Zdroj: Mobelix

Ergonómia kuchyne: Ako si naplánovať a zariadiť pracovný priestor

19. 11. 2020
Zdieľať

Ako urobiť z kuchyne priestor, v ktorom sa budete cítiť dobre a príprava jedla vás bude tešiť? K dôležitým podmienkam patrí aj praktické zariadenie.

Dnes sú trendom otvorené dispozície, kuchyňa je teda obvykle plnohodnotnou súčasťou obytného priestoru, v ktorom trávime čas s rodinou aj priateľmi. Tomu by sa mali prispôsobiť nielen jej vzhľad či farebnosť, ale aj usporiadanie – tak, aby ste napríklad pri príprave jedla mohli konverzovať s hosťami sediacimi za barovým pultom, aby kuchynský nábytok plynule prechádzal do jedálenského či obývačkového a pod.

kuchyňa s odkladacími priestormi a ostrovom

Zóna varenia býva často rozdelená na dve časti – varná doska je umiestnená na ostrove a rúra je zabudovaná vo vysokej časti linky. Praktickú dvojicu s klasickou rúrou tvorí mikrovlnná rúra – tieto dva spotrebiče by mali byť blízko seba, aby sa pri práci v kuchyni zachovala ergonomická logika. V prípade umývacieho centra je ideálne umiestniť umývačku riadu v blízkosti drezu.
Zdroj: Blum

Stredobodom kuchynského priestoru je, prirodzene, kuchynská linka. Pri nej treba dobre premyslieť nielen rozmiestnenie troch hlavných zón, ktorému sme sa venovali minule, ale aj praktické riešenie jednotlivých prvkov zariadenia.

Ak je linka navrhnutá a vyrobená na mieru, môže sa danému priestoru a vašim požiadavkám (prípadne aj proporciám) prispôsobiť dokonale. Aj štandardizované linky však ponúkajú istú mieru variability. V každom prípade sa pritom oplatí investovať do kvalitných a odolných materiálov, čo sa vám vráti v dlhej životnosti a bezproblémovej funkčnosti linky. Je to predsa len „výrobná“ zóna, ktorá musí niečo vydržať.

schéma kuchyne s rozmermi

Toto sú základné rozmery v centimetroch, z ktorých by ste mali pri plánovaní kuchyne vychádzať. Tento základ však treba prispôsobiť možnostiam konkrétneho priestoru a tiež pohodliu konkrétnych užívateľov – ak bude napríklad pracovná doska príliš nízko alebo príliš vysoko, dôsledkom bude nesprávne držanie tela pri práci, čo je určite nepohodlné, v horšom prípade hrozia aj zdravotné následky. Zdroj: schéma Lucia Mészárová

Základom efektívneho návrhu kuchyne sú rozumne zorganizované a dobre dostupné odkladacie priestory. V spodnej časti linky sú preto vhodnejšie skrinky so zásuvkami, ktoré sú dostupnejšie a prehľadnejšie ako klasické skrinky s dvierkami a policami.

Väčšiu pozornosť treba venovať riešeniam na horšie prístupných miestach, ako sú kúty linky alebo horné skrinky – aj tu ide o úložné priestory, preto je dôležité zabezpečiť k nim čo najlepší a čo najjednoduchší prístup. Ak nemáte na skladovanie potravín k dispozícii komoru, v kuchyni by ste mali mať okrem chladničky aj potravinovú skriňu – ideálne vybavenú výsuvnými policami.

schéma kuchyne

Pri spodných skrinkách s policami si treba často kľaknúť, ak chcete vybrať to, čo je v nich uložené. To môže byť nepohodlné a pre niekoho aj problematické. Vhodnejšie sú preto zásuvky, kde je celý obsah viditeľný a prístupný. Zdroj: schéma Lucia Mészárová

schéma kuchyne

V kuchyni je v prvom rade potrebné hlavné, centrálne osvetlenie. No keďže si pri práci obvykle tienime vlastným telom a kuchynská pracovná plocha musí byť dobre osvetlená, optimálnym riešením je doplniť k nemu aj osvetlenie zabudované v horných skrinkách alebo policiach. Zdroj: schéma Lucia Mészárová

Praktické tipy

schéma kuchyne

Výška sokla kuchynskej linky by mala byť 5 až 10 cm. Sokel zbytočne nezvyšujte, prichádzate tak o úložný priestor. Zdroj: schéma Lucia Mészárová

schéma kuchyne

Rohové časti linky treba vyriešiť čo najefektívnejšie – dôležité je jednoduché otváranie a sprístupnenie celého priestoru v kúte (bez záslepiek). Zdroj: schéma Lucia Mészárová

schéma kuchyne

Priestor pod drezom je praktické využiť na umiestnenie odpadových nádob – nezabudnite, že na separovanie odpadu ich budete potrebovať viac. Zdroj: schéma Lucia Mészárová

schéma kuchyne

Väčšina spotrebičov býva dnes zabudovaná v linke, no pokojne siahnite aj po samostatne stojacich typoch — napríklad chladničky majú často zaujímavý dizajn, ktorý môže kuchyňu zatraktívniť. Už pri návrhu však pamätajte na to, že tzv. americké chladničky sú nielen širšie, ale aj hlbšie než klasické. Hĺbka samostatne stojacej klasickej chladničky je 60 cm, teda rovnaká ako hĺbka bežnej linky, americké chladničky mávajú hĺbku asi 72 cm. Zdroj: schéma Lucia Mészárová

Ing. arch. Lucia Mészárová

architektka, zakladateľka a lektorka školy interiérového dizajnu Design Academy

www.designacademy.sk

Text a schémy: Lucia Mészárová
Foto: archív firiem
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynské linky plánovanie kuchyne zariaďovanie kuchyne
Zdieľať článok

Diskusia