Ako urobiť z kuchyne priestor, v ktorom sa budete cítiť dobre a príprava jedla vás bude tešiť? K dôležitým podmienkam patrí aj praktické zariadenie.
Dnes sú trendom otvorené dispozície, kuchyňa je teda obvykle plnohodnotnou súčasťou obytného priestoru, v ktorom trávime čas s rodinou aj priateľmi. Tomu by sa mali prispôsobiť nielen jej vzhľad či farebnosť, ale aj usporiadanie – tak, aby ste napríklad pri príprave jedla mohli konverzovať s hosťami sediacimi za barovým pultom, aby kuchynský nábytok plynule prechádzal do jedálenského či obývačkového a pod.
Zóna varenia býva často rozdelená na dve časti – varná doska je umiestnená na ostrove a rúra je zabudovaná vo vysokej časti linky. Praktickú dvojicu s klasickou rúrou tvorí mikrovlnná rúra – tieto dva spotrebiče by mali byť blízko seba, aby sa pri práci v kuchyni zachovala ergonomická logika. V prípade umývacieho centra je ideálne umiestniť umývačku riadu v blízkosti drezu. Zdroj: Blum
Stredobodom kuchynského priestoru je, prirodzene, kuchynská linka. Pri nej treba dobre premyslieť nielen rozmiestnenie troch hlavných zón, ktorému sme sa venovali minule, ale aj praktické riešenie jednotlivých prvkov zariadenia.
Ak je linka navrhnutá a vyrobená na mieru, môže sa danému priestoru a vašim požiadavkám (prípadne aj proporciám) prispôsobiť dokonale. Aj štandardizované linky však ponúkajú istú mieru variability. V každom prípade sa pritom oplatí investovať do kvalitných a odolných materiálov, čo sa vám vráti v dlhej životnosti a bezproblémovej funkčnosti linky. Je to predsa len „výrobná“ zóna, ktorá musí niečo vydržať.
Toto sú základné rozmery v centimetroch, z ktorých by ste mali pri plánovaní kuchyne vychádzať. Tento základ však treba prispôsobiť možnostiam konkrétneho priestoru a tiež pohodliu konkrétnych užívateľov – ak bude napríklad pracovná doska príliš nízko alebo príliš vysoko, dôsledkom bude nesprávne držanie tela pri práci, čo je určite nepohodlné, v horšom prípade hrozia aj zdravotné následky. Zdroj: schéma Lucia Mészárová
Základom efektívneho návrhu kuchyne sú rozumne zorganizované a dobre dostupné odkladacie priestory. V spodnej časti linky sú preto vhodnejšie skrinky so zásuvkami, ktoré sú dostupnejšie a prehľadnejšie ako klasické skrinky s dvierkami a policami.
Väčšiu pozornosť treba venovať riešeniam na horšie prístupných miestach, ako sú kúty linky alebo horné skrinky – aj tu ide o úložné priestory, preto je dôležité zabezpečiť k nim čo najlepší a čo najjednoduchší prístup. Ak nemáte na skladovanie potravín k dispozícii komoru, v kuchyni by ste mali mať okrem chladničky aj potravinovú skriňu – ideálne vybavenú výsuvnými policami.
Pri spodných skrinkách s policami si treba často kľaknúť, ak chcete vybrať to, čo je v nich uložené. To môže byť nepohodlné a pre niekoho aj problematické. Vhodnejšie sú preto zásuvky, kde je celý obsah viditeľný a prístupný. Zdroj: schéma Lucia Mészárová
V kuchyni je v prvom rade potrebné hlavné, centrálne osvetlenie. No keďže si pri práci obvykle tienime vlastným telom a kuchynská pracovná plocha musí byť dobre osvetlená, optimálnym riešením je doplniť k nemu aj osvetlenie zabudované v horných skrinkách alebo policiach. Zdroj: schéma Lucia Mészárová
Praktické tipy
Výška sokla kuchynskej linky by mala byť 5 až 10 cm. Sokel zbytočne nezvyšujte, prichádzate tak o úložný priestor. Zdroj: schéma Lucia Mészárová
Rohové časti linky treba vyriešiť čo najefektívnejšie – dôležité je jednoduché otváranie a sprístupnenie celého priestoru v kúte (bez záslepiek). Zdroj: schéma Lucia Mészárová
Priestor pod drezom je praktické využiť na umiestnenie odpadových nádob – nezabudnite, že na separovanie odpadu ich budete potrebovať viac. Zdroj: schéma Lucia Mészárová
Väčšina spotrebičov býva dnes zabudovaná v linke, no pokojne siahnite aj po samostatne stojacich typoch — napríklad chladničky majú často zaujímavý dizajn, ktorý môže kuchyňu zatraktívniť. Už pri návrhu však pamätajte na to, že tzv. americké chladničky sú nielen širšie, ale aj hlbšie než klasické. Hĺbka samostatne stojacej klasickej chladničky je 60 cm, teda rovnaká ako hĺbka bežnej linky, americké chladničky mávajú hĺbku asi 72 cm. Zdroj: schéma Lucia Mészárová
Ing. arch. Lucia Mészárová
architektka, zakladateľka a lektorka školy interiérového dizajnu Design Academy
www.designacademy.sk
Toto sú základné rozmery v centimetroch, z ktorých by ste mali pri plánovaní kuchyne vychádzať. Tento základ však treba prispôsobiť možnostiam konkrétneho priestoru a tiež pohodliu konkrétnych užívateľov – ak bude napríklad pracovná doska príliš nízko alebo príliš vysoko, dôsledkom bude nesprávne držanie tela pri práci, čo je určite nepohodlné, v horšom prípade hrozia aj zdravotné následky.
Pri spodných skrinkách s policami si treba často kľaknúť, ak chcete vybrať to, čo je v nich uložené. To môže byť nepohodlné a pre niekoho aj problematické. Vhodnejšie sú preto zásuvky, kde je celý obsah viditeľný a prístupný.
V kuchyni je v prvom rade potrebné hlavné, centrálne osvetlenie. No keďže si pri práci obvykle tienime vlastným telom a kuchynská pracovná plocha musí byť dobre osvetlená, optimálnym riešením je doplniť k nemu aj osvetlenie zabudované v horných skrinkách alebo policiach.
Výška sokla kuchynskej linky by mala byť 5 až 10 cm. Sokel zbytočne nezvyšujte, prichádzate tak o úložný priestor.
Rohové časti linky treba vyriešiť čo najefektívnejšie – dôležité je jednoduché otváranie a sprístupnenie celého priestoru v kúte (bez záslepiek).
Priestor pod drezom je praktické využiť na umiestnenie odpadových nádob – nezabudnite, že na separovanie odpadu ich budete potrebovať viac.
Väčšina spotrebičov býva dnes zabudovaná v linke, no pokojne siahnite aj po samostatne stojacich typoch — napríklad chladničky majú často zaujímavý dizajn, ktorý môže kuchyňu zatraktívniť. Už pri návrhu však pamätajte na to, že tzv. americké chladničky sú nielen širšie, ale aj hlbšie než klasické. Hĺbka samostatne stojacej klasickej chladničky je 60 cm, teda rovnaká ako hĺbka bežnej linky, americké chladničky mávajú hĺbku asi 72 cm.
Zóna varenia býva často rozdelená na dve časti – varná doska je umiestnená na ostrove a rúra je zabudovaná vo vysokej časti linky. Praktickú dvojicu s klasickou rúrou tvorí mikrovlnná rúra – tieto dva spotrebiče by mali byť blízko seba, aby sa pri práci v kuchyni zachovala ergonomická logika. V prípade umývacieho centra je ideálne umiestniť umývačku riadu v blízkosti drezu.
Text a schémy: Lucia Mészárová Foto: archív firiem Zdroj: časopis Môj dom