03. 11. 2010
Zdieľať

Káva a víno – mnohí z nás im už dávno podľahli. Niekomu stačí ranná káva na povzbudenie, iní sa nezaobídu bez poobedňajšieho posedenia pri bohatom kapučíne. A hádam len abstinenti si sem-tam nedoprajú pohárik lahodného vína.

 

Vedeli ste, že…?
• …na dobré espreso stačí tlak 9 bar, dôležité však je, aby bol konštantný počas celej prípravy,
• …ideálna teplota vody na prípravu 100 %-nej arabiky je 88 – 89 °C, na prípravu zmesi alebo robusty 92 – 93 °C,
• …kvalitnú kávu pripravíte len zo zmäkčenej vody, najmä arabika je citlivá na tvrdú vodu (väčšina kvalitných kávovarov má zmäkčovač vody priamo v nádržke na vodu alebo použite Britta filter),
• …v malom esprese, ktorého príprava (samotný proces tečenia kávy) nepresiahne 30 sekúnd, je menej kofeínu ako vo veľkej káve. Čím viac vody pretečie kávou, tým viac kofeínu sa z nej uvoľňuje,
• …množstvo kofeínu v dobrom esprese dokáže organizmus spracovať do 15 minút, zalievanú alebo prekvapkávanú kávu spracúva až 45 minút,
• …kvalitné malé espreso podporuje trávenie, preto je vhodné ako digestiv po jedle.
(zdroj: spoločnosť PDK – Priatelia dobrej kávy)

{R1}

 


Kávovar Jura ENA 7 patrí k najužším (23,8 cm) plne automatickým strojom.

Kávovar Jura ENA 7 patrí k najužším (23,8 cm) plne automatickým strojom.


Najmenší plnoautomat na svete, kávovar Krups Espresseria automatic premium / EA8261 s peničom mlieka XL 2000.

Najmenší plnoautomat na svete, kávovar Krups Espresseria automatic premium / EA8261 s peničom mlieka XL 2000.


Nová Impressa C9 je najkompaktnejší espreso automat od firmy Jura, ktorý je špecializovaný na výrobu kapučína a latte macchiata na jedno stlačenie bez posúvania šálky

Nová Impressa C9 je najkompaktnejší espreso automat od firmy Jura, ktorý je špecializovaný na výrobu kapučína a latte macchiata na jedno stlačenie bez posúvania šálky

Kávovar Jura ENA 7 patrí k najužším (23,8 cm) plne automatickým strojom. Funkcia Aroma-Boost (na jedno stlačenie sa čerstvo pomelie najväčšie možné množstvo kávy a vo variabilnej komore sa extrahuje espresso). Tlačidlo nulová energia – pohotovostnom režime nespotrebúva žiadnu energiu. Easy-Auto-Cappuccino dýza, príprava horúcej vody, automatická detekcia dávkovania mletej kávy, nastaviteľný výtok kávy do šírky aj do výšky, filter Claris na úpravu veľmi tvrdej alebo chlórovanej vody. Cena 749 €. Najmenší plnoautomat na svete, kávovar Krups Espresseria automatic premium / EA8261 s peničom mlieka XL 2000. Intuitívne ovládaný displej s jednoduchou manipuláciou, kovový kónický mlynček s troma stupňami mletia, 275 g box na zrnkovú kávu, termoblok s tlakom 15 bar. Automatický bezdrôtový penič mlieka z brúseného hliníka s tromi programami. V štartovacej súprave dostanete aj vodný filter, tablety na čistenie kávovaru a tekutinu na odvápňovanie. Cena 749,90 €. Nová Impressa C9 je najkompaktnejší espreso automat od firmy Jura, ktorý je špecializovaný na výrobu kapučína a latte macchiata na jedno stlačenie bez posúvania šálky – umožňuje to technológia one touch. Rozličné nastavenia a programovateľné možnosti (intenzita kávy, teplota, množstvo, hrúbka mletia) zabezpečujú výbornú chuť kávy. Filter Claris upravuje tvrdú alebo chlórovanú vodu na prípravu kvalitnej kávy a chráni aj kávovar. Cena 1 249 €.

 

Roberto Trevisan, špecialista na kávu a zakladateľ Školy kávy v Českej republike, radí:
• Kávu by ste mali skladovať v suchu, chlade a temne pri teplote medzi 10 – 20 °C. Pokiaľ doplňujete zásobník novou kávou, je nutné ho čo najlepšie vyčistiť od starých zvyškov kávovej mastnoty. To je dôležitý postup, ktorý robí barista (odborník na prípravu espressa v prístrojoch) každý deň. Doma odporúčam nechávať kávu v originálnom obale a vždy po jej spotrebovaní starý obal vyhodiť a neskladovať v ňom ďalšiu kávu.
• Ako spoznáte, či je káva kvalitná? Platí stará, ale stále aktuálna skúška od vinárov, podľa ktorej, keď sa človek opije a na druhý deň ho nebolí hlava, je víno kvalitné. Obdobne je to aj pri káve: počúvam svoj žalúdok a hlavu. Ak ma po vypití veľkého množstva kávy nebolia, káva je kvalitná.
• Správne zomletie je jednou zo základných podmienok správnej prípravy kávy.
• Preferencia spôsobu pitia kávy s mliekom, smotanou, alkoholom je podmienená aj situáciou a denným časom. Ráno odporúčam kávu s mliekom, odpoludnia čiernu a večer s príchuťou sirupu alebo alkoholu. Ale ako ju budete naozaj piť, záleží len na vašej chuti.
• Spôsob prípravy kávy zalievaním vriacou vodou (tzv. turek) je veľmi škodlivý, lebo do vody vylúhujeme veľké množstvo karcinogénnych látok a kofeínu, ktoré nemajú nič spoločné s dôvodmi pitia kávy, iba zvyšujú jej trpkosť a horkosť.
• Všetko škodlivé na káve je dané nesprávnym spôsobom jej prípravy.


Vstavaný kávovar Gorenje CFA 9100 E. Elektronické ovládanie cez LCD displej, dve výhrevné telesá, dýza vodnej pary, programovanie vlastných receptov prípravy kávy, výber jazyka, nastavenie tvrdosti vody, automatický program na odstraňovanie vodného kameňa a bezpečnostné vypnutie.

Vstavaný kávovar Gorenje CFA 9100 E. Elektronické ovládanie cez LCD displej, dve výhrevné telesá, dýza vodnej pary, programovanie vlastných receptov prípravy kávy, výber jazyka, nastavenie tvrdosti vody, automatický program na odstraňovanie vodného kameňa a bezpečnostné vypnutie.

Vstavaný kávovar Gorenje CFA 9100 E. Elektronické ovládanie cez LCD displej, dve výhrevné telesá, dýza vodnej pary, programovanie vlastných receptov prípravy kávy, výber jazyka, nastavenie tvrdosti vody, automatický program na odstraňovanie vodného kameňa a bezpečnostné vypnutie. Príprava zo zrnkovej alebo mletej kávy (pre obidve sú vstavané nádoby), systém na napenenie a ohrievanie mlieka, nastaviteľný stupeň mletia kávy a teploty vody, možnosť výberu množstva a chuti kávy. Vyberateľná nádoba na vodu (1,8 l) a na mlieko (1 l). Tlak čerpadla 15 bar, čas ohrevu 2 min. Cena 1 799 €

 


Kávovar Saeco Primea Cappuccino Touch Plus umožňuje pripraviť dve kapučína jedným dotykom. Čerstvé mlieko je dávkované z integrovanej nádobky. Vďaka pokrokovej technológii je zásobník na mlieko a všetky súčasti, ktoré sú v kontakte s mliekom, vždy čisté.

Kávovar Saeco Primea Cappuccino Touch Plus umožňuje pripraviť dve kapučína jedným dotykom. Čerstvé mlieko je dávkované z integrovanej nádobky. Vďaka pokrokovej technológii je zásobník na mlieko a všetky súčasti, ktoré sú v kontakte s mliekom, vždy čisté.


Automatický kávovar Siemens EQ7 TK 76209RW pripraví espreso jednoduchým stlačením tlačidla, optimálna teplota počas celého procesu parenia kávy, technológia parenia aroma pressure system

Automatický kávovar Siemens EQ7 TK 76209RW pripraví espreso jednoduchým stlačením tlačidla, optimálna teplota počas celého procesu parenia kávy, technológia parenia aroma pressure system

Kávovar Saeco Primea Cappuccino Touch Plus umožňuje pripraviť dve kapučína jedným dotykom. Čerstvé mlieko je dávkované z integrovanej nádobky. Vďaka pokrokovej technológii je zásobník na mlieko a všetky súčasti, ktoré sú v kontakte s mliekom, vždy čisté. Špeciálny program zabezpečuje hygienickú čistotu. Možnosť výberu z ôsmich druhov káv, nastaviteľná výška odkvapkávacej misky, keramický mlynček, zásobník na mletú kávu, energeticky úsporný postup – časovač, dvojlitrová nádrž na vodu, tlak 15 bar. Cena 1 547,77 €. Automatický kávovar Siemens EQ7 TK 76209RW pripraví espreso jednoduchým stlačením tlačidla, technológia parenia aroma pressure system (plná aróma a hustá pena), tichý keramický mlynček, inteligentný systém automaticky prepína medzi funkciami para a horúca voda, automatický čistiaci a odvápňovací program, čerpadlo s tlakom 19 bar, nastaviteľná teplota kávy, horúcej vody a mletie kávy, ukazovateľ počtu zostávajúcich šálok pred čistením alebo odvápnením, ukazovateľ prázdneho zásobníka na kávu a vodu, plniaci otvor na mletú kávu, ukazovateľ na výmenu vodného filtra. Cena 1 399,20 €.

 

Zrnko kávy pozostáva z vlákniny, oleja a dreva. Aromatické látky sa v káve uvoľňujú pražením a vytvoria kávový olej. Voda s olejom vytvoria emulziu, do ktorej prejdú všetky aromatické látky.

Účinky kávy
Káva je medzi vedcami už desaťročia kontroverznou témou. Skupina vedcov tvrdí, že káva je najrýchlejší spôsob ako zvýšiť našu koncentráciu a zbystriť pozornosť. Už niekoľko minút po vypití šálky kávy môžeme spozorovať ostrejšie videnie. Káva má priaznivý účinok aj na pacientov s nízkym krvným tlakom a znižuje šance ochorenia na cukrovku. Ďalší odborníci presadzujú názor, že pitie veľkého množstva kávy v mladom veku môže v dospelosti spôsobiť vysoký krvný tlak. Najlepšou cestou je prispôsobiť pitie kávy nášmu zdravotnému stavu. Neodporúča sa piť kávu pred raňajkami. (zdroj: Miele)


Chutné neresti

291807

Zabudovateľný kávovar Miele CVA 3650 pripraví štyri druhy porcií: espreso, káva, dvojité espreso, dvojitá káva, tiež kapučíno, latte macchiato, mliečnu penu, horúce mlieko a horúcu vodu. Zásobník na 20 kapsulí v piatich rôznych chuťových variantoch, viacjazyčný displej, dve výkonné čerpadlá (19 bar), paralelná príprava espresa/kávy a horúceho mlieka/mliečnej peny, výškovo nastaviteľná dýza, zásobník na vodu (1,5 l), upozornenie na doplnenie kapuslí, čerstvej vody a na vyprázdnenie odpadnej nádoby a odkvapkávacej misky, automatické čistiace a preplachovacie programy. Cena od 1 731,45 €.

 


Automatický kávovar Saeco Syntia od firmy Philips.
Cena od 688,50 €

Automatický kávovar Saeco Syntia od firmy Philips.
Cena od 688,50 €


Plne automatický kávovar Bosch TCA 5601 benvenuto classic s tlakom 15 bar/termoblok. Systém sparenia kávy, funkcia na jednoduché čistenie, nastaviteľný mlynček z tvrdenej ocele so zásobníkom, plniaci otvor na mletú kávu, dva procesy sparenia pri príprave dvoch šálok kávy,

Plne automatický kávovar Bosch TCA 5601 benvenuto classic s tlakom 15 bar/termoblok. Systém sparenia kávy, funkcia na jednoduché čistenie, nastaviteľný mlynček z tvrdenej ocele so zásobníkom, plniaci otvor na mletú kávu, dva procesy sparenia pri príprave dvoch šálok kávy,

Automatický kávovar Saeco Syntia od firmy Philips. Jednoduché, intuitívne ovládanie cez farebný displej, so štyrmi tlačidlami na prípravu malej a veľkej kávy, horúcej vody, pary a nastavenie intenzity, prípadne použitie mletej kávy. Keramický mlynček, tesne uzatvorený zásobník na 260 g zrnkovej kávy, 1,2 l zásobníka na vodu, tlak čerpadla 15 bar, filter vody Acqua Prima, kontrolka odvápnenia, systém predparenia, automatický program čistenia, energeticky úsporný postup. Cena od 688,50 €. Plne automatický kávovar Bosch TCA 5601 benvenuto classic s tlakom 15 bar/termoblok. Systém sparenia kávy, funkcia na jednoduché čistenie, nastaviteľný mlynček z tvrdenej ocele so zásobníkom, plniaci otvor na mletú kávu, dva procesy sparenia pri príprave dvoch šálok kávy, odnímateľný zásobník na vodu (1,8 litra), nastaviteľné množstvo kávy a vody, funkcia eco – úspora energie, funkcia napenenie a horúca voda, automatický čistiaci a preplachovací program, odvápnenie a čistenie. Cena 559,20 €.

 

„Za každou úspešnou ženou je obrovské množstvo kávy“ (Stephanie Piro, autorka komiksov)

Od Andreasa Christmanna, riaditeľa nákupu kávy firmy Tchibo, sme sa dozvedeli, že:
• Arabika je jemnejšia, obsahuje o polovicu menej kofeínu než robusta, má jemnú arómu a mierne kyslastú chuť.
• Robusta je silnejšia a výraznejšia, vďaka vyššiemu obsahu kofeínu je povzbudivejšia a má mierne horkastú chuť.
• Káva z Brazílie má výraznú arómu, pretože tamojšie plantáže majú ílovitú pôdu bohatú na minerály.
• Káva z Guatemaly vyniká vôňou exotického korenia, ktorú jej dáva vulkanická pôda.
• Kávu z Kene ľahko rozpoznáte podľa ovocnej príchute a kyslosti.
• V Indii sa pestuje káva so silnou, plnou a zamatovou chuťou.
• Káva má svoj rodný list: v sprievodných dokladoch je vyznačená krajina pôvodu, pestovateľská oblasť alebo vývozný prístav, vývozca, spôsob spracovania (suchý, mokrý) a akostná trieda. To všetko má vplyv na vlastnosti, hodnotenie a cenu kávy (Tchibo používa pre svoje výrobky výhradne ručný zber).
• Kávové „čerešne“ priliehajú tesne k vetvám a dozrievajú postupne, preto je ideálny ručný zber, ktorý sa dodnes vykonáva vo vysoko položených polohách Kolumbie a Strednej Ameriky.
• Zberačky nazbierajú až 70 kg vyzretých plodov za deň.
• Kávovník je strom vysoký 6 až 10 metrov. Na plantážach sa však rastliny udržujú vo výške krov od 1,5 do 3 metrov, aby bol zber jednoduchší.
• Kvety kávovníka sa otvárajú len na niekoľko dní v roku a majú príjemnú vôňu, podobnú jazmínu. Trsy kvetov sa skladajú z 15 jemných kvietkov. Súkvetie zostáva a farba plodov sa mení od zelenej cez žltú až po červenú.
• Vo vnútri plodov sú spravidla dve semená – kávové zrná.
• Stáva sa, že kávovník kvitne a má zrelé kávové plody zároveň.
• Jeden kávovník má maximálne 5 až 8 kilogramov kávových plodov, z ktorých sa získa 1 až 2 kg kávových zŕn.
• V každom zrnku kávy drieme až 800 aromatických látok, ktoré sa prebudia k životu správnym pražením.
• Pražením sa ich objem zväčší o 50 až 100 %, úbytkom vlhkosti stratia 11 až 20 % svojej hmotnosti a menia farbu zo zelenej alebo striebornosivej na typickú hnedú.
• Upraženú kávu možno skladovať až dva roky, pokiaľ je vákuovo balená.
• Káva sa nemôže pokaziť, ale časom, a najmä prístupom kyslíka stráca svoju arómu a slabnú jej vnemové kvality.

ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o. 

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče Kuchyňa, jedáleň
Tagy: domáce potreby kavovary
Zdieľať článok

Diskusia