Dom pri jazere Wörthsee s drevenými lamelami

Dom pri jazere Wörthsee s drevenými lamelami

12. 03. 2013
Zdieľať

Drevené lamely – tu v rýchlejšom, tu v pomalšom rytme obaľujú betónový dom so štvorcovým pôdorysom, ktorý tak pôsobí ako kompaktná, dokonale znejúca skladba. Navyše, za lamelovým obalom sa otvára nečakane veľkorysý, maximálne využitý priestor na život štvorčlennej rodiny.

Hoci fasáda domu v blízkosti mníchovského jazera Wörthsee vzbudzuje dojem majstrovskej hudobnej skladby, inšpiráciu na jeho podobu hľadal architekt Titus Bernhard inde ako v hudbe. Majitelia domu totiž pracujú v oblasti médií a grafickej tvorby. Dom mal byť výraznou, zapamätateľnou stavbou, ale s použitím citlivých prostriedkov – s grafickým rastrom na fasáde i streche. Mal jednak vyjadrovať to, čo sa skrýva za jeho múrmi, jednak poskytovať dostatočné súkromie jeho užívateľom.
 

11 × 11

Nosnou myšlienkou návrhu bolo vytvoriť kompaktný dom z homogénneho materiálu, ktorý by bol zvonku malý, ale vnútri maximálne využiteľný. Dom, ktorý by mal rodine poskytnúť príjemný komfort a pomáhal by rozvíjať harmonické rodinné prostredie, ale ktorý by tiež podporoval rozvoj kreativity detí a ich rodičov. A presne taký dom sa podarilo architektovi Titovi Bernhardovi z neďalekého Augsburgu zrealizovať. 

Charakteristická drevená lamelová štruktúra a veľké zasklenia vytvárajú zaujímavú grafickú hru.

Charakteristická drevená lamelová štruktúra a veľké zasklenia vytvárajú zaujímavú grafickú hru.
Jens Weber, Orla Conoly

„Dom mal byť príjemným domovom pre štvorčlennú rodinu, s čo najmenším povrchom obalovej konštrukcie a zároveň s čo možno najväčším objemom. Preto som zvolil základný štvorcový tvar pôdorysu a strechu s miernym sklonom, ktorá sa zbieha do jedného najvyššieho bodu,“ hovorí architekt. Kompaktná hmota obytnej časti sa teda zmestila do pôdorysu s rozmerom 11 × 11 metrov, čo je dostatočný priestor na veľkorysé riešenie izieb. Na pozemku záhrady vyrástla ešte jedna stavba, akási odnož hlavnej kocky, ktorá v sebe ukrýva garáž a kanceláriu. Majitelia si tak nenosia domov svoje pracovné povinnosti, ako to často býva, ale riešia ich dostatočne ďaleko od domu, na mieste vyhradenom na prácu.

Pravidelnosť detailu v kontraste s asymetriou celku – efektný prvok architektúry, ktorý rozbíja prípadnú nudu a vnáša určité napätie, ale bez vplyvu na harmóniu vnútorného a vonkajšieho prostredia, ktorá je pre rodinný život potrebná.

Pravidelnosť detailu v kontraste s asymetriou celku – efektný prvok architektúry, ktorý rozbíja prípadnú nudu a vnáša určité napätie, ale bez vplyvu na harmóniu vnútorného a vonkajšieho prostredia, ktorá je pre rodinný život potrebná.
Jens Weber, Orla Conoly


Obvodové konštrukcie z prefabrikovaných dielcov sú obalené niekoľkými vrstvami tekutej izolácie a drevenými latami, ktoré nepotrebovali kontralaty. Vertikálny raster tak nerušia horizontálne upevňovacie prvky. Žliabky medzi latami bez problémov odvádzajú dažďovú vodu a sneh zo strechy.

Obvodové konštrukcie z prefabrikovaných dielcov sú obalené niekoľkými vrstvami tekutej izolácie a drevenými latami, ktoré nepotrebovali kontralaty. Vertikálny raster tak nerušia horizontálne upevňovacie prvky. Žliabky medzi latami bez problémov odvádzajú dažďovú vodu a sneh zo strechy.
Jens Weber, Orla Conoly

Hlavná kocka – obytný dom – v exteriéri odráža vnútorné usporiadanie. Kuchyňa a spoločný obývací priestor, kde sa stretáva rodina a priatelia, sú na prízemí. Otvorenosť rodiny k návštevám evokuje aj maximálne prepojenie obytnej časti so záhradou prostredníctvom veľkoformátových okien. Prízemie je členené len jadrom s toaletou a komorou, okolo ktorých je otvorený priestor delený iba na zóny určené na varenie, odpočinok a komunikáciu. Izby na druhom poschodí – spálňa rodičov a dve detské izby – sú, naopak, viac uzavreté za lamelovou fasádou a vytvárajú súkromnú zónu pre každého z obyvateľov. 

Dom pri jazere Wörthsee s drevenými lamelami

1200071
Jens Weber, Orla Conoly

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Obývacia izba je prepojená so záhradou veľkoformátovými oknami, ktoré priestor opticky niekoľkonásobne rozširujú.

Obývacia izba je prepojená so záhradou veľkoformátovými oknami, ktoré priestor opticky niekoľkonásobne rozširujú.
Jens Weber, Orla Conoly

Detské izby sú zariadené posteľou a písacím stolom, väčšia spálňa rodičov má okrem centrálne umiestnenej postele aj prislúchajúcu kúpeľňu. Tá bola poňatá trocha netradične. Čelo postele sa opiera o deliacu priečku, do ktorej zabudovali inštalácie na umývadlo. Oproti nemu sa nachádzajú sprcha, WC a šatník, osvetlený oknom od schodiska, rovnako ako kúpeľňa detí. Najpôsobivejší efekt však vytvára rafinované zasklené lemovanie spálne, ktoré vizuálne prepája obidve poschodia domu a vytvára dojem levitujúcej podlahy. Tento prvok zvýrazňuje celkovú ľahkosť interiéru aj lamelového exteriéru.

Minimalistický interiér nepôsobí chladne – vďaka nielen krbu, ale aj použitým materiáom.

Minimalistický interiér nepôsobí chladne – vďaka nielen krbu, ale aj použitým materiáom.
Jens Weber, Orla Conoly


Vstupná časť domu. Cez nenápadné zasklenie v stene oproti oknám prechádza denné svetlo do priestoru kúpeľne pre deti, ktorá je umiestnená vnútri dispozície.

Vstupná časť domu. Cez nenápadné zasklenie v stene oproti oknám prechádza denné svetlo do priestoru kúpeľne pre deti, ktorá je umiestnená vnútri dispozície.
Jens Weber, Orla Conoly


Výrazným prvkom interiéru a dispozície sú priehľady a vizuálne prepojenie priestorov nad sebou. Okrem spálne, ktorá má vlastný zasklený priehľad do obývacej izby, dostala aj chodba vizuálny kontakt s priestorom pod ňou.

Výrazným prvkom interiéru a dispozície sú priehľady a vizuálne prepojenie priestorov nad sebou. Okrem spálne, ktorá má vlastný zasklený priehľad do obývacej izby, dostala aj chodba vizuálny kontakt s priestorom pod ňou.
Jens Weber, Orla Conoly

Inovatívne lamely

Práve vďaka fasáde má dom ambíciu stať sa zapamätateľným, a to nie len pre svoj vzhľad, ale aj pre technické riešenie, teda inovatívnu konštrukciu. Architekt Titus Bernhard pokryl obvodové železobetónové a drevené konštrukcie z prefabrikovaných dielcov, ako aj drevenú strechu vertikálnou fasádou tvorenou niekoľkými vrstvami tekutej izolácie (Sealoflex) s čiernou povrchovou úpravou. Na ňu pripevnil zvislé drevené lamely bez použitia kontralát, ktoré sa presne zbiehajú na hrebeni strechy a vytvárajú tak homogénny povrch stavby. Keďže lamely prebiehajú plynule od fasády cez strechu, tradičný prvok oddelenia strechy od fasády chýba a výsledkom je výrazný grafické pôsobenie, posilnené premenlivou hustotou a veľmi presným umiestnením lamiel vrátane začlenenia drevených okenných rámov. Aby bol efekt skutočne taký, ako zamýšľal architekt, bolo potrebné venovať špeciálnu pozornosť tesárskym prácam. Ich realizátor, firma Gebrüdrer Loy, získal za túto prácu najvyššie ocenenie na mníchovskom veľtrhu Bau. 

Zasklená lavica lemujúca spálňu vytvára dojem levitujúcej podlahy. Osvetlenie spustené nízko nad lavicu spálňu jemne dekoruje a zároveň pôsobí ako svetelný efekt na strope obývacej izby.

Zasklená lavica lemujúca spálňu vytvára dojem levitujúcej podlahy. Osvetlenie spustené nízko nad lavicu spálňu jemne dekoruje a zároveň pôsobí ako svetelný efekt na strope obývacej izby.
Jens Weber, Orla Conoly


Posteľ v spálni je opretá o priečku, ktorá za sebou ukrýva umývadlo a kúpeľňu.

Posteľ v spálni je opretá o priečku, ktorá za sebou ukrýva umývadlo a kúpeľňu.
Jens Weber, Orla Conoly

Vertikálne lamely majú aj svoju praktickú funkciu, pretože žliabkami medzi nimi bezproblémovo odteká voda a sneh zo strechy. Dom tak funguje ako stan, na ktorý sa vďaka asymetrickej stanovej konštrukcii strechy aj podobá.

Priehľad zo spálne do obývacej izby

Priehľad zo spálne do obývacej izby
Jens Weber, Orla Conoly


Naopak, pohľad z obývacej izby na strop s priehľadom do spálne a vtipný fragment sklenenej fľaše na skle v spálni.

Naopak, pohľad z obývacej izby na strop s priehľadom do spálne a vtipný fragment sklenenej fľaše na skle v spálni.
Jens Weber, Orla Conoly

Dom pri jazere Wörthsee tak nie je iba efektnou, fotogenickou architektúrou, ktorá by mohla plniť strany popredných magazínov o bývaní. Je predovšetkým funkčnou stavbou, a to z hľadiska nielen technického, ale aj užívateľského. V takomto dome nie je ťažké cítiť sa doma a harmonicky.

Spálňa je voľne prepojená s kúpeľňou bez zbytočných priečok, ktoré by ju iba tienili.

Spálňa je voľne prepojená s kúpeľňou bez zbytočných priečok, ktoré by ju iba tienili.
Jens Weber, Orla Conoly

 

Dom pri jazere Wörthsee s drevenými lamelami

1200070

Kategória: Návšteva
Tagy: návšteva sveta zo
Zdieľať článok

Diskusia