Radi v lete pripravujete studené krémové polievky a osviežujúce dezerty? Vyskúšali sme, čo zvládne tyčový mixér
Je to jeden z najvšestrannejších a najkompaktnejších spotrebičov v kuchyni. Vytiahnete zo zásuvky ponorný mixér, ponoríte ho do nádoby so surovinami a v priebehu sekúnd máte hotové gazpacho, palacinkové cesto či nátierku na piknik. Intuitívne a bez príprav.
Na čo si dať pri mixovaní pozor
Nenamáčajte pri umývaní prevodovky do vody. Zaniesli by ste do nich nečistoty, ktoré urýchlia opotrebovanie.
Chráňte pracovné nádoby pred slnkom a umývačkou riadu. Spôsobujú ich praskanie a predčasné starnutie.
Nižšie otáčky neznamenajú pomalšiu prácu. Používajte regulátor, aby ste dosiahli ideálne výsledky.
Nebojte sa z času na čas nabrúsiť nože mixéra. S jemným diamantovým pilníkom a s troškou šikovnosti to zvládnete.
Vedeli ste, že…?
Začalo sa to kokteilom
Keď Stephen J. Poplawski v roku 1932 umiestnil nádobu s rotujúcimi nožmi na základňu s motorom, netušil že spustil novú vlnu spracovania surovín v domácnostiach. Videl v ňom stroj, ktorý urýchli prípravu kokteilov a drinkov. Trvalo celých jedenásť rokov, kým sa z vynálezu stal zázrak, ktorý dokáže premeniť surové ovocie a zeleninu na tekuté smoothie, pyré či džús.
V roku 1950 dodal novinke všestrannosť Švajčiar Roger Perrinjaquet, ktorý presunul rotujúce nože na predĺženú tyč motora s košíkom, aby ich bolo možné ponoriť do akejkoľvek pracovnej nádoby. Svojím Bamixom odštartoval éru tyčových mixérov, ktoré rozbehli éru mixovaných polievok a omáčok. Tyčové mixéry zmenili kuchynské vybavenie v reštauráciách i v domácnostiach.
Text: Marcela Gigelová, redakčná špecialistka na spotrebiče
Foto: Tefal, Philips, Ariete, Zelmer, Hyundai, iStock
Zdroj: časopis Môj dom