľa vzoru tzv. kuchynských ostrovov.
Priame alebo nepriame? |
Mobilný a stabilnýAj keď oceľové či liatinové grily môžu vďaka svojej mobilite pôsobiť dojmom dočasnosti a murované zase vzbudzovať pocit večnosti a nezničiteľnosti, niekedy to môže byť práve naopak. Životnosť grilu závisí od kvality materiálu a od vašej starostlivosti. Aj mobilný gril vám môže skvele slúžiť po dlhé roky, pri nekvalitných výrobkoch však nepočítajte s mnohonásobným používaním. Naproti tomu murovaný alebo montovaný záhradný gril, hoci pôsobí stabilne, sa nemusí dožiť druhej sezóny. Príčinou môžu byť nekvalitné materiály, ale aj nedodržanie technológie pri výstavbe či chyby pri používaní.
Záhradný gril je na rozdiel od mobilného odsúdený tráviť v záhrade celý svoj život. A nielen leto, ale aj zimu. Preto by mal odolať aj treskúcim mrazom. Musí byť teda zhotovený buď z mrazuvzdorných materiálov, alebo ho treba dôsledne natrieť prípravkami, ktoré minimalizujú jeho nasiakavosť. Príroda je totiž zásadová, a všetko, do čoho sa dostane voda, v zime roztrhá jej ľadová verzia. Kvalitu materiálu dôsledne otestuje aj striedanie teplôt.
Drevo, plyn či elektrina?
Pri výbere grilu treba brať do úvahy nielen osobný vkus, ale aj iné faktory – napríklad vôňu, rýchlosť pečenia či priestorové možnosti v exteriéri. Tie môže ovplyvniť zdroj tepla na grilovanie, a preto by mala byť pri výbere grilu jednou zo zásadných otázok: Drevené uhlie, plyn alebo elektrinu? V nedostatočne informovaných gurmánskych kuloároch sa môžete stretnúť s názorom, že na plynovom grile nikdy nedosiahnete také špecificky jemné chute ako na grile s dreveným uhlím alebo briketami. Ide o omyl. Oba typy sú rovnocennými súpermi.Plynový gril sa zahrieva oveľa rýchlejšie, môžete ho zapáliť stlačením tlačidla a teplotu regulovať podľa potreby (podobne ako na plynovom sporáku), zatiaľ čo drevené uhlie alebo brikety musíte rovnomerne rozložiť na palivový rošt. Navyše pri plynovom grile odpadá špinavá „uhliarska“ práca (aj keď tá evidentne mužov baví, takže čistá prevádzka je výhodou, ktorá osloví skôr grilovaniachtivé dámy). Grilovať na plyne znamená grilovať rýchlo a bez dymu z pripaľujúceho sa tuku, možno aj práve preto tento typ bude asi najviac vyhovovať čistotným nedočkavcom, ktorí zároveň dbajú o svoje zdravie.
Elektrické grily možno používať vnútri aj vonku – jedinou podmienkou je elektrická zásuvka alebo dostatočne dlhá predlžovačka. Sú ideálne pre tých, ktorí v záhrada musia počítať s každým centimetrom, prípadne pre tých, ktorí síce nemajú záhradu, ale balkón a chuť na grilované pochúťky. Zdrojom tepla pri tomto type grilu je elektrická špirála, pričom si môžete vybrať medzi grilovaním na rošte alebo na rozohriatej kovovej doske s nepriľnavým povrchom (tzv. kontaktné grily). Elektrický gril sa ľahko čistí (niektoré časti znesú aj nešetrné zaobchádzanie umývačky). Pretože sa odkvapkávajúci olej zachytáva vo vaničke s vodou, grilovanie vám neznepríjemní pripálený tuk.
Brikety alebo uhlie?Drevené uhlie z kusového mäkkého dreva nie je príliš vhodné ako zdroj paliva pri grilovaní. Jeho nevýhodou je, že rýchlo horí a zostáva po ňom množstvo popola, ktorého čiastočky sa môžu zachytiť na jedle. Hoci je tento druh paliva lacný, pri dlhodobom používaní stojí viac. Jeho konkurentmi sú drevené brikety, ktoré zabezpečia rovnomernú distribúciu tepla, nezapáchajú ako drevené uhlie a horia oveľa dlhšie.
Kvalitné brikety, ktoré zostali v grile, možno po uhasení použiť na budúce grilovanie. Špeciálne lupienky, tzv. Hickory chips, sú vyrobené z orechového dreva posekaného na kúsky. Ak chcete, aby mäso malo chuť ako po údení, odporúča sa pol hodiny pred koncom grilovania pridať zopár lupienkov na horúce drevené brikety alebo na alumíniovú misku (pri plynových griloch). Predtým lupienky namočte do vody, aby nasiakli, vyberte a nechajte chvíľu odkvapkať. Množstvo paliva závisí od množstva a druhu pripravovaného jedla.
Čo sa deje s tukom pri grilovaní? |
A nezabudnite, že teplotu je ľahšie znížiť, preto si radšej pripravte na rozpálenie viac uhlia alebo brikiet, tie počas prípravy môžete kedykoľvek podľa potreby odobrať. Pri niektorých spôsoboch grilovania sa ako médium používajú aj lávové kamene (alebo keramické brikety) – rozpália sa pomocou elektrickej špirály alebo plynového horáka a postupne uvoľňujú naakumulované teplo.
Lávové kamene sú silne pórovité a „nasávajú“ odkvapkávajúci olej, čím sa odstraňuje možný zápach od pripaľujúceho sa tuku. Z času na čas ich treba preprať v saponáte, ktorý rozpustí olej v póroch (pravidelných výdavkov spojených s ich výmenou sa teda netreba obávať).