16. 04. 2011
Zdieľať

Jar je v plnom prúde a záhrady konečne začínajú vyzerať k svetu. Každým dňom sa niečo nové zazelená, niečo rozkvitne a vzduch napĺňa vôňa tulipánov a narcisov. Je najvyšší čas pustiť sa v záhrade naplno do práce – práve v tomto období totiž môžete najviac ovplyvniť to, ako bude vyzerať v blížiacej sa sezóne. Ak nemáte záhradu, nevešajte hlavu. Bujná zeleň a množstvo kvetov vás môže potešiť aj v nádobách na terase či balkóne. Už teraz sa dá vysádzať...

Ako správne vysadiť magnóliu

V apríli si môžete do záhrady vysadiť magnólie (Magnolia Soulangiana). Tieto nádherné, exoticky pôsobiace dreviny si žiadajú priepustnú, výživnú a mierne kyslú pôdu (pri výsadbe sa oplatí pridať do zeminy čistú rašelinu) a okolo seba potrebujú dostatočný priestor. Vysádzať ich treba vždy len s koreňovým balom, ideálne do teplejších a slnečných polôh s miernym zatienením od juhu. Ak hľadáte niečo netradičné, poobzerajte sa po menej známych druhoch a kultivaroch. Napríklad Magnolia liliiflora vyniká krásnymi kvetmi podobnými ľaliám. Keďže je kompaktnejšia, hodí sa aj do menších záhrad.

Pestrolisté vŕby v nádobách

Vŕby patria k obľúbeným jarným drevinám. V ostatnom čase sú žiadané najmä japonské pestrolisté vŕby (Salix integra ‚Hakuro Nishiki‘) – elegantné dreviny, ktoré upútajú nielen netradičným vzrastom, ale hlavne listami s bielymi a ružovými škvrnami. Žiadajú si vlhkejšiu pôdu, slnko alebo polotieň a pravidelný rez. Výborne sa hodia k vstupu do domu či do predzáhradky a možno ich pestovať aj v nádobách, napríklad doplnené ďalšími zaujímavými na jar kvitnúcimi rastlinami.

Svieži mliečnik

Jar sa v našich predstavách väčšinou spája s farbami – žltou, modrou, bielou, ale aj zelenou či limetkovou, ktorá je v dnešných záhradách čoraz populárnejšia. Dokáže priestor osviežiť, do záhonov vnesie ľahkosť a rastlinnú kompozíciu zaujímavo presvetlí. Citrónovozelené sú napríklad niektoré druhy mliečnikov (Euphorbia) – ich listy, stonky aj kvety. Sú nenáročné, jednoducho sa pestujú a vyzerajú naozaj efektne. Existuje množstvo druhov a kultivarov, pričom väčšina z nich je najkrajšia práve v tomto období. Niektoré sú vhodné do suchej pôdy, iným naopak vyhovuje vlhkejšia; uplatnia sa vo vresoviskách, v skalkách či trvalkových záhonoch. Veľmi pekné sú aj pri okrasných trávach či v spoločnosti kvitnúcich tulipánov.

Olemujte schody azalkami

Ak hľadáte vhodnú rastlinu na olemovanie záhradných schodov, popremýšľajte napríklad nad japonskými azalkami (Azalea japonica). Tieto nízke vždyzelené a pomerne nenáročné kry vytvoria nádhernú obrubu najmä schodom pod stromami, a navyše ich na jar ozdobia záplavou kvetov. Výhodou je, že sa príliš nerozrastajú, a tak ani po čase nebudú do schodov veľmi zasahovať. Japonské azalky si žiadajú kyslejšiu a vždy mierne vlhkú pôdu, ideálnou voľbou sú v horských a podhorských oblastiach. V tomto období si môžete vybrať zo širokej škály kultivarov, nezabudnite však, že vysádzať ich treba vždy len s koreňovým balom.

Čo k tulipánom

Pohľad na rozkvitnutý záhon plný tulipánov je bezpochyby okúzľujúci, veľmi pekne však bude vyzerať aj záhon, kde okrem tulipánov porastú aj iné kvety, ktoré zakryjú prázdne miesta medzi nimi. Môžu to byť dvojročné rastliny – sirôtky, nezábudky, cheiranty či sedmokrásky, ale aj niektoré trvalky, napríklad srdcovky. Zaplnia záhon množstvom srdiečkovitých kvetov a ten získa nežný romantický nádych. Takáto kombinácia je vhodná najmä do vidieckych záhrad, chybu s ňou však neurobíte ani v meste. Tulipány spolu so srdcovkami možno pestovať aj v nádobách na balkóne či terase.

 

V apríli nezabudnite

• Začať s výsevom letničiek, zeleniny a byliniek.
• Pravidelne odstraňovať odkvitnuté kvety tulipánov, narcisov, hyacintov a ostatných cibuľovín.
• Prihnojiť trvalky, okrasné kry, ruže, vresy a vresovce.
• Začať s kosením a prevzdušňovaním trávnika.
• Začiatkom mesiaca ostrihať všetky suché, choré, poškodené alebo slabé výhonky ruží.
• Presadiť izbové rastliny a začať s ich intenzívnejšou zálievkou a prihnojovaním.
• Vysádzať mladé trvalky a priesady dvojročných rastlín na pripravené záhony.
• Vykopať, rozdeliť a znovu vysadiť prestarnuté trsy trvaliek.
• Vysádzať nádoby na terase a balkóne kvitnúcimi cibuľovinami, prípadne aj trvalkami.
• Založiť nové záhony, skalky, vresoviská, strešné výsadby a jazierka.
• Vysádzať okrasné kry, ihličnany, vždyzelené rastliny a popínavé dreviny.
• Začať s predpestovaním georgín a kán v nádobách v skleníku.
V teplejších oblastiach sa môžu hľuzy vysadiť priamo do pôdy.

Kategória: Záhrada a exteriér Zo života rastlín
Tagy: záhrada
Zdieľať článok

Diskusia