Zdroj: Andrey_Popov/Shutterstock, edited by AI

Prekáža vám zápach v chladničke? Tri jednoduché triky, ktorými sa ho šikovne zbavíte

26. 04. 2025
Zdieľať

Nebaví vás neustály zápach, ktorý zacítite pri každom otvorení chladničky, a neviete sa ho zbaviť? Prinášame vám domáce recepty, ktorým sa nielen zbavíte zápachu, ale chladničku navyše aj rozvoniate.

Nech sa rozhodnete vyskúšať ktorýkoľvek z ponúkaných trikov, najprv sa snažte vypátrať pôvodcu zápachu a vybrať ho z chladničky ešte predtým, ako ju rozvoniate. V opačnom prípade bude voňavý efekt trvať len veľmi krátko, ak sa vám vôbec podarí zápach potravín prekryť.

Ktoré potraviny môžu v chladničke spôsobovať zápach?

  • Cesnak a cibuľa – charakteristická aróma sa prejaví už po pár hodinách skladovania a ľahko ňou môžu napáchnuť aj ďalšie potraviny.
  • Uvarená brokolica, karfiol či ružičkový kel – po tepelnej úprave sa z týchto druhov zeleniny rýchlejšie uvoľňujú zapáchajúce sírne zlúčeniny.
  • Vajíčka natvrdo – takto upravené vajíčka môžu veľmi rýchlo šíriť nepríjemný zápach z uvoľňujúcich sa sírnych zlúčenín. V uzavretej chladničke sa aróma koncentruje a je výraznejšia.
  • Mäkké a vyzreté syry – keďže prešli fermentáciou, obsahujú aj špecifické a aktívne baktérie a plesne, ktoré spôsobujú zápach. Pri skladovaní bez akéhokoľvek obalu sa ešte zíntenzívňuje.
Detail cibule a cesnaku v chladničke.

Cesnak a cibuľu miesto chladničky radšej skladujte v tmavej a suchej miestnosti. Zdroj: Shutterstock

Ako tieto potraviny skladovať správne?

  • Cesnak a cibuľu skladujte na chladnejšom, suchom a tmavom mieste (napr. špajza) najlepšie vo vzdušných sieťkach a samostatne bez priameho vplyvu iných potravín.
  • Pri brokolici, karfiole a ružičkovom keli je najistejšie skladovať ich v surovom stave vo vzdušnom vrecúšku. Ak ich skladujete uvarené v chladničke, dbajte na to, aby najprv poriadne vychladli a uložte ich do dobre uzatvoreného vrecka alebo vzduchotesnej nádoby.
  • Ak vajíčka natrvrdo skladujete v chladničke, ponechajte im škrupinku a uložte do vzduchotesnej nádoby. Spotrebovať by ste ich však mali maximálne do 7 dní
  • Pri správnom skladovaní mäkkých a zrejúcich syrov vám postačí zabaliť ich do voskového papiera a vložiť do vzduchotesnej nádoby.
Prečítajte si tiež
Týchto 7 potravín ste doteraz zrejme skladovali nesprávne. Spoznajte triky, vďaka ktorým vám vydržia čerstvé dlhšie!

Dva tipy pre ovocie a zeleninu

V chladničke majú vyhradenú samostatnú zásuvku, niekedy aj viac ako jednu, no aj tak ich môže ľahko napadnúť hniloba alebo pleseň. Jedným z funkčných domácich trikov je bublinkový obal, ktorým môžete vystlať zásuvku. Zabránite tým otlačeniu mäkších kúskov, ktoré potom rýchlejšie podliehajú hnilobe.

Oplatí sa skúsiť aj nápad s papierovými utierkami, ktoré do seba nasiaknu vlhkosť a zásuvku potom aj ľahšie umyjete. Obdobne bude fungovať aj kuchynská špongia, ktorú môžete na zachytávanie vlhkosti opätovne používať.

Zelenina a ovocie v chladničke.

Zásuvku na ovocie a zeleninu v chladničke môžete vystlať bublinkovou fóliou alebo papierovými utierkami. Oba triky pomôžu vytvoriť prostredie, vďaka ktorému budú plodiny dlhšie čerstvé. Zdroj: Shutterstock

Ako sa zbaviť zápachu v chladničke?

V prvom rade dobre skontrolujte obsah chladničky a všetko pokazené, plesnivé či hnijúce vyhoďte. Silno aromatické potraviny uskladnite podľa odporúčaní tak, aby ste šírenie zápachu eliminovali. Ak je to nutné, chladničku aj rozmrazte a vyčistite.

Prečítajte si tiež
6 krokov, ktorými docielite čistú a voňavú chladničku. Na jeden sa pritom často zabúda!

Trik č. 1: Umyte chladničku octom

Ocot pomôže pri neutralizácii pachov a zároveň má antibakteriálne a protiplesňové účinky.

Čo budete potrebovať?

  • kuchynskú špongiu
  • mäkkú handričku
  • biely ocot
  • vodu z vodovodu

Postup

  1. Najprv vyberte všetky priehradky, poličky a zásuvky z chladničky.
  2. Zmiešajte rovnaké diely bieleho octu a vody (podľa veľkosti chladničky).
  3. Špongiou namočenou do tejto zmesi umyte vnútornú časť chladničky (môžete aj vonkajšiu).
  4. Nezabudnite umyť aj vybraté poličky, priehradky a zásuvky.
  5. Vnútro utrite mäkkou handričkou namočenou v neriedenom bielom octe (pomôže bojovať proti vzniku plesní).
  6. Po približne 10 minútach poutierajte vnútro chladničky dosucha.
Žena pri umývaní chladničky.

Umyte chladničku octovou vodou, prípade neriedeným octom a po 10 minútach utrite dosucha. Zdroj: Shutterstock

Trik č. 2: Použite citrónovú šťavu

Ak ste zdroj zápachu odstránili a chladničku vyčistili, no nepríjemná aróma stále pretrváva, siahnite po citrónovej vôni, ktorá sa už oddávna spája s čistotou.

Čo budete potrebovať?

  • polovicu citróna (podľa intenzity zápachu)
  • vatový tampón alebo špongiu

Postup

  1. Citrónovú šťavu nakvapkajte na vatový tampón alebo špongiu.
  2. Nasiaknutý tampón vložte na ľubovoľné miesto v chladničke (v prípade veľkého zápachu môžete použiť aj viac kusov).
  3. Po niekoľkých hodinách (cca 6 až 8) ich vyberte a v prípade potreby postup zopakujte.
Prečítajte si tiež
Rozdiel medzi drahou a lacnou chladničkou? Obe chladia, zvyšok je odlišný. Oplatí sa podľa odborníka pri kúpe šetriť?

Nemáte poruke tampóny ani špongiu? Nevadí, citrón môžete tiež rozkrojiť, položiť na tanier a ten vložiť do chladničky. Efekt bude rovnaký.

Mesiačiky citróna v chladničke,

Citrónová aróma sa už oddávna spája s čistotou. Chladničku vám pomôže pekne prevoňať. Zdroj: Shutterstock

Trik č. 3: Siahnite po vanilke

Ak hľadáte spôsob, ako chladničke dodať príjemnejšiu arómu, siahnite po vanilkovej esencii alebo extrakte. Pachy síce nepohltí, ale tie slabšie pomôže prekryť a priestor prevonia.

Čo budete potrebovať?

  • vatový tampón,
  • vanilkový extrakt/esenciu.

Postup

  1. Vatový tampón jednoducho namočte do vanilkového extraktu alebo esencie.
  2. Nasiaknutý tampón vložte na ktorúkoľvek poličku v chladničke.
  3. Môžete ho nechať pôsobiť až do úplného vyprchania vône, prípadne postup opakujte kedykoľvek podľa potreby.

Podobný postup funguje aj pri zapáchajúcej mikrovlnnej rúre. Mištičku s vanilkovou esenciou vložte do mikrovlnky a zapnite ju na 1 minútu pri vysokom výkone.

Vanilkový extrakt v miske a fľaštičkách.

Ak doma nemáte vanilkovú esenciu, poslúži aj potravinárska aróma rovnakej vône. Zdroj: Shutterstock

Bonusové tipy

1. Ak chcete, aby sa zápach tak skoro neobjavil, po umytí môžete do chladničky vložiť nádobu/škatuľku s jedlou sódou.

2. Výborným domácim receptom sú aj misky s pomletou kávou alebo kávovou usadeninou, ktoré z vašej chladničky razom spravia voňavú kaviareň (vôňu môžete vylepšiť aj pár kvapkami vanilkovej esencie/extraktu).

Text: Zuzana Bánska
Foto: Shutterstock
Zdroje: bhg.com, marthastewart.com

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: chladničky čistenie kuchyne Praktické rady tipy a triky
Zdieľať článok
5 veľkých mýtov pri stavbe domu: Prečo tieto dobré rady nefungujú?Dom z tehly

5 veľkých mýtov pri stavbe domu: Prečo tieto dobré rady nefungujú?

10 neoceniteľných rád pri výstavbe: Zachránia vás pred zásadnými prešľapmiDom z tehly

10 neoceniteľných rád pri výstavbe: Zachránia vás pred zásadnými prešľapmi

Ako správne upraviť rozmery tehál?Dom z tehly

Ako správne upraviť rozmery tehál?

Kedy začať murovať?Dom z tehly

Kedy začať murovať?

Diskusia