Čo by ste mali vedieť pred kúpou chladničky
Pri kúpe chladničky s mrazničkou si treba pozorne všímať niektoré ukazovatele a oboznámiť sa s čo najväčším množstvom informácií o prevádzke spotrebiča. Dostatok poznatkov vám uľahčí výber a zabezpečí vašu každodennú spokojnosť s novou chladničkou.
Hneď na začiatku si vyjasnite, aké potraviny budete v chladničke najčastejšie skladovať a ako dlho. Od približného množstva závisí aj objem chladničky – poloprázdny spotrebič sa nevypláca.
Údaje o zmrazovacej kapacite sú dôležité pri mrazničkách. Uvádzajú sa v kilogramoch za 24 hodín. Informujú o tom, koľko kilogramov potravín je mraznička schopná zmraziť v priebehu jedného dňa.
-
Dôležitá je aj odolnosť chladničky pri výpadku prúdu. Ide o to, ako dlho si dokáže chladnička zachovať správnu teplotu a uchovať potraviny čerstvé, aby okamžite nepodľahli skaze. Niektoré chladničky majú zabudovanú teplotnú pamäť, ktorá ukazuje aktuálny stav teploty vzduchu v chladničke.
- Na mrazničkách a chladničkách sa uvádza počet hviezdičiek, ktorý informuje o tom, pri akej teplote sa budú potraviny skladovať. Jedna hviezdička znamená -6 °C, dve -12 °C atď. Každá hviezdička predstavuje pokles teploty o -6 °C. Na dlhodobé uskladnenie potravín sú najvhodnejšie spotrebiče s minimálne tromi hviezdičkami. Štyri hviezdičky znamenajú, že chladiace zariadenie dokáže zmraziť aj čerstvé pokrmy. Chladničky a mrazničky, ktoré majú menej ako tri hviezdičky, mrazia len dopredu zmrazené potraviny.
- Na trhu sú chladničky s automatickým odmrazovaním, takže vy sa už nemusíte starať o rozmrazovanie. Inteligentná chladnička to vyrieši za vás.
-
Hľadajte chladničku s čo najmenšou spotrebou. K tomu vám pomôžu údaje uvedené na energetickom štítku umiestnenom na každom spotrebiči. Energeticky najvýhodnejšie sú chladničky triedy A+. Existujú aj modely chladničiek s elektronickým monitorovaním teploty uskladnených potravín. Tie si samy regulujú spotrebu energie.
- V ostatnom čase sa neprihliada len na ekonomické výhody, ale aj na ekologickú stránku. Všetky chladničky používajú ekologické chladivo izobután R 600a, ktorý sa nepodieľa na rozširovaní ozónovej diery ako dosiaľ bežné chladivo R 134a. Okrem toho táto chladnička má nižšiu hladinu hlučnosti a dlhšiu životnosť kompresora.
- Modely tzv. americkej chladničky Side-by-Side majú zabudovaný No Frost systém. Je to beznámrazový systém chladenia, keď v chladničke aj mrazničke cirkuluje chladný vzduch. Námraza sa vytvára vo výparníku, ktorý nie je dostupný pre spotrebiteľa. Chladnička má zabudované automatické rozmrazovanie, sama kontroluje a riadi vytváranie a rozpúšťanie námrazy.
-
Režim „stand-by“ znamená, že ak odchádzate na dlhší čas preč z domu (napríklad na dovolenku), chladnička si vnútri udrží mierne vyššiu teplotu, vhodnú pri nižšej frekvencii otvárania dvier.
- Pred kúpou si premyslite, kde chladničku umiestnite. Podľa toho si môžete zvoliť aj smer otvárania dvier – buď doprava, alebo doľava.
Čo by ste mali vedieť po kúpe chladničky
Nesprávny postup pri obsluhe chladničky alebo mrazničky môže zvýšiť energetickú spotrebu a zároveň aj vaše účty za elektrinu. Preto nezabúdajte, že
-
chladničku treba umiestniť čo najďalej od zdroja tepla, pretože každý stupeň v miestnosti nad 20 °C zvyšuje jej spotrebu energie o 6 %. Vhodným miestom je roh, prípadne priestor, kam nedopadajú priame slnečné lúče;
- aj vysoká vlhkosť prostredia, kde je chladnička umiestnená, podieľa sa na zvýšení spotreby energie o 4%;
- na normálnu prevádzku stačí udržať v chladničke +5 °C a v mrazničke -18 °C. Netreba nastavovať priveľmi nízku teplotu v chladničke, lebo napríklad zníženie teploty o 2 °C znamená zvýšenie spotreby energie až o 15%;
- treba zatvárať dvierka na chladničke alebo mrazničke. Ak v nich dlho hľadáte potraviny, cez otvorené dvierka uniká z chladničky studený vzduch, a tým sa zvyšuje spotreba energie na jeho opätovné ochladenie. Napríklad ak necháte dvierka otvorené dlhšie ako jednu minútu, strata energie môže byť až o 90% väčšia;
-
dôležité je aj bezchybné tesnenie na dvierkach, preto ho občas skontrolujte, či nie je poškodené. Na kontrolu gumového tesnenia môžete použiť tento test: zavrite list papiera do dvier chladničky, ktorý bude pri ťahaní po obvode klásť odpor, ak tesnenie nie je poškodené;
- ak vaša mraznička nemá automatické odmrazovanie (týka sa to najmä starších typov chladničiek a mrazničiek), pravidelne odstraňujte námrazu vo výparníku. Námraza hrubšia ako jeden centimeter zvyšuje náklady na elektrickú energiu až o 75%;
- chladnička s mrazničkou potrebujú dostatočný priestor, a to nielen na manipuláciu pri otváraní dvier a vyberaní potravín, ale najmä na odvod tepla zo zadnej časti, kde sú umiestnené tepelné mreže. Aby ste pri obsluhe chladničky alebo mrazničky neplytvali priestorom a časom, treba ich umiestniť na okraj kuchynskej linky, ale tesne k odkladacej ploche;
- objem chladničky či mrazničky by mal byť využitý minimálne na 70%, preto sa neodporúča nechať tieto spotrebiče poloprázdne;
- na to, aby vzduch mohol správne cirkulovať, treba nechať dostatok priestoru medzi jednotlivými potravinami;
- ak budete vkladať do chladničky či mrazničky horúce potraviny alebo teplé nádoby, automaticky sa zvýši teplota vzduchu v chladničke, čo si vyžaduje jeho opätovné ochladenie a zároveň aj zvýšenie nákladov na spotrebu energie. Ak je jedlo ešte teplé, nechajte ho vychladnúť na vzduchu alebo ho ponorte do studenej vody a až potom ho vložte do chladničky.
Aj potraviny majú svoje miesto
V súčasnosti chladničky kombinované s mrazničkou poskytujú dostatočný priestor na uskladnenie potravín a zároveň vytvárajú podmienky, ktoré zabezpečujú ich dlhšiu trvanlivosť a čerstvosť. Niekedy si v rýchlosti pri vybaľovaní nákupu neuvedomujeme, že aj uskladnenie potravín v chladničke sa riadi istými pravidlami. Súčasťou väčšiny chladničiek a mrazničiek sú aj priehľadné zásuvky s označením, na uskladnenie akého druhu potravín slúžia. Potraviny teda ukladáme do jednotlivých tepelných zón v chladničke. Mlieko, vajcia, maslové výrobky, syry, ovocné šťavy a minerálky majú svoje miesto vo dverách chladničky. Na dolnú policu, kde je najteplejšie, ukladáme nezabalenú zeleninu a ovocie – lepšie sa im „dýcha“. Pred uskladnením ich nezabudnite umyť. Do stredu chladničky patria ryby a mäsové výrobky. Surové mäso sa neodporúča uskladňovať dlhšie ako päť dní. Na najvyššom stupni – úplne navrchu je priestor určený na tepelne upravované jedlá, jogurty a iné mliečne výrobky. A ešte jedna prosba na záver: ak si kúpite novú chladničku a rozhodnete sa zbaviť starej, obráťte sa, prosím, na odbornú firmu, ktorá ju od vás odkúpi. Nezabúdajte, že staré chladničky sú nebezpečné pre vysoký obsah ozónu, ktorý prispieva k skleníkovému efektu. Špecializované firmy chladničky bezpečne odstránia.
Čistíme chladničku
|