Úžasná chata, ktorá si na tradičný dizajn nepotrpí

21. 09. 2015
Zdieľať

Aj vy máte občas chuť odísť niekam ďaleko, nechať všetok stres a povinnosti za sebou? Moderná chata na Novom Zélande je na to ako stvorená. Architekti z ateliéru Pattersons ju prepojili s okolitou prírodou naozaj tesne – včlenili ju do svahu na pobreží tak, aby zostala čo najviac ukrytá pred okolitým svetom. Pri jej virtuálnej návšteve naň určite na chvíľu zabudnete a možno objavíte nový spôsob, ako si domov priniesť kúsok prírodnej divočiny bez toho, aby ste sa vzdali pohodlia.

Odolná stavba s neodolateľným výhľadom

Klasickú chatu si v našich končinách predstavujeme väčšinou inak. Táto stavba so skla, ocele a miestnych prírodných materiálov si na tradičný dizajn rozhodne nepotrpí. Jej úlohou je poskytnúť neodolateľný pohľad na oceán a odolať búrkam či iným prípadným výstrelkom počasia. Preto sa pri konštrukcii striedajú kameň, exotické drevo, ktorému sa hovorí koto, okyere alebo kefe (Pterygota macrocarpa), sklo so zvýšenou odolnosťou a oceľové stĺpiky s prvkami, čo zvládnu i zemetrasenie. Miestna rašelina sa dostala k slovu na zelenej streche, i keď toto pomenovanie pôsobí v miestnom podnebí občas trochu ironicky.


Moderná chata na Novom Zélande

Moderná chata na Novom Zélande
Pattersons

Prirodzený komfort

Interiér nie je preplnený nábytkom, aby mohli vyniknúť jednotlivé materiály. Pôvodom aj farebnosťou stále ostávajú blízke okolitej prírode. V podstate prechádzajú z fasády i do miestností. Základ tvorí hladký priznaný betón na stenách a podlahe. Výborne zvýrazní rastre vytvorené kamenným obkladom a spomínaným exotickým drevom na strope. Takáto kombinácia vnáša do domu vizuálnu rovnováhu. K harmónii prispieva aj fakt, že teplý bledší odtieň dreva vyvážil chlad betónu a kameňa.


Moderná chata na Novom Zélande

Moderná chata na Novom Zélande
Pattersons


Moderná chata na Novom Zélande

Moderná chata na Novom Zélande
Pattersons

Keď túžite po úniku z civilizácie, asi je zbytočné očakávať vilu s množstvom miestností. Architekti zvládli rozčlenenie väčšieho spoločenského priestoru tak, aby ste neprišli o pohodlie ani o výhľad. O ten tu predsa celý čas ide. Na pohodlnom sedení otočenom k zasklenej stene a kozubu teda nebol dôvod šetriť. Vyvýšené pódium je zasa často využívaným riešením, ktoré oddelí nočnú zónu od zvyšku priestoru. (V menších bytoch býva vyššie a svoj vnútrajšok s obľubou poskytuje na odkladanie.). Dočasný odchod od hlučného davu si nevyžaduje kuchyňu ako luxusná reštaurácia, ale s dobre vybaveným kuchynským kútikom tu samozrejme rátali. Kúpeľňa získala privilégium samostatnosti, detail z nej na vás čaká v galérii


Moderná chata na Novom Zélande

Moderná chata na Novom Zélande
Pattersons

S vôňou mora

Krásny výhľad spoza okna je fajn, no niet nad možnosť odhodiť aj túto poslednú priehľadnú bariéru. Preto nechýba terasa, otočená rovno na drsné skaly vyčnievajúce z mora. Štýlovo i mierou komfortu sa prispôsobila zvyšku domu.


Moderná chata na Novom Zélande

Moderná chata na Novom Zélande
Pattersons

foto: freshome.com

Kategória: Návšteva
Tagy: chalupy chata drevodomy rekonštrukcia chaty
Zdieľať článok

Diskusia