Dom naprieč vrstevnicami

Dom naprieč vrstevnicami

03. 08. 2010
Zdieľať

„Rozhodli sme sa navrhnúť dom ako symbol, s prísnymi pravidlami a jednoduchým výrazom,“ hovorí Miroslav Holubec z ateliéru m4 architekti, jeden z autorov návrhu rodinného domu, ktorý vyrástol zo svahu v Českom krase. Dom obložený drevom prenáša zvláštnosti pozemku a krajiny aj do interiéru: stupňovité usporiadanie otvoreného priestoru kopíruje strmý svah, v betóne sa otláčajú drevené dosky a biele vnútorné konštrukcie a podlahy odkazujú na čistotu okolitej chránenej krajiny.

Dvojica mladých ľudí zatúžila vymeniť pražskú garsónku za príjemný dom v čistej krajine s výhľadom na lom Veľká Amerika, a tak oslovili architektov zo štúdia m4 architekti. Ich prácu dobre poznali – mužská polovica dvojice je totiž stavebný inžinier s dlhoročnou praxou stavbyvedúceho, ktorý už s architektmi zo spomínaného ateliéru spolupracoval na viacerých objednávkach.

Mladý pár architektom plne dôveroval a nechal podobu domu na ich tvorivých schopnostiach. A urobil dobre. Architekti Miroslav Holubec a Matyáš Sedlák dokázali nájsť pozitíva aj na zdanlivo najhoršom možnom pozemku – prudkom severnom svahu – a vyťažiť maximum z hustej spleti ochranárskych podmienok.


Dom naprieč vrstevnicami

277004
Daniel Veselský

Osadením domu kolmo na vrstevnicu architekti vyriešili problémy s jeho orientáciou na severojužnej parcele. Na fotografii je západná fasáda

Klesá spolu s terénom
Počiatočná situácia nebola pre architektov ľahká. Okrem problematickej parcely na veľmi strmom severne orientovanom svahu museli vyriešiť aj komplikácie spojené s regulatívmi vydávanými Správou Chránenej krajinnej oblasti Český kras. „Povaha terénu mala zásadný vplyv na celkové usporiadanie pozemku, umiestnenie domu a rozloženie funkcií v objekte. Stavebné regulatívy potom ovplyvnili vonkajší výraz stavby,“ vysvetľuje Miroslav Holubec. „Odborníci zo správy CHKO chceli, aby sme dom otočili o 90 stupňov a situovali ho po vrstevnici, pretože toto poňatie vychádza z tradície. Ibaže juh je smerom k vrcholu kopca, takže takto orientovaný dom by po celý deň zatienil zvyšok pozemku,“ dopĺňa druhý z autorov, architekt Matyáš Sedlák.


Dom naprieč vrstevnicami

277006
Daniel Veselský

Pri pohľade z juhu pôsobí dom ako nenápadná jednopodlažná stavba. Smerom na sever však naberá hmotu až po trojpodlažné priečelie na opačnej strane, odkiaľ je krásny výhľad na okolitú krajinu

Vďaka tomu, že dom stojí naprieč svahom, sú jeho hlavné fasády orientované na východ a západ. Možno tak podľa potreby využiť slnko či tieň. „Hlavný obytný priestor vnútri objektu klesá spolu s okolitým terénom. Z jednotlivých úrovní sa tak môžu obyvatelia domu dostať priamo do záhrady a rozhodnúť sa, či sa vyberú na práve preslnenú, alebo zatienenú stranu,“ opisuje výhody pozície domu Miroslav Holubec.

Dom ako archetyp
Tradičnú schému stavby pozdĺž vrstevnice teda architekti opustili, ale podobu domu tradícii prispôsobili presne podľa požiadaviek Správy CHKO. „Stavebné regulatívy CHKO stavebníkom predpisujú, aké má mať vhodný dom atribúty: má mať jednoduchú hmotu, najlepšie s pretiahnutým obdĺžnikovým pôdorysom, šikmú strechu, najlepšie jednoduchú sedlovú, okná vyššie ako širšie, plocha fasády by mala byť väčšia ako plocha okien, dom by nemal mať žiadne balkóny, vikiere a tak podobne,“ vysvetľuje Miroslav Holubec a prezrádza, ako sa s týmito nárokmi vyrovnali: „Tieto požiadavky sa zo začiatku zdali veľmi obmedzujúce, ale bolo ich treba splniť, pretože bez súhlasu ochrancov prírody by nám stavbu nepovolili.


Dom naprieč vrstevnicami

277005

Nakoniec sme sa rozhodli navrhnúť dom ako akýsi archetyp, abstrahovanú formu s veľmi prísnym poriadkom a jednoduchým výrazom. V podstate sme si vzali zoznam požiadaviek a bod po bode sme presne podľa nich utvorili schému domu.“ Ani takéto dôkladné zapracovanie predpisov však komisiu spočiatku nepresvedčilo: „Aj keď návrh spĺňal všetky známe požiadavky, bol pre svoju vyhranenosť pre odbornú architektonickú komisiu správy CHKO ťažko prijateľný a presadiť ho v nezmenenej podobe trvalo rok. Ďalší rok potom zabral boj s jedným miestnym ziskuchtivým občianskym združením,“ spomína architekt.

Otvorený priestor
Dnes už dom v Mořine stojí. V pôvodne navrhnutej podobe pretína strmý svah a tvorí jednoduchú líniu. Pri pohľade z juhu, smerom na vstupnú fasádu, vyzerá ako nenápadná jednopodlažná stavba, smerom na sever však naberá hmotu až do trojpodlažného priečelia na opačnej strane.


Dom naprieč vrstevnicami

277007

Šeď pohľadového betónu zjemňuje všadeprítomná biela. Biele je schodisko, podlahy aj zariadenie. Priestor kuchyne tak pôsobí vzdušne a svetlo, hoci je pod úrovňou terénu

Charakteristický terén sa odrazil aj v interiéri. „Do domu sa vstupuje na hornom podlaží, pričom úzky jednotraktový obytný priestor sa potom postupne otvára do viacerých výškových úrovní,“ opisujú stavbu autori. V najvyššom podlaží možno zo vstupnej časti zostúpiť otvoreným priestorom do nižšieho obytného podlažia alebo po lávke pokračovať k dvom spálňam so šatníkom a kúpeľňou. Prostredné poschodie objektu tvorí jeden otvorený priestor s hlavnými obytnými funkciami – pod galériou vstupného poschodia sa nachádza kuchyňa, v mieste kontaktu s terénom je priestor jedálne s východom na obe strany domu a časť za druhou galériou, prepájajúcou prostredné poschodie s prízemím, sa využíva ako čitáreň. Práve odtiaľ, rovnako ako z hornej hlavnej spálne umiestnenej v čele objektu, je najkrajší výhľad na protiľahlú Ameriku.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Do vnútorných priestorov sa terén premieta aj cez schodisko, ktoré ho presne kopíruje – všetky časti obytného interiéru umiestnené za schodiskom sú teda pod úrovňou terénu.  Aj keď je však napríklad kuchyňa celá pod zemou, osvetľuje ju denné svetlo z okien, ktoré sú na poschodí nad ňou.


Dom naprieč vrstevnicami

277008

Mladí majitelia sa do domu presťahovali z malej pražskej garsónky s minimom vecí. Interiér domu však ani viac nepotrebuje. Aj bez množstva rôznych predmetov vyzerá prívetivo a útulne

Zostup druhou galériou vedie do najnižšieho podlažia, ktoré sa dnes využíva ako miesto na šport a relaxáciu: „Zo sedadla domáceho cyklistického trenažéra tu môžete sledovať televízny prenos Tour de France a v priľahlej wellness kúpeľni si potom zregenerujete telo. V budúcnosti k tomu pribudne ešte možnosť vyjsť von priamo na mólo malého kúpacieho jazierka, ktoré vznikne v najnižšej časti záhrady,“ predznamenáva budúci výzvoj bývania v dome v Mořine architekt Miroslav Holubec.

Prelínanie materiálov
Jednoduchá hmota domu so sedlovou strechou zodpovedá tradičnej forme. Steny sú členené rovnako veľkými oknami a tento jednotný formát preberajú aj vstupné dvere. Konštrukcia objektu je stenová monolitická, prevetrávaná fasáda je obložená prírodným neupravovaným smrekovcovým rezivom, strechu pokrýva krytina z lámanej čiernej bridlice. Prírodný materiál vonkajšieho obkladu sa dostáva do interiéru aj v štruktúre otlačenej do pohľadového betónu, ktorý tak získava vonkajšiu pečať teplého dreva. „S technológiou pohľadového betónu sme mali skúsenosti z predchádzajúcej stavby. Vtedy sme navrhli hladký betón, ktorého realizácia prinášala veľké nároky na presnosť,“ vraví Matyáš Sedlák a pokračuje: „V prípade domu v Mořine sme chceli opak – chceli sme využiť nepravidelnosť. Vkladali sme do debnenia dosky, ktoré do interiéru prenášajú vonkajší obklad. Žiadne chyby, obtlačené hrče či hrubosť betónu tu neprekážali.“

 


Dom naprieč vrstevnicami

277009


Dom naprieč vrstevnicami

277010

Spálne sú spolu s kúpeľňou jedinými uzatvorenými priestormi v dome – zato s otvoreným výhľadom na lom Veľká Amerika Komfortná kúpeľňa nadväzuje na obytný priestor na prízemí, druhá je vložená medzi spálne na najvyššom poschodí

Biele jadro v betónovej škrupine
Všetky vnútorné konštrukcie, vložené do obvodovej monolitickej schránky, sú ľahké, montované a dôsledne biele. Ako finálnu nášľapnú vrstvu podlahy na všetkých podlažiach a vo všetkých miestnostiach zvolili liatu samonivelačnú epoxidovú stierku, rovnako v bielej farbe. „Dom bol poňatý veľmi koncepčne. Do betónového obalu sme vložili biele jadro – steny, stropy, podlahy, zábradlia – všetko má bielu farbu. Tento koncept je podporený líniami pozdĺž stien, v strope a v podlahe, ktoré akoby odtŕhali vnútro od betónovej škrupiny a vytvárali tak pocit vstavby,“ objasňuje zámery Matyáš Sedlák.


Dom naprieč vrstevnicami

277017

Svetlý priestor, vzdušnosť a ľahkosť podporuje aj biele schodisko, ktoré pôsobí, akoby sa vznášalo v priestore. Schody vyzerajú subtílne aj vďaka konštrukčnému riešeniu – nemajú totiž schodnicu, ale každý stupeň je jednostranne votknutý do steny. „Ich upevnenie bolo stavebným orieškom. Podľa projektu mali byť do debnenia vložené kovové podložky s otvormi pripravenými na ukotvenie schodiskového stupňa, čo sa pri realizácii kvôli zjednodušeniu nedodržalo. Neostávalo nič iné, než kotvy jednu po druhej vŕtať do betónu, čo bolo napokon omnoho náročnejšie ako pôvodne navrhnutý postup,“ prezrádza Matyáš Sedlák a chváli investorovu ochotu zachovať pôvodný koncept aj napriek týmto komplikáciám.


Dom naprieč vrstevnicami

277012

Obytný priestor na najnižšom podlaží

Objekt je vykurovaný tepelným čerpadlom zem – voda z jedného hĺbkového vrtu; vo všetkých miestnostiach je podlahové vykurovanie. Elektrické vedenia sú riešené striktne mimo obvodové betónové steny tak, aby sa do debnenia nemuseli vkladať takzvané husie krky a škatule. Hlavné rozvody sú vedené v systémovej drážke medzi obvodovou stenou a podlahou, v miestach, kde sa nachádzajú zásuvky, sa dajú kryty drážok jednoducho odklopiť.

S vytrvalosťou a nadšením
Vedľa domu vybudovali ešte jeden drobný objekt – chladnú pivnicu, ktorej strop zároveň slúži ako rozšírenie príjazdovej komunikácie: môžu tu zaparkovať a otočiť sa dve autá. „Tento objekt súčasne poslúžil pri stavbe ako skúšobný, na odladenie betonáže do atypického debnenia s doskovými vložkami,“ spomína Miroslav Holubec. Na otázku, s akými problémami sa pri stavbe ešte stretli, architekti odpovedajú, že takmer so žiadnymi. Obaja autori stavby si pochvaľujú predovšetkým spoluprácu s investorom: „Trochu nadnesene možno povedať, že vďaka jeho nadšeniu a vytrvalosti, s ktorou nedovolil firmám pri realizácii akékoľvek odchýlky od projektu, boli naše kontrolné dni zväčša príjemnými návštevami, keď sme iba pozorovali, ako sa dielo skladá do svojej finálnej podoby.“


Dom naprieč vrstevnicami

277011

Subtílne zábradlie umocňuje vzdušnosť interiéru. Je však dostatočne vysoké, takže je bezpečné i pre prípadné prírastky do rodiny majiteľov

 

Architekt: m4 architekti – Ing. arch. Miroslav Holubec, Ing. arch. Matyáš Sedlák
Investor: súkromná osoba
Dodávateľ: stavbu realizoval investor manažérskym spôsobom bez hlavného dodávateľa
Monolitické konštrukcie: Hobst, a. s.
Projekt: 2005 – 2006
Správne konanie: 2006 – 2007 (prerokúvanie s CHKO)
Realizácia: 2007 – 2009 (bez dokončenia finálnych záhradných úprav)

ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: český kras návšteva
Zdieľať článok

Diskusia