Nízkoenergetická drevostavba do „L“ so slnečnou záhradou

18.08.2017  |     

Príjemná nepodpivničená drevostavba v Řevnicích vyšla z architektonického ateliéru Labor13. Je príkladom stavby realizovanej v tvare písmena L, pričom jedna vyššia časť kopíruje mierny svah.

Rovné rameno písmena „L“ má okolo seba vybudovanú drevenú palubu, ktorá poskytuje priestor na relax na terase a medzipriestor medzi interiérom a exteriérom. Priestor, kde nadväzuje jedna časť domu na druhú - kolmú vytvára kryté závetrie, ktorým sa dá prejsť z jednej strany záhrady na druhú. 

Maximálne využitie slnečnej záhrady

Atypická moderná drevostavba, navrhnutá a zrealizovaná ako dvojgeneračná chata (väčšia poschodová časť je pre mladú rodinu a nízka časť pre ich mamičku, obe časti domu je možné v budúcnosti prepojením – zasklením priechodu spojiť do jedného celku) rozdeľuje pozemok na dve časti. Architekti ju umiestnili tak, aby domáci mohli maximálne využiť slnečnú časť záhrady.

 

Nižšie rameno domu s drevenou palubou je orientované rovnobežne so severnou hranicou pozemku a je jednopodlažné s pultovou strechou. Druhá vyššia kolmo orientovaná časť je dvojpodlažná. Južná časť tohto ramena kopíruje terénnu vlnu pozemku a v interiéru tak vzniká medziposchodie. 

Rôzne sklony striech

Napriek tomu, že stavba bola pôvodne navrhnutá ako rekreačná, poskytuje možnosť pohodlného celoročného bývania. Eleganciu a nevšednú geometriu celého domu zvýrazňuje vertikálny drevený obklad zo smrekovca. Strešné roviny majú rôzny sklon (12 a 25 stupňov) a v hrebeni sú voči sebe prevýšené. Vďaka tomuto prevýšeniu vznikol priestor i pre okno, presvetľujúce celé druhé nadzemné podlažie.

Hra s presklenými plochami

Presklenia – okná a veľké dvere sú riešené atypicky, ale vždy s ohľadom na funkciu danej časti domu a svetové strany. Veľké otvárateľné presklenie je orientované do súkromia pozemku. Priestory, ktoré si vyžadujú intimitu alebo smerujú na sever sú naopak, vybavené menšími horizontálnymi oknami, či strešným oknom. Veľmi zaujímavo je vzhľadom na okná riešená vyvýšená časť domu so šikmým zastrešením. Veľké okno na celú šírku tejto časti domu umožňuje krásny výhľad do okolia. 

 

Ako je riešená dispozícia?

Celý dom tvorí jednu bytovú jednotku. V nižšej časti sa nachádza hlavný obytný priestor s kuchynským kútom, šatňa a kúpeľňa, toaleta. Na prízemí dvojpodlažnej časti domu sa nachádza obytný priestor s kuchynským kútom, šatňa, kúpeľňa a WC. V medizposchodí je jedna miestnosť slúžiaca ako pracovňa alebo izba pre hostí. Podkrovie patrí spálni. 

Nízkoenergetický štandard

Z technického hľadiska je dom v Řevnicích nízkoenergetickou sendvičovou drevostavbou s prevetrávanou fasádou. Strecha je riešená ako dvojplášťová s plechovou strešnou krytinou vo farbe antracitu. V rovnakej farbe je riešený odkvap, nerezový komín vedúci po fasáde a hliníkové okná. Dom je vykurovaný konvektormi v kombinácii s krbovými kachľami. 

 

Drevostavba v Řevicích 

Architektonický ateliér: Labor13

Architekti: Albert Pražák, Martin Vomastek, Jiří Bardoděj

Lokalita: Řevnice, Česká republika

Zastavaná plocha: 113 m2

Úžitková plocha: 104,5 m2

Rok realizácie: 2015

Súčiniteľ prestupu tepla: 0,22 W/m2K

Energetické zaradenie budovy: B

Dodávateľ stavby: Důmrazdva s.r.o.

Sabína Zavarská
Foto: Labor13

Tagy:
nízkoenergetické domy drevostavby nízkoenergetické drevostavby drevodomy Labor13

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Čarovná rekonštrukcia baníckeho domu, ktorý sa nachádzal v havarijnom stave

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Rodinné domy
jar/leto 2017


Najnovší katalóg projektov rodinných domov!




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky