Šľachtené šťastie
Chryzantéma je pre Číňanov jedna zo štyroch rastlín, ktoré symbolizujú šťastie. Málokto vie, že jej názov pochádza z gréčtiny a v preklade znamená zlatá kvetina. Známejšia je už skutočnosť, že chryzantémy patria v Japonsku k obľúbeným kvetinám už niekoľko storočí (čoho dôkazom je jej zobrazenie v cisárskom erbe) a dokonca 9. september je pre chryzantémy v tejto krajine slávnostným dňom.
Šľachtenie chryzantém je stará tradícia, ktorá má svoje korene v Číne a Japonsku, odkiaľ pochádzajú tieto pôvodne divo rastúce rastliny. V Európe sa objavili až v 18. storočí a s pokračujúcimi dovozmi sa začalo aj s ich šľachtením. V roku 1829 bola v anglickom Norwichi prvá výstava, kde sa prezentovalo až 48 kultivarov. Dnešné šľachtené chryzantémy sa zaraďujú do čeľade astrovitých rastlín. Patria medzi tzv. kvetiny krátkeho dňa, čo znamená, že kvet vzniká až v čase skracujúceho sa dňa v druhej polovici vegetácie. Chryzantémy sa delia na dve skupiny – na veľkokveté, ktoré sa najčastejšie pestujú v skleníkoch, a na drobnokveté, ktoré rastú aj vo voľnej prírode, pretože sú dostatočne mrazuvzdorné. Dôležité je, aby pôda bola kyprá a dobre zásobená potrebnými živinami.
Pestujeme chryzantémyDrobnokveté a veľkokveté chryzantémy majú odlišné podmienky na pestovanie. Veľkokveté chryzantémy rozmnožujeme na jar zakoreňovaním odrezkov dlhých osem až desať centimetrov. Odlamujeme ich z materskej rastliny a zapichujeme do hrubého substrátu, ako sú agroperlit a piesok zmiešaný s rašelinou. Ak konce odrezkov ponoríme do práškového stimulátora, budú sa lepšie zakoreňovať. Črepník s odrezkami je vhodné umiestniť na teplé a svetlé, nie však slnečné miesto. Keď rastlinky začnú po troch až šiestich týždňoch rásť, čo znamená, že si už vytvorili bohatú koreňovú sústavu, môžeme ich presadiť do skleníkov.
Drobnokveté chryzantémy dorastajú až do výšky jedného metra. Vysádzame ich do okrasných záhonov, kde kvitnú začiatkom jesene. Rozmnožujú sa delením trsov vždy po niekoľkých rokoch. Zvyčajne intenzívny rast a kvitnutie ustávajú v dôsledku vyčerpania živín po troch až piatich rokoch. Preto nové miesto na výsadbu treba starostlivo pripraviť a zabezpečiť rastlinám dostatočný prísun živín, najlepšie vo forme vyzretého kompostu alebo suchého organického hnojiva.