Vďaka slnečnému lieviku splnil rodinný dom prísne kritéria pasívnych domov

04.04.2018  |     

Dom, ktorý na prvý pohľad zaujme nezvyčajnou geometriou je výsledkom dôsledne riešeného návrhu, pri ktorom ani zďaleka nejde len o zaujímavý vzhľad.

Vysoká presklená časť na juhozápadnej strane domu, ktorú architekti zo štúdia PROGRES ATELIER navrhli má veľmi dôležitú funkciu. Sami ju nazvali slnečným lievikom a skutočne tak aj funguje.

Ako stvorený pre mladú rodinu

Elegantný biely dom stojí v obci Litice pri Plzni a bol vytvorený na základe požiadaviek mladej rodiny ako otvorený, slnečný a vzdušný. Jeho tvar a dispozičné riešenie maximálne využíva potenciál daného miesta, ale tiež reaguje na terén a orientáciu voči svetovým stranám. Vďaka uloženiu takmer doprostred pozemku vytvára dva menšie exteriérové priestory. Časť medzi domom a ulicou, kde je jedna terasa, a druhú časť za domom, ktorá tvorí intímnejšiu časť záhrady. Tu sa nachádza tienistá drevená terasa.

Napriek nepriaznivej orientácii pozemku

Slnečný lievik je jedným z opatrení, vďaka ktorým sa architektom podarilo vytvoriť stavbu spĺňajúcu prísne kritériá pasívnych domov – a to i napriek nepriaznivej orientácii pozemku. Cez neho sa doslova vlieva do domu svetlo a rozptyľuje sa do jednotlivých priestorov. Je schopný presvetliť interiér do hĺbky.

„Lievik“ vytvára v interiéri veľmi pôsobivé – a opäť aj funkčné – prevýšenie. Kým na kuchynskú linku priamo plynie prirodzené svetlo, televízny kútik kúsok od nej je tienený zníženým stropom. Tak je dom plný svetla a zároveň nie je na miestach, kde by pôsobilo rušivo.

 

Prízemie tvorí spoločenský priestor

Prízemie je tvorené ako veľkorysý voľne plynúci spoločenský priestor. Obytný priestor, ktorý je centrom spoločenského život v dome sa maximálne otvára na juh i sever a necháva domom plynúť nielen svetlo a vzduch, ale vďaka veľkoformátovému preskleniu i krajinu. Takto maže hranice medzi interiérom a exteriérom. Vnímaniu tohto priestoru napomáha aj nosná konštrukcia riešená z drevených panelov bez potreby podpory vo vnútri pôdorysu. Pri východnej strane domu sa nachádza technické zázemie.

Špeciálne schodisko a súkromie pod strechou

Schodisko s vsadenou knižnicou a posedením je samo o sebe ďalším priestorovým zážitkom. Na druhom nadzemnom podlaží našli priestor detské izby a rodičovská spálňa s vlastnou mini kúpeľňou. Nachádza sa tu aj samostatné hygienické zázemie pre deti.

Silný výraz, ale nechýba ani ľudskosť

Nad východnou polovicou domu je uložené druhé nadzemné podlažie. Sklon strechy vychádza z potreby priestoru vo vnútri a zatienenia pozemku. Nižšia strana na severe poskytuje intímnejší priestor pre spálňu a zbytočne výškou netieni pozemok. Na juhu sa nachádzajú detské izby, ktoré sú v porovnaní so spálňou prevýšené. Vďaka tomu bolo možné zmenšiť pôdorysnú plochu izieb a nahradiť ju malým vloženým medziposchodím.

„Dynamická strešná krajina domu v kontraste s jasným a prísnym pôdorysom dáva stavbe silný výraz. Na druhej strane členitosť domu dodáva ľudské meradlo,“ vysvetľujú architekti svoje vnímanie stavby.

 

RD Litice v skratke

architektonický ateliér: PROGRES ATELIER

autori: Vojtěch Kaas, Jan Kalivoda

lokalita: Litice, Plzeň, ČR

úžitková plocha: 159 m2

zastavaná plocha: 130

realizácia: 2017 m2

 

Sabína Zavarská

Tagy:
rodinné domy pasívne domy dvojpodlažné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Súťaž Interiér roku: Vidiecke bývanie v modernom poňatí

Najnovšie príspevky