16. 02. 2011 Zdieľať

Vzor dokonalosti – parný hrniec. Nepovažujte ho za módny výstrelok. Varenie v pare je známe už od nepamäti a hojne ho využíva ázijská kuchyňa. My ho v súčasnosti znovu objavujeme a sortiment na trhu nám vychádza v ústrety.

{R1}

Ako funguje

Parný hrniec funguje veľmi jednoducho – podobne ako rýchlovarná kanvica. Základňu tvorí výhrevné teleso (jedno alebo spolu s prídavným), ktoré je uložené v oddelenej miske, alebo mechanizmus so zariadením na výrobu prekvapkávanej kávy. Pri uvedení do chodu sa produkuje para s teplotou až do 130 °C. Tá vyplní uzavretý priestor hrnca a potraviny zohrieva (pracuje na princípe dusenia). Skvapalnená para odteká do odpadovej nádobky, takže potraviny sa pripravujú vždy v čerstvej pare.

Čo všetko v ňom možno uvariť?

Okrem tekutých pokrmov všetko, teda: zeleninu, mäso, ryby a plody mora, cestoviny, kysnuté cesto, strukoviny i vajcia. A aj keď na prípravu ryže existuje špeciálny hrniec, súčasťou vybavenia niektorých „paráčikov“ je i miska na varenie ryže (nezabudnite si pýtať informácie u predajcu).


Parný hrniec Moulinex MV 1003 so špeciálnou nádobou na ryžu, od 59 €, predáva FastPlus.

Parný hrniec Moulinex MV 1003 so špeciálnou nádobou na ryžu, od 59 €, predáva FastPlus.


Parný hrniec Philips HD9140, 69 € (na www.mall.sk).

Parný hrniec Philips HD9140, 69 € (na www.mall.sk).

Parný hrniec Moulinex MV 1003 so špeciálnou nádobou na ryžu, od 59 €, predáva FastPlus.

Parný hrniec Philips HD9140, 69 € (na www.mall.sk).

Čosi o príslušenstve

Na každodenné varenie sa osvedčili typy s dvomi výhrevnými telesami – hlavným (s výkonom 2 000 W) a prídavným (s výkonom 650 W). Prídavné teleso možno zapnúť na začiatku varenia, aby sa rýchlejšie naštartovala teplota a uzavreli sa póry mäsa. Výhrevné teleso sa neznečisťuje, stačí iba čas od času odstraňovať vodný kameň.

Nádoby na varenie sú skladné, rošty odnímateľné; pri niekoľkoposchodových hrncoch (zvyčajne trojposchodových) netreba použiť všetky vrstvy naraz – ak necháte iba prvú, pri dostatočnom objeme sa do nej zmestí aj celé kurča.


Ak chcete s pomocou pary variť aj polievky alebo omáčky, uvažujte radšej o tlakovom hrnci.  Zdroj: Fagor, Chef.

Ak chcete s pomocou pary variť aj polievky alebo omáčky, uvažujte radšej o tlakovom hrnci. Zdroj: Fagor, Chef.

Ak chcete s pomocou pary variť aj polievky alebo omáčky, uvažujte radšej o tlakovom hrnci. (Na obrázku je tlakový hrniec Chef od firmy Fagor s indikátorom úrovne tlaku, vďaka nemu viete, kedy hrniec môžete otvoriť.)

Vo výbave hrncov hľadajte: časovač, analógové alebo digitálne ovládanie, funkciu na zachovanie vitamínov, automatické vypínanie, držiak na vajcia, misku na ryžu.

Netreba sa bať, že…

… sa pachy potravín „pod jednou strechou“ pomiešajú – tomu zabráni neustály prísun čerstvej pary.
… neodhadnete množstvo potrebnej vody – približne 1 l vystačí na prípravu celého obeda, navyše, kontrolka vás upozorní, že vodu treba doliať.
… sa potraviny na spodnom rošte uvaria skôr ako na poslednom – rozdiel v účinnosti pary je na jednotlivých roštoch zanedbateľný.
… varenie v ňom nie je iba pre vegetariánov – na chuť si prídu aj mäsožravci.


V parnom hrnci Morphy Richards Intelli Steam 48780 možno naraz pripraviť omáčku, cestoviny, zeleninu či mäso.

V parnom hrnci Morphy Richards Intelli Steam 48780 možno naraz pripraviť omáčku, cestoviny, zeleninu či mäso.

V parnom hrnci Morphy Richards Intelli Steam 48780 možno naraz pripraviť omáčku, cestoviny, zeleninu či mäso.

Náš tip

Než sa rozhodnete…

• Upravte si napríklad brokolicu a zemiaky nad obyčajným naparovacím sitkom. Chuťovo budú rovnaké ako z parného hrnca a vy vyskúšate, či vám takáto chuť vyhovuje.
• Rátajte s tým, že chrumkavú kôrku vám parný hrniec neurobí.

ekotip

Výhody varenia v parnom hrnci

Pri varení v pare sa zachováva väčšia časť zdraviu prospešných látok. Okrem toho para:
 ušetrí až 1/3 času pri príprave jedla (zvládnete to za 15 až 30 minút),
 zachová sviežu farbu potravín,
 prekvapí sýtou a výraznejšou chuťou,
 pokrm nasiakne parou a je šťavnatejší,
 varí i bez použitia soli a oleja.


Arómu pokrmov môžete zlepšiť aj tak, že do prídavného košíka blízko parnej nádoby pridáte bylinky alebo korenie. Nie všetky typy hrncov však tento košík majú. 
ZDROJ: Philips

Arómu pokrmov môžete zlepšiť aj tak, že do prídavného košíka blízko parnej nádoby pridáte bylinky alebo korenie. Nie všetky typy hrncov však tento košík majú.
ZDROJ: Philips

Arómu pokrmov môžete zlepšiť aj tak, že do prídavného košíka blízko parnej nádoby pridáte bylinky alebo korenie. Nie všetky typy hrncov však tento košík majú.  Philips

 

Recept pre začiatočníkov:

Kurací plátok s broskyňou

2 kuracie prsia rozrezať na 4 plátky, pariť 35 minút. Potom hrniec vypnúť, na plátky mäsa položíme polku kompotovanej broskyne a plátok syra, prikryjeme pokrývkou, ale už neparíme – necháme len 5 minút syr roztopiť. Na varnej doske pripravíme omáčku z broskyňovej šťavy a taveného syra, mierne zahustíme hladkou múkou a vodou. Podľa chuti okoreníme.

 

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče Technológie
Tagy: para varenie
Zdieľať článok