Nenápadný dom na kopci s úžasným výhľadom

Nenápadný dom na kopci s úžasným výhľadom

14. 05. 2013
Zdieľať

„Prvý dom, ktorý postavíme, treba zbúrať. Druhý predať. Až v treťom bývať.“ Čínske príslovie

Sú povahy, ktoré sa už pri predstave stavebného martýria trasú hrôzou. Naopak, pre iných je vlastný dom akýmsi vyústením celoživotného snaženia sa o hmotné statky. Aj úspešní stavitelia však väčšinou neradi spomínajú na proces výstavby a radšej sa tešia, že to najhoršie majú za sebou a môžu si užívať bývanie v novom. No sú aj takí, ktorí si po výstavbe prvého domu povedia, že sú už dostatočne poučení na to, aby pri stavbe druhého neopakovali svoje chyby, ale aby naopak využili svoje skúsenosti, architekta, financie aj pozemok čo najlepšie. „Prvý dom sme však stavali za úplne iných podmienok,“ spomína pán domáci a pridáva ďalšie veľmi racionálne odôvodnenie svojho nezvyčajného postupu. „Nie je za tým žiadna obsesia. Kedysi sme stavali pre veľkú rodinu, dnes už naše deti išli vlastnou cestou a nám bol veľký dom zbytočný.“ Po skúsenostiach z nedávnej minulosti, keď rodičia vlastnými rukami postavili veľký dom pre svoje deti, v ktorom však na staré kolená blúdili osamote, pôsobí tento prístup veľmi osviežujúco. Aj preto sa rozhodli prvý dom predať a postaviť si nový, taký, ktorý by lepšie vyhovoval ich aktuálnym potrebám a moderným stavebným trendom.

Na spodnej terase je ukrytá vírivka, ktorej prekrytie bolo jedným z najdôležitejších prvkov zadania stavby.

Na spodnej terase je ukrytá vírivka, ktorej prekrytie bolo jedným z najdôležitejších prvkov zadania stavby.
Dano Veselský

Na kopci

Na svoj druhý staviteľský pokus si vybrali pomerne náročný terén. „Stavebný pozemok leží na prudkom južnom svahu s prístupom zo severnej strany. Územie je zviazané dosť prísnou reguláciou, ktorá obmedzuje výstavbu rodinných domov tým, že musia mať sedlovú strechu postavenú tak, aby jej hrebeň bol otočený kolmo na prístupovú komunikáciu,“ opisuje architekt Michal Rosa, ktorý je spolu s manželkou podpísaný pod návrhom domu. Z pozemku je výhľad na celý Trutnov a vďaka prudkému sklonu je veľmi nepravdepodobné, že by do tohto výhľadu pribudol v budúcnosti nejaký dom v susedstve. „To by musel byť vežiak,“ hovorí Michal Rosa. Majitelia našli aj ďalší praktický argument v prospech strmej parcely: „Je to oveľa bližšie do centra a dostanem sa tam aj pešo,“ pochvaľuje si domáca pani.

Pri pohľade od ulice je dom nenápadný, až malý.

Pri pohľade od ulice je dom nenápadný, až malý.
Dano Veselský

O spolupráci

Cez dom nás sprevádzajú spoločne – majitelia aj dvojica architektov. Vidieť, že po výstavbe nie úplne typického domu sa spolu nielen rozprávajú, ale že vzťah zákazník – klient napriek generačnému rozdielu funguje aj mimo sedenia nad plánmi výstavby. Pritom ich spolupráca sa začala takmer náhodou. „Obrátil som sa na jedného známeho trutnovského architekta, ktorý mi priamo povedal: ‚Ja som svoje nápady už vyčerpal. Ak chceš niekoho, kto má čerstvú hlavu, obráť sa na Michala Rosu.’ A mal pravdu,“ spomína domáci pán. Dom je navzdory spomínanej prísnej regulácii pomerne neobyčajný.
Na zaujímavé stretnutie s investorom spomína aj architekt. „Málokedy sa vám stane, že dostanete ako dôležitú súčasť zadania umiestnenie krytej vírivky,“ usmieva sa. Summa summarum zneli požiadavky na stavbu takto: Vyriešiť funkčný dom pre dvojčlennú domácnosť s požiadavkou, aby záhrada nadväzovala na obytné priestory domu. Navrhnúť zastrešenie vonkajšej vírivky tak, aby bolo súčasťou hmoty domu a nie iba pridanou pergolou. A nakoniec, pretože títo klienti sú v uvažovaní vždy o krok vpred, dostali architekti aj úlohu vytvoriť svojím architektonickým riešením pridanú hodnotu objektu, ktorá v prípade predaja zvýši cenu a likviditu nehnuteľnosti.
Svoj cieľavedomý prístup preukázali investori už počas výberu pozemku. „Málokedy sa stáva, že by za nami prišli klienti ešte pred tým, než kúpia pozemok. Riešili sme štúdiu na vyhliadnutý pozemok, ale k jeho kúpe došlo, až keď sme sa štúdiou uistili, že požiadavky a predstavy investorov je na ňom možné realizovať. Ďalšou výhodou bolo, že majitelia zvolili pozemok, ktorý je situovaný na juh od obslužnej komunikácie,“ opisuje Michal Rosa. Vďaka tomu sa dajú vstupy a parkovanie alebo garáž umiestniť na najmenej cenenej časti pozemku a záhrada tak získa veľkorysú južnú časť parcely.

Interiér v bielom, na podlahe obývacej izby odolná dlažba.

Interiér v bielom, na podlahe obývacej izby odolná dlažba.
Dano Veselský

Krížovka s tajničkou

Na prvý pohľad to nebola úplne šťastná zákazka, pretože ju obmedzovala prísna a pritom zbytočná regulácia. Michal Rosa tvrdí: „Šikmá strecha, orientácia hrebeňa? Keď sa poobzeráte dookola, uvidíte, že v minulosti vyrástol na kopci nejeden dom s plochou strechou a krajine to iba prospelo. Tu boli skostnatené požiadavky trochu nezmyselné.“ Druhou bariérou bol skúsený klient s jasnou predstavou o svojom budúcom bývaní. Dá sa tu vôbec nájsť priestor na kreativitu? „Práve to sme očakávali od architekta,“ tvrdia majitelia. Manželia Rosovci však zobrali limity ako výzvu. „Ako základ sme zvolili dva kvádre, ktoré ležia na sebe a čiastočne sa prekrývajú. Vrchný kváder má požadovanú šikmú strechu. Táto kompozícia je aj reakciou na svahovitý pozemok a na predpokladanú prevádzku.
Vstup je z úrovne ulice priamo na druhé nadzemné podlažie.“ Na prvý pohľad tak dom klame telom – jeho neveľká hmota dáva pri pohľade z ulice iba tušiť, čo sa ukrýva vnútri. „Základnou myšlienkou bol kontrast dvoch hmôt, a to nie iba ich vzájomnou polohou, ale i rozdielnym materiálovým riešením. Kombinácia obkladu z neomietanej tehly a bielej omietky jasne signalizuje, že ide o moderný mestský dom,“ tvrdí dvojica architektov. 

Farebne odvážnu kuchyňu realizovali majitelia sami v spolupráci s kuchynským štúdiom.

Farebne odvážnu kuchyňu realizovali majitelia sami v spolupráci s kuchynským štúdiom.
Dano Veselský

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prechádzka domom

Druhé nadzemné a zároveň vstupné podlažie sa využíva menej, slúži najmä hosťom. Nachádza sa tu aj pracovňa. Majitelia bývajú predovšetkým na spodnom podlaží, ktoré má priamy kontakt so záhradou. Architekti navrhli spodné podlažie vo dvoch úrovniach, čo je jednak malým architektonickým prejavom úcty k loosovským princípom, a jednak tu zohrali úlohu aj praktické dôvody – ide o ideálny spôsob, ako oddeliť súkromnú zónu spálne a kúpeľne od záhrady. Obývačka s kuchyňou však so záhradou komunikujú naplno. Popri obligátnom vstupe a veľkoformátovom okne mysleli architekti aj na také detaily, akým je podlaha obývačky. „Prepojenie so záhradou bolo pre majiteľov mimoriadne dôležité,“ vysvetľujú. „Preto sme zvolili dlažbu. Vzhľadom na to, že vírivka sa využíva veľmi často, je dôležité mať v obývacej izbe povrch, ktorý znesie i mokrú prevádzku.“ Presah vrchného podlažia tvorí už spomínané zastrešenie a tienenie priestoru vírivky. Neveľký bazén je už celý vystavený slnku.

Spálňa majiteľov nie je veľká, ako sami hovorievajú, potrebujú ju len na spanie, preto v nej nenájdeme žiadny rušivý prvok.

Spálňa majiteľov nie je veľká, ako sami hovorievajú, potrebujú ju len na spanie, preto v nej nenájdeme žiadny rušivý prvok.
Dano Veselský

Teplo zo zeme

„Ako som už hovorila, náš prvý dom bol odrazom doby, v ktorej bol postavený. Teraz sme chceli stavbu, ktorá bude, pokiaľ ide o náklady na prevádzku, rozumnejšia,“ hovorí domáca pani, zatiaľ čo otvárame dvere do technickej miestnosti. Michal Rosa dopĺňa: „Ale zasa žiadne nízkoenergetické štandardy za každú cenu, stavali sme ‚rozumný dom‘.“ Zateplený je polystyrénom, pretože sa lepšie hodil na miesta, kde sú múry v kontakte so svahom. O tepelnú pohodu sa však na želanie majiteľov stará tepelné čerpadlo s plošným kolektorom. V dome je podlahové vykurovanie, čo si zaslúži ocenenie najmä v obývačke a kúpeľniach. Ako jeden z dôvodov tohto riešenia sa opäť spomína často skloňovaná vírivka. „Využívame ju celoročne. Každý, kto má virivku vie, že ohriať vodu v nej stojí nemalé peniaze. Vďaka tepelnému čerpadlu to nemusíme až tak riešiť,“ vysvetľuje investor. Majitelia si dovolili aj „luxus“ nepripojiť sa na plynovú prípojku, ktorá je na pozemku.

Elegantné kúpeľne, ktorých dizajn je založený na kombinácii rôznych formátov obkladov, sú farebne striedme.

Elegantné kúpeľne, ktorých dizajn je založený na kombinácii rôznych formátov obkladov, sú farebne striedme.
Dano Veselský

V detailoch

Celková podlažná plocha domu nie je veľká. „S plochou 150 m2 sme nemuseli riešiť stavebné povolenie a zmestili sme sa tak do ohlasovacej povinnosti na stavbu,“ upresňuje architekt. Obývačke opticky aj plošne pridáva už zmienená záhrada s terasou. Oceňujeme zahĺbenie stavby do zeme a v interiéri napríklad zaujímavú prácu s formátmi dlažby a obkladov v kúpeľniach alebo svetelnú rímsu, akýsi patent Rosovcov na osvetlenie izieb. Mierne neprakticky sa javí nadbytočná bariérovosť bývania na spodnom podlaží. Oceňujeme aj ekologický a ekonomický dopad technologického riešenia. Keď už je srdcom domu energetický žrút v podobe vírivky, tak nech je jej obsluha nenáročná a ekonomicky znesiteľná. Úplne nás však dostal výhľad. Môžete sa ním pokochať aj vy – aspoň vďaka fotkám. Jediné, čo vám nedokážeme sprostredkovať, je kombinácia unikátneho výhľadu, o ktorý sme sa delili s párikom hrdličiek, a nôh namočených v bazéne. Zážitok z Trutnova preto rozhodne považujeme za osviežujúci.

Pozemok na kopci s úchvatným výhľadom, ktorý je natoľko určujúcim prvkom, že má v obývačke dominantné postavenie a pre kozub či televízor sa muselo nájsť menej atraktívne miesto.

Pozemok na kopci s úchvatným výhľadom, ktorý je natoľko určujúcim prvkom, že má v obývačke dominantné postavenie a pre kozub či televízor sa muselo nájsť menej atraktívne miesto.
Dano Veselský

 

1. nadzemné podlažie 1.02 – obývačka 1.03 – kuchyňa a jedáleň 1.04 – toaleta 1.05 – šatník 1.06 – práčovňa 1.07 – spálňa 1.08 – kúpelňa

1. nadzemné podlažie
1.02 – obývačka
1.03 – kuchyňa a jedáleň
1.04 – toaleta
1.05 – šatník
1.06 – práčovňa
1.07 – spálňa
1.08 – kúpelňa
ROSA – ARCHITEKT


1. nadzemné podlažie 1.02 – obývačka 1.03 – kuchyňa a jedáleň 1.04 – toaleta 1.05 – šatník 1.06 – práčovňa 1.07 – spálňa 1.08 – kúpelňa


2. nadzemné podlažie 2.01 – chodba so šatníkom 2.02 – schodisko 2.03 – chodba 2.04 – šatník 2.05 – kúpelňa 2.06 – pracovňa/hosťovská izba 2.07 – spálňa

2. nadzemné podlažie
2.01 – chodba so šatníkom
2.02 – schodisko
2.03 – chodba
2.04 – šatník
2.05 – kúpelňa
2.06 – pracovňa/hosťovská izba
2.07 – spálňa
ROSA – ARCHITEKT


2. nadzemné podlažie 2.01 – chodba so šatníkom 2.02 – schodisko 2.03 – chodba 2.04 – šatník 2.05 – kúpelňa 2.06 – pracovňa/hosťovská izba 2.07 – spálňa

 

Vizitka architekta

Rosa – architekt: Domy sú určené na bývanie
Ateliér ponúka svojim klientom od roku 2005 komplexné služby v oblasti navrhovania stavieb – od výberu pozemku po posledné dekorovanie interiéru. Základom mladého tímu sú manželia Michal a Martina Rosovci. „V našej práci je najdôležitejšia komunikácia s klientom. Pochopenie jeho potrieb a predstáv. Pri každom dome hľadáme súlad zadania s miestom a premieňame ich na architektúru. Pri navrhovaní vždy postupujeme z vnútra von, pretože dom je určený na bývanie a klient sa v ňom musí cítiť dobre, ľahko sa v ňom pohybovať a orientovať.
Kategória: Návšteva
Tagy: dome návšteva trutnov v
Zdieľať článok

Diskusia