Choreografia jednoduchých línií alebo muž verzus byt

15. 11. 2005
Zdieľať

Nie každý človek má to šťastie, že sa živí prácou, ktorá ho napĺňa, ktorá je zároveň živiteľkou aj koníčkom. K tým šťastlivcom patrí aj mediálne známy Jaroslav Bekr, ktorý doslova a dopísmena žije tancom. Koniec koncov pohyb človeka oslobodzuje. Túto filozofiu možno badať aj v jeho byte - harmóniou jednoduchých línií sa snažil pri jeho zariaďovaní oslobodiť čo najviac priestoru. Myslím, že sa mu to podarilo. Veď posúďte sami.

Predtým a teraz


Choreografia jednoduchých línií alebo muž verzus byt

35126
Dominik Vlaheko

Majiteľ už pri prvej obhliadke bytu vedel, čo sa bude búrať a čo, naopak, murovať. Svoje kroky si vopred dôkladne premyslel a po konzultácii so statikom a po úradných „papierovačkách“ sa spolu s tímom šikovných majstrov pustil do rekonštrukcie. S presnosťou dokonalého chirurgického rezu vykonal úspešnú „operáciu“, vďaka ktorej sa byt zmenil podľa jeho predstáv. Samozrejme, pri rekonštrukcii nefunguje mávnutie čarovným prútikom; aj tu platí zásada, že všetko chce svoj čas. Vysvetliť to susedom je už iná záležitosť… a hlavne zložitejšia. Ako však povedal samotný majiteľ, ide o to, kto je do akej miery tolerantný. Počas dvoch pracovne vyťažených mesiacov sa intenzívne búralo a murovalo. Zatiaľ čo na komore zostala úloha solitéra, kúpeľňa sa družne spojila s WC do jedného celku. Predtým boli samostatnými funkčnými jednotkami. Musím prezradiť, že kúpeľňový set (umývadlo, WC a vaňa) Laufen pro A je novinkou na slovenskom trhu a jeho prvý kus má doma práve Jaroslav Bekr.


Choreografia jednoduchých línií alebo muž verzus byt

35125
Dominik Vlaheko

Rovnako to bolo aj s obývacou izbou a kuchyňou, ktoré boli uzatvorenými miestnosťami. Aby sa zväčšil obývací priestor, odstránila sa priečka oddeľujúca obe miestnosti. Teraz sú prepojené bez toho, aby jedna obmedzovala funkčnosť druhej. Na margo úprav možno povedať, že tento rez bol veľmi účinný, pretože otvorený priestor navodzuje uvoľnenú a pokojnú atmosféru.

Skôr než sa vydáme na potulky bytom, ešte chvíľu pobudneme v obývacej izbe: po pôvodných, podľa slov majiteľa, obrovských dvojkrídlových dverách, ktoré sa vypínali oproti hlavnému vchodu, nezostal ani náznak… azda iba spomienka.

Rekonštrukcia neobišla ani rozvody elektriny a plynu. Dlážku pokryli nové laminátové podlahy a steny dvojnásobná „snehová“ stierka. Byt prešiel vonkajšou úpravou, ak tak možno nazvať výmenu pôvodných okien za plastové s bielymi rámami, ktoré zachovávajú vizáž celého domu.

„Upratovanie je zlé…“


Choreografia jednoduchých línií alebo muž verzus byt

35134
Dominik Vlaheko

… tvrdí Jaroslav Bekr, ktorého byt sme „omrkli“ spolu s hľadáčikom zvedavého objektívu. Touto myšlienkou sa majiteľ riadil pri zariaďovaní nového bytu. „Predtým som býval v jednoizbovom byte na Kramároch, kde nebol dostatok priestoru na uloženie rozličných vecí. Tie sa potom len tak povaľovali po byte a žiadali si ustavičné upratovanie. Preto mojou základnou požiadavkou bolo zabezpečiť dostatok úložného priestoru.“ A skutočne, veľké vstavané skrine v spálni aj v predsieni, praktická skrinka na topánky a dve komody (jedna v spálni, druhá v obývacej izbe) sa postarali o to, že byt pôsobí čisto. „A pritom nie je čo upratovať, lebo všetky veci sú schované,“ poznamenal Jaroslav Bekr. Majiteľ tak podstatne šetrí čas, ktorý by inak musel venovať upratovaniu. Dôležité je len zapamätať si, kde je čo uložené.


Choreografia jednoduchých línií alebo muž verzus byt

35136
Dominik Vlaheko

Priznám sa, až doteraz som nemala celkom jasnú predstavu o minimalizme, ktorý si získava čoraz viac a viac priaznivcov. Zistila som však, že je to aj o niečom inom ako len o pohľade do prázdnej peňaženky.

Veci slúžia človeku…

… a nie naopak. Tento byt je toho dôkazom. Všetky veci majú svoje miesto – či v skrini, alebo na nej. Hlavný vstup do chodby lemujú po oboch stranách vstavané skrine v svetlom prírodnom odtieni. Tie napriek svojej masívnosti nepohlcujú priestor ani svetlo, iba veci, ktoré netreba vidieť. Na vojne by povel vpravo bok! znamenal vpravo bok!, ale tu sme sa po niekoľkých krokoch ocitli vo vkusne zariadenej spálni. Vzdušnosť sa snúbi s jednoduchosťou, praktickosť s účelnosťou a relax s prácou. Nič extravagantné, všetko je uzatvorené v klasických pravidelných geometrických líniách. Jediné krivky, nepočítajúc záhyby na paplóne, sme našli na obraze zavesenom oproti posteli – na reprodukcii polonahej ženy. Počet kusov nábytku v tejto miestnosti možno spočítať na prstoch jednej ruky: rozľahlá posteľ s veľkým úložným priestorom, ktorej spoločnosť robia dva príručné (nočné) stolíky, drevená tmavohnedá komoda, šatníková skriňa a pracovný kút pozostávajúci zo stola a miniknižnice. Pardon, zabudla som na stoličku… dovedna je to šesť kusov.

Nenápadná deliaca priečka rozdeľuje miestnosť na lôžkovú a pracovnú časť. Tak ako zvyšok bytu pôsobí čisto, pracovný kút pôsobí skutočne, ako to povedať… – vyťažene. Police pri písacom stole sú plné kníh, cédečiek, papierov a ďalších vecí a vecičiek, ktoré dokazujú, že v tomto kútiku sa vždy niečo deje.

Vzdušná pohodička


Choreografia jednoduchých línií alebo muž verzus byt

35135
Dominik Vlaheko

Už na prvý pohľad je každej návšteve jasné, že majiteľ bytu je priaznivcom jednoduchých línií a vyznávačom vzdušne zariadeného priestoru, o čom sa možno presvedčiť pri vstupe do obývacej izby. Nízka skrinka ťahajúca sa pozdĺž celej jednej steny plní dve funkcie súčasne – estetickú aj praktickú. Vo svojich útrobách ukrýva rozličné technické zariadenia. Na druhej strane svojou jednoduchosťou a nenápadnosťou necháva vyniknúť televízor s obrovskou plazmovou obrazovkou, ktorý vďaka svojmu dizajnu anektoval celú jednu priečku. Dva komiksy od Roya Lichtensteina sa museli uskromniť s iným „pľacom“. Aby byt nevzbudzoval v človeku neosobné pocity, zvolil si majiteľ do obývacej izby žltú sedaciu súpravu, ktorej línie a vonkajší vzhľad doslova zvádzajú človeka na pohodlné leňošenie – akoby hovorila: Poď, sadni si, ako doma. A aby veľká biela plocha nepôsobila studeným dojmom, skočil si majiteľ do viedenského „sekáča“ po zopár reprodukcií, ktoré dokonale plnia svoj účel. „Obrazy vyberám pocitovo. Nejaký vidím, hop! – je to ono a beriem ho,“ dodáva domáci pán. Sú takmer všade – na stenách v chodbe, obývacej izbe aj v spálni. Prezradil, že v budúcnosti zopár reprodukcií ešte prikúpi.


Choreografia jednoduchých línií alebo muž verzus byt

35132
Dominik Vlaheko

Kuchyňa ako sivá eminencia je vždy poruke – ochotná poslúžiť a pritom zostať skromnou a nenápadnou. V podstate je to malý, ale potrebný funkčný priestor. Márne by ste hľadali jedálenský stôl; na servírovanie slúži okrem rúk konferenčný stolík v dvojkombinácii drevo – sklo, ležérne si tróniaci uprostred obývacej izby. Čo dodať? Ak máte isté predstavy o bývaní, nebojte sa ich. Domov má byť predsa domovom v tom pravom zmysle slova. Človek sa v takom priestore musí cítiť slobodne a prirodzene… ako pri tanci.






Technické údaje:

Rozloha bytu: 60 m2

Podlahy: JOPA

Nábytok v obývacej izbe:
J&J, s. r. o., Nová Dubnica, sedačka Fines

Vstavané skrine: Hilkovič

Kuchyňa: Danko

Kuchynské spotrebiče: Bosch

Kúpeľňa: Laufen

Kategória: Návšteva
Tagy: byt chor návšteva
Zdieľať článok

Diskusia