Ako sa starať o sklokeramické varné dosky

13. 11. 2014
Zdieľať

Majú dokonale rovný a hladký povrch a stali sa bežnou súčasťou vybavenia súčasných kuchýň. Sú ekonomicky efektívne, pretože dokážu znížiť spotrebu energie. Reč je o sklokeramických varných doskách.

Aké čistiace prostriedky použiť?

Pri výbere čistiacich prostriedkov sa vyhnite tým s obsahom drobných abrazívnych častíc. Tie môžu povrch nenávratne poškriabať. Používajte prípravky špeciálne určené na čistenie sklokeramických varných dosiek. Škvrny od vodného kameňa môžete odstrániť pomocou jemného roztoku z octu a vody. Nepoužívajte ho však na čistenie rámika. Silné škvrny a nepoddajné či spálené zvyšky jedál odstránite škrabkou určenou na čistenie sklokeramického povrchu. 

Ako používať škrabku?

Základom manipulácie je uchopenie škrabky v správnom uhle (45 až 60°). Určite sa vyhnite kolmému pritláčaniu alebo pritláčaniu hrán škrabky k povrchu. Jemne zatlačte škrabkou na sklo a jej posúvaním opatrne odstráňte nečistoty z povrchu. Pozor na plastové časti či rukoväť škrabky, nesmú prísť do kontaktu s horúcou varnou zónou.

Ďalšie tipy

–  Po každom použití sklokeramickej dosky treba počkať, kým panel vychladne, následne z neho očistiť zvyšky z varenia, ale aj prach, prípadne iné častice. Taktiež treba očistiť vonkajšie dno riadu. 
–  Cukor a cukrové pokrmy treba odstrániť zo sklokeramického povrchu čo najskôr, aj keď sú varné zóny horúce. Môžu totiž trvalo poškodiť povrch.
–  Variť v hliníkových či medených riadoch nie je na sklokeramickej varnej doske vhodné.
–  Neodstrániteľné znečistenia povrchu prekážajú iba svojím vzhľadom. Nemajú vplyv na funkčnosť varnej dosky.

Viac informácií nájdete na www.gorenje.sk 

Kategória: Aktuality Domáce spotrebiče
Tagy: Praktické rady
Zdieľať článok

Diskusia