Dosky, ktoré znamenajú varenie
Kypí vám to? Pripaľuje? Babrete sa s tým? Varí vám to? Na čom pokúšate svoje kulinárske schopnosti? Púšťate si plyn, elektrinu alebo dva v jednom? Ešte stále ste verní klasickému sporáku? Všelikto a všeličo sa dnes osamostatňuje. Tak nechajme rúru rúrou a pozrime sa na platničky a horáky varných dosák.
Kuchyňa je laboratórium varenia. Niekto rád experimentuje na nových elektrospotrebičoch, iný sa teší z osvedčenej výbavy, ktorá bola overená mnohými pokusmi, ďalší nemá rád zdĺhavý výskum, a tak sa uchyľuje k vyhľadávaniu urýchľovačov. Vďaka svojim typovým obmenám varná doska vyhovie všetkým účinkujúcim. Kým sa pre ňu rozhodnete, pamätajte, že na zapustenie do pracovnej dosky potrebuje 2 až 4 cm. Varné dosky vám často poradia odborníci osadiť pod úroveň hlavnej pracovnej plochy. Zjednodušíte si život pri manipulácii s hrncami najmä na zadnej ploche varného panela. Bežná šírka tohto elektrospotrebiča je pri väčšine značiek 60, 70, 80 a 90 cm. Tam, kde sa šetrí priestorom, môžete osadiť 30 cm širokú dosku.
Plynová tradícia
V našich domovoch desiatky rokov plápolá bratský plyn z horákov starších sporákov a statočne si naďalej udržiava povesť aj prostredníctvom moderných varných dosiek. Možno to nebude len nostalgia za nízkymi cenami plynu alebo stav pôvodných inštalácií v dome, ale aj podvedomá túžba našinca po aspoň nejakom ohníčku v modernej kuchyni. Odvtedy, čo pračlovek nasťahoval do jaskyne dar bohov, niektorí z nás len ťažko potláčajú potrebu varenia na ohni. Vzhľadom na to, že prikladať polienka na varnú dosku sa celkom dobre nedá, naďalej kupujeme aspoň varné dosky s plynovými horákmi. Ešte stále ich treba kŕmiť zemným plynom alebo propán-butánom cez hadicu napojenú na pevný prívod ukončený polpalcovým ventilom.
Vymoženosťou je bezpečnostná tepelná poistka a automatické samozapaľovanie horákov, radosťou zase variabilita horákov. Nemusí vždy ísť len o jeho priemer, ale aj o rôzne funkcie – môže to byť pán horák intenzívny, úsporný alebo aj Wok horák, ktorého prednosťou je silný plameň zo zdroja s väčším priemerom. Spôsob a smer prenikania tepla, ktorým upravujeme potraviny, má zásadný vplyv na výslednú chuť pokrmov. Počuli ste niečo o trojitom plameni z jedného horáka? Pôsobí na nádobu v troch sústredených kružniciach, čo podstatne zvyšuje jeho výkon a umožňuje používanie nádob s veľkým priemerom.
Nevedeli ste, že plyn horí aj na skle? No dobre, celkom to tak nie je, ale ak je plyn vašou srdcovou záležitosťou a zároveň túžite po elegancii sklokeramických dosiek, dizajnéri niektorých značiek sa na to pripravili: plocha varnej dosky z farbeného krištáľového skla odráža rozparádený ohníček z plynového horáka – to treba vyskúšať aj bez hrnca: radosť pre decentných pyromanov. Okrem tejto možnosti ostáva stálicou antikorový povrch a úplná klasika v smaltovanom obleku.
Hrnce musí niečo držať v bezpečnostnej vzdialenosti nad plameňom. Na to slúži stará dobrá mriežka, ktorá musí vydržať aj nápor veľkej a ťažkej nádoby. Môže byť buď samostatná na každý horák, alebo spoločná pre viac horákov. Trendom je kombinovať plynovú varnú dosku s elektrickou vstavanou rúrou. Ovládanie môže byť priamo na doske alebo na paneli vstavanej rúry. Aj keď varná doska fičí na plyn, potrebuje samostatnú elektrickú zásuvku. To je taká malá daň z luxusu zapaľovania plynových horákov elektrickou iskrou. Zapaľovanie je vo väčšine modelov integrované priamo do ovládacích gombíkov. Otočením príslušného gombíka sa zároveň vytvorí iskra a plyn začne horieť. Tak spojazdníte varnú dosku aj jednoručne, v druhej predsa môžete držať hrniec. Čas nám stále beží. Plyn to vie, a tak stále patrí k tým energiám, s ktorými sa rýchlo varí.
Elektrická trvalka
Pod varnými liatinovými platničkami umiestnenými v antikorovom paneli ukrýva elektrická varná doska konvenčnú elektrickú špirálu, ktorá pri prechode elektrickej energie vyrobí teplo a pošle ho do platne, od ktorej sa ohrieva dno nádoby a tá zohrieva pokrm. V prípade „sklokeramiky“ je vykurovacia špirála zaliata v keramickej hmote a zakrytá kovovou platničkou. Dotykovým ovládačom môžeme upravovať príkon – teda teplotu platničky. Povrch klasických liatinových platničiek sa časom deformuje a prenos tepla do hrnca je rokmi čoraz horší. Tí, čo šetria na kúpe novšieho spotrebiča so sklokeramickým panelom, prerábajú na spotrebe energie minimálne 25 percent.
Sklokeramická varná doska sa pripája na 220 V kábel? Trochu pridajte. 380 V je ten správny údaj. K tomuto vývodu je nevyhnutný istiaci vypínač, ktorý nie je povolené umiestňovať za dosku. Dajte mu odstup a zariaďte trvalý pobyt napríklad vo vedľajšej skrinke.
Čím sa teda tak dobre uchytila v moderných kuchyniach? Pripisujú jej predovšetkým vysokú efektívnosť ohrevu. Teplo sa vyrába vo výhrevnej špirále, potom sa prenesie na hrniec a rozohreje sa platňa nad špirálou. Tieto dosky majú elektronické obvody, ktoré okrem iného umožňujú plynulú reguláciu nižších teplôt napríklad pri rozpúšťaní masla, kontrolujú oblasť s vysokou teplotou a majú rýchlovarnú zónu.
Dosky tak majú zabudovanú širokú škálu stupňov nastavenia výkonu varenia s teplotami od 150 do 550 oC, nízkoteplotné funkcie 70 a 110 oC alebo rýchlovarnú oblasť s teplotou ohrevu od 550 do 630 oC. Nemusíte sa obávať nebezpečia obsluhy. Bezpečnosť ovládania je istená detskou poistkou a voľbou dĺžky varenia s automatickým vypnutím. Tí, čo uprednostňujú spotrebiče s dotykovým ovládaním, sa potešia väčšiemu výberu takýchto dosiek. Pre klasikov je možnosť ovládania gombíkmi na doske, prípadne ovládacom paneli vstavanej rúry. Výhodou je hladký povrch, ktorý znamená jednoduchú údržbu, využívajú zostatkové teplo, sú energeticky úsporné. Ich cena je pri všetkých značkách určite vyššia ako v prípade varných dosiek na plyn.
Na otázky časopisu Môj dom odpovedal servisný technik Dušan Adamec, Electrolux 1. Na čo by mali zákazníci pamätať pri údržbe varného panela? 2. S akými najčastejšími problémami v súvislosti s varnými panelmi sa na vás zákazníci obracajú? |
Indukčná, ale dáma
Topmodelkou medzi sklokeramickými varnými doskami je práve indukčná. Indukčná varná doska si nás predchádza inteligentným vyhrievaním toho, čo je naozaj nevyhnutné. Ako to robí? Vyrába teplo priamo v dne inkriminovaného hrnca. Výdatne jej pritom pomáha elektromagnetické striedavé pole, ktoré sa vytvára pomocou indukčných cievok uložených pod sklokeramickou doskou. Magnetické pole prejde sklokeramickou doskou a indukuje tepelnú energiu priamo v hrubom dne hrnca alebo panvice. Varí asi tak rýchlo ako sesternica, čo žije s plynom.
Na prvý pohľad takéto varenie vyzerá ako malý podvod. V skutočnosti je varná doska chladná dáma, ktorá všetko riadi, ale robiť nechá hrniec. Konečne výmena úloh v kuchyni. Ona je tá chytrá, ktorá rozpozná pravú veľkosť dna hrnca a o teplo sa začne starať až vo chvíli, keď milý hrniec pristane na jej povrchu. Keďže je to dáma, nevarí s hocikým a teplo udržiava v dohodnutých medziach: pod dnom svojho špeciálneho hrnca a tak, aby sa nič nepripálilo. Okamžite, ako má hrniec dosť a odbremení dosku, tá sa automaticky vypne, pričom stiahne svoje pole pôsobnosti na nulu. Magnetické vlnenie si nechá na ďalšiu príležitosť. My o hrnci a hrniec musí byť feromagnetický. Ako to zistíme? Stačí magnet. Drží, alebo nedrží? Ak nie, radšej si kúpte súpravu nádob určených na varenie na indukčnej varnej doske. Na porovnanie: táto dáma je ešte aj skromná v spotrebe elektrickej energie. Stačí jej polovica z toho, čím sa kŕmi klasická elektrická. Veci vybavuje rýchlo, takže jej v tomto smere nestačí ani spomínaná plynová varná doska. Pre tých, čo často chodia k telefónu alebo otvárať dvere, je na hlavnom senzorovom vypínači funkcia pauza/stop. Varenie sa preruší na tri minúty.
Na dve otázky čitateľov odpovedá: Róbert Kopecký, servisný technik spoločnosti Bosch a Siemens domáce spotrebiče Ako varenie pomocou indukcie funguje? Je indukčné varenie zdraviu škodlivé? |
Babo, raď
Zatiaľ som nenašla kombináciu spôsobov varenia, grilovania, prípravy vo woku a iných sympatických úchyliek pri varení, ktoré by výrobcovia navzájom neskombinovali v ponuke varných dosiek. Chcete kombinovať výhody viacerých spôsobov úpravy jedla na jednej varnej doske? Môžete. Stačí si vybrať, ale rozhodnutie nebude jednoduché. Predáva sa mix plynových horákov s elektrickou platňou, indukčné platne spolu so sklokeramickými, integrované woky na plyn alebo elektrinu a k tomu ešte aj grily ako súčasť varnej dosky už nie sú nejakou výnimkou. Obyčajne rôzne takéto kompozície zvyšujú cenu našej novej kamarátky do kuchyne. K jej výbave zvyknú patriť aj viaczónové platničky, systém bezpečnostného zablokovania, indikátor zvyškového tepla, digitálne programovanie času varenia…
Rady spoločnosti Whirlpool 1. Používajte tlakový hrniec – ušetríte až 50 % energie. |
Niekoľko tipov od Marka Totzauera, odborníka servisu Gorenje & Mora: Na čo si dať pozor pri varení na sklokeramických doskách? Ako je to s čistením? Ako je to s montážou? |
Test varných dosiek – zohriatie dvoch litrov vody z 20 °C na 100 °C (FAGOR) |
||||||
Druh varnej dosky |
Dekla- |
Vyhod- |
Výkon verzus príkon |
Čas dosiah- |
Spot- |
Čas vychlad- |
Plynová |
3,5 kW |
1,75 kW |
50 % |
8 min. 18 s |
390 W |
13 min. 20 s |
Liatinová elektrická |
2 kW |
1,1 kW |
55 % |
9 min. 50 s |
320 W |
49 min. |
Sklokeramická (sálavá) |
2,2 kW |
1,32 kW |
60 % |
9 min. |
270 W |
24 min. |
Indukčná |
2,8 kW |
2,52 kW |
90 % |
4 min. 46 s |
225 W |
6 min. 10 s |
Viac informácií v galérii k článku.