Zdroj: Gergő Jedlicska, Gergely Kenéz

Na zdanlivo nepoužiteľnom pozemku postavili rodinný dom z recyklovaných tehál

30. 09. 2020
Zdieľať

Úzke a rohové pozemky vždy poriadne potrápia architektov. Riešenie nakoniec prakticky vyplynie i samo, keď si zakreslia všetky obmedzenia a predpisy, ktoré má stavba dodržiavať.

Podobne vznikol aj unikátny dom v Budapešti. Napriek zdanlivo nepoužiteľnej šírke architekti zo štúdia Építész Stúdió vytvorili pohodlný domov pre rodinu – so všetkým, čo k nemu patrí.

Prečítajte si tiež
Kvalitný tehlový dom v Michalovciach zaujme nielen fasádou

Úzka a dlhšia stavba charakteristická fasádou z neomietnutých tehál a betónovou terasou sa prispôsobuje okolitému prostrediu skosenou a predĺženou strechou. I malý priestor, ktorý vďaka vyvýšenej streche vznikol v podkroví, bol totiž dôležitý pre celkové riešenie domu – vošla sa doň kúpeľňa, prináležiaca k manželskej spálni. Dom je podpivničený.

Rodinný dom v Budapešti

Zdroj: Gergő Jedlicska, Gergely Kenéz

Terasa ako prechod medzi interiérom a záhradou

Cieľom architektov bolo čo najviac využiť pozemok nielen na stavbu samotnú, ale aj na vonkajšie priestory a vzájomne ich prepojiť. Prechodovou časťou medzi záhradkou a interiérom prízemia je rozľahlá betónová terasa s posedením a grilom. Nadväzuje na vnútornú kuchyňu s jedálňou.

Aj keď sú sklené dvere medzi interiérom a terasou zatvorené, cítite sa ako v záhradke – celá stena je totiž presklená. Vďaka tomu majú relaxujúci rodičia tiež dobrý výhľad na deti, keď sa hrajú vonku. Okrem nej sa na prízemí nachádza obývacia miestnosť odčlenená od ostatných priestorov múrmi, ale nie úplne – časť priestoru je cez celé podlažie otvorená.

Prvé poschodie patrí deťom – sú tu tri miestnosti a kúpeľňa. V najvyššej časti domu sa nachádza rodičovská spálňa s hygienickým zázemím.

Rodinný dom v Budapešti

Zdroj: Gergő Jedlicska, Gergely Kenéz

Moderný minimalizmus aj 60. roky

Betón nájdeme nielen v rámci terasy, ale tiež na stropoch. Kontrastujú mu drevené podlahy. Celok je dotvorený bielymi stenami a nábytkom, ktorý pripomína 60. či 70. roky. Schodisko je tiež drevené s masívnym zábradlím prepúšťajúcim svetlo, ktoré siaha až po plafón. Jednoduché čierne kovové svietidlá pôsobia čisto a minimalisticky.

Rodinný dom v Budapešti

Zdroj: Gergő Jedlicska, Gergely Kenéz

Recyklovaná tehla, surový betón

„Dom sme obložili recyklovanou, narezanou tehlou zo zbúranej budovy, ktorá stála na tomto pozemku. Opätovne sme z nej použili aj niektoré ďalšie materiály – hlavne v podobe chodníka a múrov záhrady. Betón terasy je v surovom stave, rovnako aj vnútorné dosky, ktoré vizuálne prepájajú vnútorné a vonkajšie konštrukcie. Interiér zjemňuje prítomnosť dreveného nábytku a dlažby,“ opisujú projekt samotní architekti.

Prečítajte si tiež
Za 75 000 € si na úzkom pozemku postavili praktický rodinný dom (VIDEO)
terasa rodinného domu nadväzuje na záhradu

Zdroj: Gergő Jedlicska, Gergely Kenéz

Rodinný dom v Budapešti

architektonický ateliér: Építész Stúdió

autori: Tamás Fialovszky, Gergő Jedlicska, Gergely Kenéz

realizácia: 2018

plocha: 170 m2

lokalita: Budapešť, Maďarsko

Sabína Zavarská
Foto: Gergő Jedlicska, Gergely Kenéz

Kategória: Návšteva
Tagy: minimalizmus rodinný dom svahovitý pozemok tehlové domy
Zdieľať článok

Diskusia