Moderný dom so šikmou strechou a presklenou fasádou za múrom.

Túžili po prírode, ale chceli zostať i v meste. Po rokoch hľadania našli dokonalý domov v starej chalupe

Galéria (18)
Zdroj: Ricardo Faiani
24. 06. 2024
Zdieľať

Chceli nový dom, ale nechceli zasahovať do prostredia. Očarila ich stará chalupa.

Chceli nový dom, ale nechceli zasahovať do životného prostredia. Majú radi prírodu, ale zároveň túžili zostať v meste. Zdanlivo neriešiteľné sa nakoniec podarilo. Po štyroch rokoch hľadania našli mestský poklad: pôvodnú stavbu postavenú podľa princípov tradičnej nemeckej architektúry a charakteristickú strmo sklonenou drevenou strechou vznášajúcou sa nad kamennými múrmi. Nachádza sa v husto zalesnenej štvrti v meste São Paulo s jedinečnými vlastnosťami. Nechýbal ani typický drevený strop.

Estetika starej budovy manželov na prvý pohľad uchvátila. Netrvalo dlho a oslovili architektov – súrodencov Chantal a Tita Ficarelliovcov – s nápadom zrekonštruovať dom na moderné bývanie pre rodinu.

Moderný dom s presklenou fasádou a zelenou vegetáciou.

Pôvodná tradičná chalupa ubíjala prirodzené svetlo v interiéri. Premenou sa domáci i architekti snažili okrem iného o čo najlepšie presvetlenie. Zdroj: Ricardo Faiani

Viac fotografií nájdete na konci článku v galérii.

Hodnoty zachovali, ale…

Keď sa architekti oboznámili s predmetom premeny i predstavami majiteľov, dali si za cieľ citlivý prístup a zachovanie architektonickej hodnoty domu s jeho hlavnými charakteristikami a zároveň prispôsobenie sa potrebám nových obyvateľov.

Prečítajte si tiež
Zdevastovaný statok so zlou statikou opravovali 40 rokov. Tradičná chalupa dnes ponúka útulný interiér a perfektný relax

Pôvodná budova zaberala takmer celú dĺžku úzkeho pozemku. Členitá dispozícia zhoršovala prúdenie vzduchu, vetranie a priam ubíjala prirodzené svetlo v interiéri. Prvým a azda najdôležitejším momentom renovácie teda bolo maximalizovať otvory a podľa nich upratať vnútorné členenie.

Priestranný obývací priestor v podkroví s presklenou stenou a dreveným stropom.

Po rekonštrukcii je jedna štítová stena kompletne presklená, vďaka čomu je miestnosť presvetlená aj zhora. Zdroj: Ricardo Faiani

Viac fotografií nájdete na konci článku v galérii.

Vpustili svetlo

Aby autori rekonštrukcie dosiahli čo najväčší prísun prirodzeného svetla, jednu štítovú stenu otvorili presklením, pričom odstránili podkrovie. Vďaka tomu zdvojnásobili výšku stropu obývacej izby (má viac ako 6 metrov – poznámka redakcie) a zvýraznili obnovené drevené krovy.

Prečítajte si tiež
K neobývateľnej ruine pri Štiavnici sa presekávali dva týždne. Dnes je z nej útulná chalupa s nádhernými výhľadmi na okolie

Okrem toho odstránili múry oddeľujúce spoločenskú časť a kuchyňu, čím vznikol veľkorysý obytný priestor na denné aktivity, zábavu a oddych. Prirodzené svetlo v interiéri znásobili aj použitím svetlých materiálov ideálnych na odraz svetla. Veľkoformátové presklenie zároveň maže hranice medzi interiérom a exteriérom.

Interiér domu s dvojitým stropom v dennej zóne a schodmi na poschodie.

Strop v obývačke má výšku viac ako 6 metrov. Vznikol odstránením podkrovia, vďaka čomu sa do priestoru dostáva i viac svetla z preskleného štítu. Zdroj: Ricardo Faiani

Viac fotografií nájdete na konci článku v galérii.

Spoločenská zóna verzus súkromie

Vonku zostala ako motív z pôvodnej stavby kovová konštrukcia (portikus, podobný ako pergola), ktorá chráni vstup a filtruje svetlo. Na protiľahlej strane domu je umiestnená kuchyňa s výhľadom na bazén a vonkajšou jedálňou. Kuchynský kút architekti zvýraznili terakotovými glazovanými dlaždicami, ktoré prechádzajú aj do vonkajšej kuchyne.

Prečítajte si tiež
Zo 130-ročnej stavby vznikla sklenená chalupa, akú ste ešte nevideli. Jej atmosféra vás dostane!

Vďaka novému usporiadaniu dispozície všetky funkčné priestory spolu komunikujú. Na prízemí je obývačka, domáce kino, kuchyňa, jedálenský priestor, bazén. V mezaníne je otvorená rodinná kancelária. Horné podlažie patrí súkromným miestnostiam – dvom detským izbám, rodičovskej spálni a kúpeľniam. Každá izba má vlastný balkón.

Moderná spálňa s ostro rezaným šikmým stropom a závesným kreslom.

Pohodlná spálňa na najvyššom podlaží zahŕňa posteľ s ratanovým čelom i závesné kreslo s fantastickým výhľadom von. Zdroj: Ricardo Faiani

Viac fotografií nájdete na konci článku v galérii.

Priestrannosť a pohodlie

„Materiálovo sme tento projekt koncipovali s cieľom zvýšiť priestrannosť a pohodlie. Na tento účel sme použili rôzne prírodné textúry a odtiene. Podlahu sme pokryli porcelánom, strop a drevené krovy sú natreté bielou farbou, krb je obložený kameňmi – odkazujúc na pôvodné prvky sídla. Na pokrytie strešného stropu sme využili drevené dosky Tauari, ktoré esteticky zahrievajú a vyrovnávajú proporcie. Vonkajšie fasády sú v kontraste k interiéru natreté tmavou farbou,“ konkretizujú architekti.

Prečítajte si tiež
Žiadne dizajnérske kúsky nehľadajte, nábytok na chalupu nakupujú len na blších trhoch. Interiér vás chytí za srdce!

Tvorcovia ponechali kúsky už existujúceho nábytku rodiny a skombinovali ich s nábytkom od brazílskych dizajnérov. Niektoré prvky upravili, ďalšie sú nanovo vyrobené z masívu.

Jedálenský kút s dreveným šikmým stropom, okrúhlym stolom so stoličkami, hojdacím kreslom a otvorenými policami.

Aj interiér jemne naznačuje tradičný štýl pôvodnej chalupy. Keď si všimnete výber nábytku, nie je to typický mestský štýl. Naopak, evokuje jednoduchosť autentického vidieckeho útočiska.

Viac fotografií nájdete na konci článku v galérii.

Denná zóna

Jedna štítová stena domu je po rekonštrukcii kompletne presklená. V tejto časti si všimnite aj sklené predĺženie strechy, ktoré umožňuje vstup svetla aj priamo zhora. Vyrastené stromy vytvárajú kulisu súkromia napriek blízkym susedom. Pôvodnú stavbu okrem relatívne ostrého sklonu strechy pripomína aj kamenný múr vľavo. V kombinácii s drevom vytvára harmonický efekt.

Elegantná obývacia izba v podkroví s vysokým stropom a presklenou stenou.

Napriek početným oknám je súkromie domácich chránené vysokými stromami. Zdroj: Ricardo Faiani

Viac fotografií nájdete na konci článku v galérii.

Kuchyňa

Praktická kuchyňa v tvare písmena U pôsobí príjemne vďaka kombinácii čiernej farby a dreva. Osviežujúcim doplnkom sú výrazné glazované obkladačky. Každá časť „účka“ má inú funkciu – pod oknom je pracovný pult s umývadlom na čistenie a prípravu potravín, kratšia časť so zabudovaným sporákom a digestorom je určená na varenie, ďalšie rameno slúži ako barový pult. Všimnite si svietidlá z rovnakého materiálu, ale rôznych tvarov.  Nielen funkčným, ale aj estetickým doplnkom je presklená vitrína s pohármi.

Štýlová kuchyňa s drevenou linkou s čiernou pracovnou doskou, barovými stoličkami a sklenenou vitrínou..

Všimnite si terakotové glazované obkladačky . Rovnaké lemujú aj vonkajšiu kuchyňu. Zdroj: Ricardo Faiani

Viac fotografií nájdete na konci článku v galérii.

Nádvorie

Z tejto strany domu vidno tri vikiere, v ktorých sú balkóny. Každá izba na poschodí má vlastný – hlavná spálňa i obe detské izby. Rovnako tu sú tri kúpeľne. Kovovú konštrukciu pergoly, respektíve portikusu, ako nazývajú architekti stavebný prvok prevzatý z pôvodnej stavby, zvýraznili oranžovou farbou.

Moderný exteriér domu s veľkými vikiermi do záhrady s vonkajšou kuchyňou a hojdacou sieťou.

Každá izba na poschodí má vlastný balkón – detské izby aj spálňa. Zdroj: Ricardo Faiani

Viac fotografií nájdete na konci článku v galérii.

Vonkajšia obývačka

Aj z pohľadu na vonkajší priestor okolo domu je zrejmé, že domáci majú často veľa hostí. Vnútorné miestnosti preniesli aj von. Okrem kuchyne a veľkého jedálenského stola je tu aj sedenie pre minimálne šesť ľudí. V horúčavách sa môžu schladiť vo vydláždenom bazéne.

Rodinný dom so sivou fasádou, portikusom, bazénom a záhradným sedením.

Priestor za domom je ako stvorený na príjemný čas pre návštevy aj do Zdroj: Ricardo Faiani

Viac fotografií nájdete na konci článku v galérii.

Casa Giudice

Zo starej chalupy moderný dom.

Kto tu býva: Pár s dospievajúcimi deťmi, ktorý má silný vzťah k prírode a životnému prostrediu. Zároveň žijú bohatým spoločenským životom.
Realizácia: Rekonštrukcia s minimálnym vplyvom na životné prostredie kombinuje tradície a moderné prvky.
Architektonický dizajn: Arkitito Arquitetura
Architekti: Chantal Ficarelli, Tito Ficarelli, Stefano Fernandes
Spolupráca: Claudia Piaia
Lokalita: Alto de Pinheiros, São Paulo, Brazília
Projekt: 2021
Realizácia: 2022
Plocha pozemku: 597 m²
Zastavaná plocha: 415 m²

Text: Sabína Zavarská
Foto: Ricardo Faiani
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: chalupy moderné bývanie rekonštrukcia chalupy
Zdieľať článok
Zo starej drevenice po starých rodičoch malebná chalúpka na oravskej polosamoteUrob si sám

Zo starej drevenice po starých rodičoch malebná chalúpka na oravskej polosamote

Pôvodnú chalupu museli zbúrať. Na jej pôdoryse postavili novú s úctou k tradíciám a prírodným materiálomUrob si sám

Pôvodnú chalupu museli zbúrať. Na jej pôdoryse postavili novú s úctou k tradíciám a prírodným materiálom

Dominantou zrekonštruovanej 200-ročnej chalupy sa stalo drevo. Pred stavebnou firmou dali prednosť remeselníkoviUrob si sám

Dominantou zrekonštruovanej 200-ročnej chalupy sa stalo drevo. Pred stavebnou firmou dali prednosť remeselníkovi

Ako sa podarilo zachrániť 160-ročnú drevenicu s veľkou záhradou a jazierkom v Starých HoráchUrob si sám

Ako sa podarilo zachrániť 160-ročnú drevenicu s veľkou záhradou a jazierkom v Starých Horách

Diskusia