K zrekonštruovanej usadlosti postavili nízkoenergetický rodinný dom s dvoma podlažiami

11. 01. 2021
Zdieľať

Rekonštrukcie, pri ktorých pracujú investori dlhodobo s jedným architektom alebo architektonickým ateliérom, majú vždy svoje čaro. Citeľná nadväznosť na predchádzajúce úpravy a doplnenie v zmysle pôvodnej koncepcie, to sú výhody spoluprác na pokračovanie.

Takto je to v prípade rekonštrukcie hospodárskej usadlosti, ktorá bola v priebehu rokov transformovaná na rekreačné účely. Domu v Českom raji z dielne ateliéru ASGK Desing pribudol nový objekt.

V roku 2017 sme zverejnili článok o rekonštrukcii pôvodnej hospodárskej udalosti, ktorá prešla modernizáciou pod taktovkou architektky Gabriely Kaprálovej. Investori si ju vybrali na základe dostupných referencií a vizualizácií jej práce. Spočiatku plánovali len čiastkovú rekonštrukciu, nakoniec sa ukázalo, že celková bude lepším riešením.

interiér chaty v pôvodnom stave

Pôvodný stav. Zdroj: Peter Fabo

Čo s pôvodným „vejminkom“?

O spokojnosti majiteľov stavby s prácou architektky svedčí aj fakt, že v roku 2017 ateliér ASGK Design oslovili opäť. Tentokrát s predstavou o nahradení pôvodného „vejminku“, pretože jeho konštrukcia začala postupne degradovať.

Prečítajte si tiež
Pôvabná usadlosť pre rodičov: Celý život v paneláku, teraz sa im splnil sen!

Dnes už na jeho mieste stojí novo-murovaná stavba menšieho dvojpodlažného rodinného domu. Je určená pre štvorčlennú rodinu s dvoma deťmi. V konečnom dôsledku rovnako ako kedysi, i dnes stoja na pozemku tri stavby (aj keď s úplne iným účelom).

Rodinný dom pri skale

Vznikol tu menší dvojpodlažný rodinný dom. Zdroj: Peter Fabo

S úctou k pôvodnému, ale pohodlnejšie

Pôvodná stavba, ktorú bolo potrebné zbúrať mala jednoduchý obdĺžnikový tvar a podkrovie. Podpivničená nebola. Podobne, ako pri prvej rekonštrukcii, ktorú realizoval tento ateliér, aj pri najnovšej stavba reflektuje hmotu a umiestnenie pôvodného objektu. Upravuje ich tak, aby vyhoveli prianiam klientov a pomerom na pozemku.

Usadlosť s troma budovami

V exteriéri vznikla intímnejšia zóna, zastavaná troma objektmi. Zdroj: Peter Fabo

Kúsok od prírody a s výhľadmi na stredoveký hrad

Dom pri pieskovcovej skale

Miesto je vskutku výnimočné. Usadlosť stojí pri pieskovcovej skale. Zdroj: Peter Fabo

„Hlavnou inšpiráciou pre náš návrh bola výnimočná lokalita medzi dvoma dominantami – prírodnou a kultúrno-historickou. Pieskovcová skala lemuje pozemok zo severovýchodu, zatiaľ čo najcennejšie výhľady na stredoveký hrad smerujú na juhozápad. Umiestnenie pozemku so sebou prináša špecifiká, ktoré plynú z požiadaviek pre výstavbu v oblasti CHKO a ochrannom pásme nehnuteľnej kultúrnej pamiatky. Náš návrh reflektuje prítomnosť historického a prírodného elementu, ktoré tu spolu úzko súvisia,“ vysvetľuje jedinečnú polohu pozemku a jej vplyv na návrh stavby architektka Gabriela Kaprálová.

Medzi stavbami vznikol súkromný dvor

Nový dom je podobne ako pôvodná stavba zastrešený tradičnou sedlovou strechou. Avšak v porovnaní s bývalým „vejminkom“ je mierne natočený severojužným smerom. Takto bolo možné lepšie využiť vonkajší priestor. V exteriéri vznikla intímnejšia zóna, obstavaná troma objektmi a vzdušnejší priestor pred novostavbou. Nový objekt vzhľadom zachováva ráz a tvaroslovie tradičnej miestnej výstavby. Autori návrhu však použili aj novodobé riešenia, ktoré dotvárajú celkový koncept domu.

Dom pri skale a vnútorný dvor

Vnútorný dvor je veľmi príjemný. Zdroj: Peter Fabo

Ako je riešená dispozícia?

Po vstupe do domu sa ocitnete v predsieni s hygienickým zázemím a technickou miestnosťou. Nasleduje veľkorysá obývacia izba s jedálňou a kuchyňou. Hlavný obytný priestor je orientovaný na juhozápad. Nadväzuje naň zastrešené priedomie, ktoré slúži ako terasa.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Vidiecka usadlosť s tradičnou stodolou a rybníkom aj na kúpanie

Centrálny priestor domu je otvorený, vzdušný a bohato presvetlený. Dominantou dennej zóny je krb, ktorý sa nachádza pri juhovýchodnej stene. Z najväčšej miestnosti domu schodiskom vyjdete na druhé podlažie. Priestor pod schodmi je využitý ako špajza.V podkroví našla miesto rodičovská spálňa, kúpeľňa a dve detské izby. Vďaka vikierom je možné pohodlne využiť celé podkrovie domu.

Obývacia časť a pôvodné trámy

Priestor je vzdušný a útulný. Zdroj: Peter Fabo

Výhľad z obývačky na dvor

Výhľad z obývačky na dvor. Zdroj: Peter Fabo

Sivá, vínovočervená, oceľ aj polykarbonát

Materiály a farby vyplynuli z technických a estetických požiadaviek. Sivo-béžová fasáda odkazuje na odtieň pieskovcovej skaly za domom. Okenné rámy zvýrazňuje vínovočervená farba, inšpirovaná červenými javormi v záhrade. Zároveň nadväzuje na farbu okenných rámov ostatných objektov. Slnečné priedomie je podmurované prírodným kameňom, na ktorom sú položené drevené terasové dosky. Celú terasu kryje oceľová konštrukcia zastrešená sivým bezkomôrkovým polykarbonátom.

Večerný pohľad na dom

Dom má sivú fasádu a vínovočervené okná. Zdroj: Peter Fabo

Prírodné materiály a svetlé farby v interiéri

Interiér domu je svetlý a využíva čo najviac prírodných materiálov. Strop na prízemí tvorí priznaná nosná konštrukcia drevených trámov. Sú ošetrené polopriehľadnou olejovou lazúrou. Na podlahe v hlavnej obytnej miestnosti je veľkoformátová keramická dlažba vo farbe Terracota s podlahovým vykurovaním.

Jedáleň s dlažbou a trámami

Veľkoformátová keramická dlažba vo farbe Terracota v priestore pekne ladí. Zdroj: Peter Fabo

Antracitové kovové detaily dotvárajú tak trochu industriálnu atmosféru v miestnosti. V podkrovných spálňach je na podlahe použité prírodné jaseňové drevo s výraznou kresbou. V kúpeľniach upúta farebná keramická mozaika tvorená trojuholníkovými časťami.

Podkrovná svetlá spálňa

Vďaka veľkému priestoru v podkroví, sú tu plnohodnotné izby. Zdroj: Peter Fabo

Tretia stavba pôvodnej hospodárskej usadlosti je navrhnutá v nízkoenergetickom štandarde. Teplú vodu a vykurovanie zabezpečuje tepelné čerpadlo voda – vzduch. Teplo v dome podporujú aj krbové kachle v hlavnom obytnom priestore.

Prečítajte si tiež
Ako si architekt postavil vlastný nízkoenergetický dom z prírodných materiálov

Dom v Českom raji

Architektonické štúdio: ASGK Design s.r.o.
Autori: Mgr. arch. Gabriela Kaprálová, Ing. arch. Monika Tomšová (Čurdová), Ing. arch. Karolína Falladová
Lokalita: Český raj, ČR
Projekt: 2017
Realizácia: 2018 – 2019
Úžitková plocha: 119,1
Obstavaný priestor: 530

Sabína Zavarská
Foto: Peter Fabo (2020)

Kategória: Návšteva
Tagy: chaty dvojpodlažné domy prírodné materiály rodinné domy usadlost
Zdieľať článok

Diskusia