Prekáža vám zápach v chladničke? Tri jednoduché triky, ktorými sa ho šikovne zbavíte
Nebaví vás neustály zápach, ktorý zacítite pri každom otvorení chladničky, a neviete sa ho zbaviť? Prinášame vám domáce recepty, ktorým sa nielen zbavíte zápachu, ale chladničku navyše aj rozvoniate.
Nech sa rozhodnete vyskúšať ktorýkoľvek z ponúkaných trikov, najprv sa snažte vypátrať pôvodcu zápachu a vybrať ho z chladničky ešte predtým, ako ju rozvoniate. V opačnom prípade bude voňavý efekt trvať len veľmi krátko, ak sa vám vôbec podarí zápach potravín prekryť.
Ktoré potraviny môžu v chladničke spôsobovať zápach?
- Cesnak a cibuľa – charakteristická aróma sa prejaví už po pár hodinách skladovania a ľahko ňou môžu napáchnuť aj ďalšie potraviny.
- Uvarená brokolica, karfiol či ružičkový kel – po tepelnej úprave sa z týchto druhov zeleniny rýchlejšie uvoľňujú zapáchajúce sírne zlúčeniny.
- Vajíčka natvrdo – takto upravené vajíčka môžu veľmi rýchlo šíriť nepríjemný zápach z uvoľňujúcich sa sírnych zlúčenín. V uzavretej chladničke sa aróma koncentruje a je výraznejšia.
- Mäkké a vyzreté syry – keďže prešli fermentáciou, obsahujú aj špecifické a aktívne baktérie a plesne, ktoré spôsobujú zápach. Pri skladovaní bez akéhokoľvek obalu sa ešte zíntenzívňuje.
Cesnak a cibuľu miesto chladničky radšej skladujte v tmavej a suchej miestnosti. Zdroj: Shutterstock
Ako tieto potraviny skladovať správne?
- Cesnak a cibuľu skladujte na chladnejšom, suchom a tmavom mieste (napr. špajza) najlepšie vo vzdušných sieťkach a samostatne bez priameho vplyvu iných potravín.
- Pri brokolici, karfiole a ružičkovom keli je najistejšie skladovať ich v surovom stave vo vzdušnom vrecúšku. Ak ich skladujete uvarené v chladničke, dbajte na to, aby najprv poriadne vychladli a uložte ich do dobre uzatvoreného vrecka alebo vzduchotesnej nádoby.
- Ak vajíčka natrvrdo skladujete v chladničke, ponechajte im škrupinku a uložte do vzduchotesnej nádoby. Spotrebovať by ste ich však mali maximálne do 7 dní
- Pri správnom skladovaní mäkkých a zrejúcich syrov vám postačí zabaliť ich do voskového papiera a vložiť do vzduchotesnej nádoby.
Dva tipy pre ovocie a zeleninu
V chladničke majú vyhradenú samostatnú zásuvku, niekedy aj viac ako jednu, no aj tak ich môže ľahko napadnúť hniloba alebo pleseň. Jedným z funkčných domácich trikov je bublinkový obal, ktorým môžete vystlať zásuvku. Zabránite tým otlačeniu mäkších kúskov, ktoré potom rýchlejšie podliehajú hnilobe.
Oplatí sa skúsiť aj nápad s papierovými utierkami, ktoré do seba nasiaknu vlhkosť a zásuvku potom aj ľahšie umyjete. Obdobne bude fungovať aj kuchynská špongia, ktorú môžete na zachytávanie vlhkosti opätovne používať.
Zásuvku na ovocie a zeleninu v chladničke môžete vystlať bublinkovou fóliou alebo papierovými utierkami. Oba triky pomôžu vytvoriť prostredie, vďaka ktorému budú plodiny dlhšie čerstvé. Zdroj: Shutterstock
Ako sa zbaviť zápachu v chladničke?
V prvom rade dobre skontrolujte obsah chladničky a všetko pokazené, plesnivé či hnijúce vyhoďte. Silno aromatické potraviny uskladnite podľa odporúčaní tak, aby ste šírenie zápachu eliminovali. Ak je to nutné, chladničku aj rozmrazte a vyčistite.
Trik č. 1: Umyte chladničku octom
Ocot pomôže pri neutralizácii pachov a zároveň má antibakteriálne a protiplesňové účinky.
Čo budete potrebovať?
- kuchynskú špongiu
- mäkkú handričku
- biely ocot
- vodu z vodovodu
Postup
- Najprv vyberte všetky priehradky, poličky a zásuvky z chladničky.
- Zmiešajte rovnaké diely bieleho octu a vody (podľa veľkosti chladničky).
- Špongiou namočenou do tejto zmesi umyte vnútornú časť chladničky (môžete aj vonkajšiu).
- Nezabudnite umyť aj vybraté poličky, priehradky a zásuvky.
- Vnútro utrite mäkkou handričkou namočenou v neriedenom bielom octe (pomôže bojovať proti vzniku plesní).
- Po približne 10 minútach poutierajte vnútro chladničky dosucha.
Umyte chladničku octovou vodou, prípade neriedeným octom a po 10 minútach utrite dosucha. Zdroj: Shutterstock
Trik č. 2: Použite citrónovú šťavu
Ak ste zdroj zápachu odstránili a chladničku vyčistili, no nepríjemná aróma stále pretrváva, siahnite po citrónovej vôni, ktorá sa už oddávna spája s čistotou.
Čo budete potrebovať?
- polovicu citróna (podľa intenzity zápachu)
- vatový tampón alebo špongiu
Postup
- Citrónovú šťavu nakvapkajte na vatový tampón alebo špongiu.
- Nasiaknutý tampón vložte na ľubovoľné miesto v chladničke (v prípade veľkého zápachu môžete použiť aj viac kusov).
- Po niekoľkých hodinách (cca 6 až 8) ich vyberte a v prípade potreby postup zopakujte.
Nemáte poruke tampóny ani špongiu? Nevadí, citrón môžete tiež rozkrojiť, položiť na tanier a ten vložiť do chladničky. Efekt bude rovnaký.
Citrónová aróma sa už oddávna spája s čistotou. Chladničku vám pomôže pekne prevoňať. Zdroj: Shutterstock
Trik č. 3: Siahnite po vanilke
Ak hľadáte spôsob, ako chladničke dodať príjemnejšiu arómu, siahnite po vanilkovej esencii alebo extrakte. Pachy síce nepohltí, ale tie slabšie pomôže prekryť a priestor prevonia.
Čo budete potrebovať?
- vatový tampón,
- vanilkový extrakt/esenciu.
Postup
- Vatový tampón jednoducho namočte do vanilkového extraktu alebo esencie.
- Nasiaknutý tampón vložte na ktorúkoľvek poličku v chladničke.
- Môžete ho nechať pôsobiť až do úplného vyprchania vône, prípadne postup opakujte kedykoľvek podľa potreby.
Podobný postup funguje aj pri zapáchajúcej mikrovlnnej rúre. Mištičku s vanilkovou esenciou vložte do mikrovlnky a zapnite ju na 1 minútu pri vysokom výkone.
Bonusové tipy
1. Ak chcete, aby sa zápach tak skoro neobjavil, po umytí môžete do chladničky vložiť nádobu/škatuľku s jedlou sódou.
2. Výborným domácim receptom sú aj misky s pomletou kávou alebo kávovou usadeninou, ktoré z vašej chladničky razom spravia voňavú kaviareň (vôňu môžete vylepšiť aj pár kvapkami vanilkovej esencie/extraktu).
- Cesnak a cibuľu miesto chladničky radšej skladujte v tmavej a suchej miestnosti.
- Zásuvku na ovocie a zeleninu v chladničke môžete vystlať bublinkovou fóliou alebo papierovými utierkami. Oba triky pomôžu vytvoriť prostredie, vďaka ktorému budú plodiny dlhšie čerstvé.
- Umyte chladničku octovou vodou, prípade neriedeným octom a po 10 minútach utrite dosucha.
- Citrónová aróma sa už oddávna spája s čistotou. Chladničku vám pomôže pekne prevoňať.
- Ak doma nemáte vanilkovú esenciu, poslúži aj potravinárska aróma rovnakej vône.
Text: Zuzana Bánska
Foto: Shutterstock
Zdroje: bhg.com, marthastewart.com