MORA prináša 15 osvedčených tipov (nielen) pre veľkonočné pečenie

01. 04. 2014 Zdieľať

Tradičná česká značka MORA je symbolom nejednej slovenskej a českej kuchyne. S rúrami MORA sa bez obáv môžete pustiť aj do veľkonočného menu.

Skôr než začnete s prípravou, MORA zozbierala niekoľko rokmi osvedčených rád pre správne pečenie:

A. Pečenie cesta

Tip č. 1: Pokiaľ chcete zistiť, či je cesto už prepečené, pred dokončením zapichnite drevenú špajľu do najvyššieho miesta koláča. Ak ostane suchá, je koláč hotový.
Tip č. 2: Chcete, aby koláč neklesol? Nabudúce použite menej tekutiny, alebo nastavte teplotu pečenia asi o 10° C nižšiu. Zároveň dbajte na dobré prepracovanie cesta podľa receptu.
Tip č. 3: Pokiaľ koláč uprostred vyskočí a po krajoch je nižší, voľte nižšiu teplotu a pečte o niečo dlhšie.
Tip č. 4: Ak je koláč zhora príliš tmavý, zasuňte plech nižšie. Zvoľte nižšiu teplotu a pečte koláč o niečo dlhšie.
Tip č. 5: Ak je naopak koláč príliš tmavý uprostred, zasuňte plech vyššie a do budúcna nastavte nižšiu teplotu. Použite hlbší plech a pečte o niečo dlhšie.
Tip č. 6: A čo ak je koláč príliš suchý? Nabudúce zvoľte teplotu o 10°C vyššiu a skráťte dobu pečenia. Môžete prípadne pokvapkať koláč šťavou z ovocia alebo alkoholom.

B. Pečenie mäsa

Tip č. 7: Ak pri pečení mäsa hrozí, že mäso na povrchu príliš stmavne a začne sa pripaľovať, v tom prípade preverte výšku zasunutia a teplotu pečenia.
Tip č . 8: Ak pečienka vyzerá dobre, ale šťava sa pripaľuje, použite menšiu nádobu na pečenie alebo pridajte viac tekutiny. Na dusenie postačí 8-10 polievkových lyžíc vody, podľa veľkosti mäsa. Veľkú pečienku obráťte po polovici celkovej odporúčanej doby.
Tip č. 9: Vítanú úsporu energie pri pečení dosiahnete využitím tzv. „dobehu.“ Pokrm jednoducho ponecháte v rúre na konci tepelnej úpravy po jej vypnutí.


MORA prináša 15 osvedčených tipov (nielen) pre veľkonočné pečenie

MORA prináša 15 osvedčených tipov (nielen) pre veľkonočné pečenie
GORENJE Slovakia, s.r.o.

C. Grilovanie

Je jednou z najstarších a najdokonalejších úprav mäsa, pri ktorej nedochádza k prepaľovaniu tukov. Mäso zostáva šťavnaté a má veľmi dobrú chuť. Neničia sa cenné živiny a biologická hodnota mäsa je takmer zachovaná. 
Tip č. 10: Najvhodnejšie je odležané mäso alebo hydina. 
Tip č. 11: Ryby sú najlepšie úplne čerstvé alebo dokonale zmrazené.
Tip č. 12: Grilované kusy by mali byť pokiaľ možno rovnako hrubé. Ideálne okolo 2-3 cm, aby rovnomerne zhnedli a zostali šťavnaté.
Tip č. 13: Mäso zbytočne pred grilovaním neumývajte. Stačí ho utrieť čistou a vlhkou utierkou.
Tip č. 14: Pokiaľ nie je mäso naložené v marináde, potrite ho tukom alebo olejom. Tesne pred grilovaním ho posoľte.
Tip č. 15: V rúre sa porcie na grilovanie vkladajú priamo na rošt, najlepšie do stredu. Pekáč alebo plech na pečenie umiestnený pod roštom zachytí vytekajúcu šťavu z mäsa. Dno tak zostane čisté.

Viac na www.mora.sk 

Kategória: Aktuality Domáce spotrebiče
Zdieľať článok