Ako sa starať o sklokeramické varné dosky
Majú dokonale rovný a hladký povrch a stali sa bežnou súčasťou vybavenia súčasných kuchýň. Sú ekonomicky efektívne, pretože dokážu znížiť spotrebu energie. Reč je o sklokeramických varných doskách.
Aké čistiace prostriedky použiť?
Pri výbere čistiacich prostriedkov sa vyhnite tým s obsahom drobných abrazívnych častíc. Tie môžu povrch nenávratne poškriabať. Používajte prípravky špeciálne určené na čistenie sklokeramických varných dosiek. Škvrny od vodného kameňa môžete odstrániť pomocou jemného roztoku z octu a vody. Nepoužívajte ho však na čistenie rámika. Silné škvrny a nepoddajné či spálené zvyšky jedál odstránite škrabkou určenou na čistenie sklokeramického povrchu.
Ako používať škrabku?
Základom manipulácie je uchopenie škrabky v správnom uhle (45 až 60°). Určite sa vyhnite kolmému pritláčaniu alebo pritláčaniu hrán škrabky k povrchu. Jemne zatlačte škrabkou na sklo a jej posúvaním opatrne odstráňte nečistoty z povrchu. Pozor na plastové časti či rukoväť škrabky, nesmú prísť do kontaktu s horúcou varnou zónou.
Ďalšie tipy
– Po každom použití sklokeramickej dosky treba počkať, kým panel vychladne, následne z neho očistiť zvyšky z varenia, ale aj prach, prípadne iné častice. Taktiež treba očistiť vonkajšie dno riadu.
– Cukor a cukrové pokrmy treba odstrániť zo sklokeramického povrchu čo najskôr, aj keď sú varné zóny horúce. Môžu totiž trvalo poškodiť povrch.
– Variť v hliníkových či medených riadoch nie je na sklokeramickej varnej doske vhodné.
– Neodstrániteľné znečistenia povrchu prekážajú iba svojím vzhľadom. Nemajú vplyv na funkčnosť varnej dosky.
Viac informácií nájdete na www.gorenje.sk