Prístavba, ktorá zvýšila hodnotu domu – estetickú i praktickú

27.11.2017  |     

Rozšírenia a prístavby domov budú aktuálne vždy. Či už sa vaša rodina rozrastie, alebo budete chcieť bývať v dome spolu s rodičmi, či neskôr so svojimi deťmi, prístavba vyrieši mnoho problémov prakticky jednoduchým spôsobom.

​​​Originálnym spôsobom riešilo rozšírenie pôvodného dvojpodlažného domu kanadské architektonické štúdio Natalie Dionne Architecture.{R1}​​

 

Malé, ale výrazné

Samotní architekti charakterizujú  BLACK BOX II ako najnovšie zo série malých rozšírení domov, ktoré majú veľký vplyv na existujúcu architektúru. Je koncipované ako šperkovnica. Veľké presklenia zotierajú hranicu medzi interiérom a exteriérom, špeciálny efekt vytvára jemná práca, ako aj ornamenty na zábradlí na poschodí boxu. Výsledkom je nevtieravá jednoduchá, čistá elegancia s výrazným geometrickým riešením. 

Svetlý a vzdušný prechod medzi domom a záhradou

Tmavá hladká fasáda vytvára zaujímavý dialóg s tehlovým červenastým obkladom pôvodného domu. Naopak, interiér je svetlý. Nájdete tu svetlé drevo (dubové drevené obloženie), svetlý porcelán a keramiku, väčšina stien je tiež bielych. Veľmi dôležitý efekt vytvára aj hra s prirodzeným svetlom, ktoré prístavba využíva v plnej miere a vnáša ho i do pôvodného domu. Pôsobivým i praktickým je tiež strešné okno nad kuchynskou časťou prízemia. 

Z okna môže byť balkón

Estetickým i praktickým doplnkom spálne na poschodí prístavby je dlhý biely záves. Dá sa zatiahnuť aj cez rohy stien, a tak chráni súkromie majiteľov pred neželanými pohľadmi. Po odostretí je možné otvoriť veľké celoplošné okno a vznikne z neho balkón. Elegantne pôsobí tiež hygienické zázemie, ktoré je pridružené k spálni. I tu kraľuje tmavo sivá v kombinácii so svetlohnedou a bielou. Sprchový kút je oddelený priezračným sklom, čo opticky zväčšuje priestor.

Do detailu premyslený

Umne je riešený aj priestor prízemia. Vzniklo tu miesto na kuchynskú linku s pracovným pultom, stenou so zabudovanými spotrebičmi a tiež jedálenskou časťou. Pôdorys prízemia je riešený v tvare písmena L, čím vznikla časť exteriéru chránená strechou. Dlažba ďalej spája prístavbu so záhradou. BLACK BOX II je prepojený s pôvodným domov na oboch podlažiach, v prízemí je prechod do domu v oblasti jedálne. V kuchyni je dlažba riešená bielym porcelánom, v jedálenskej časti a v spálni dubovým drevom. Z masívneho dubu je vyrobený aj pracovný ostrov v kuchyni, ktorý slúži ako oltár denných rituálov.

Dôležitá je rovnováha medzi starým a novým

„Tento projekt je príkladom konštruktívneho umenia, ktoré uznáva spoluúčasť architekta, staviteľov a majiteľov domu. Tí sa tiež aktívne podieľali na hľadaní kvality – tak technickej, ako aj estetickej. Umenie architektúry sa tu prejavuje vo všetkých jeho rozmeroch. Vždy sa snažíme nájsť správnu rovnováhu medzi novým a starým, aby sme vytvorili súvislý celok, zachovali pravosť existujúcich detailov a zároveň potvrdili existenciu našich zásahov,“ vysvetľujú autori projektu jeho podstatu. Vďaka tejto zaujímavej prístavbe tak dostal pôvodný dom novú hodnotu i charakter. 

 

BLACK BOX II v skratke

Architektonické štúdio: Natalie Dionne Architecture

Tím: Natalie Dionne, Martin Laneuville, Ariane Côté-Bélisle, Corinne Deleers

Projektový manažér: Natalie Dionne

Lokalita: Montreal, Kanada

Plocha domu: 198 m2

Plocha prístavby: 17 m2

Ukončenie projektu: jeseň 2017

Sabína Zavarská
Foto: Raphaël Thibodeau 
Zdroj: v2com

Tagy:
rodinné domy dvojpodlažné domy prístavby k rodinným domom tehlové fasády

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Fínsky domček ako splnenie sna o ideálnom bývaní?

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie príspevky