Varenie v pare
Vzor dokonalosti – parný hrniec. Nepovažujte ho za módny výstrelok. Varenie v pare je známe už od nepamäti a hojne ho využíva ázijská kuchyňa. My ho v súčasnosti znovu objavujeme a sortiment na trhu nám vychádza v ústrety.
{R1}
Ako funguje
Parný hrniec funguje veľmi jednoducho – podobne ako rýchlovarná kanvica. Základňu tvorí výhrevné teleso (jedno alebo spolu s prídavným), ktoré je uložené v oddelenej miske, alebo mechanizmus so zariadením na výrobu prekvapkávanej kávy. Pri uvedení do chodu sa produkuje para s teplotou až do 130 °C. Tá vyplní uzavretý priestor hrnca a potraviny zohrieva (pracuje na princípe dusenia). Skvapalnená para odteká do odpadovej nádobky, takže potraviny sa pripravujú vždy v čerstvej pare.
Čo všetko v ňom možno uvariť?
Okrem tekutých pokrmov všetko, teda: zeleninu, mäso, ryby a plody mora, cestoviny, kysnuté cesto, strukoviny i vajcia. A aj keď na prípravu ryže existuje špeciálny hrniec, súčasťou vybavenia niektorých „paráčikov“ je i miska na varenie ryže (nezabudnite si pýtať informácie u predajcu).
Parný hrniec Moulinex MV 1003 so špeciálnou nádobou na ryžu, od 59 €, predáva FastPlus. |
Parný hrniec Philips HD9140, 69 € (na www.mall.sk). |
Čosi o príslušenstve
Na každodenné varenie sa osvedčili typy s dvomi výhrevnými telesami – hlavným (s výkonom 2 000 W) a prídavným (s výkonom 650 W). Prídavné teleso možno zapnúť na začiatku varenia, aby sa rýchlejšie naštartovala teplota a uzavreli sa póry mäsa. Výhrevné teleso sa neznečisťuje, stačí iba čas od času odstraňovať vodný kameň.
Nádoby na varenie sú skladné, rošty odnímateľné; pri niekoľkoposchodových hrncoch (zvyčajne trojposchodových) netreba použiť všetky vrstvy naraz – ak necháte iba prvú, pri dostatočnom objeme sa do nej zmestí aj celé kurča.
Ak chcete s pomocou pary variť aj polievky alebo omáčky, uvažujte radšej o tlakovom hrnci. (Na obrázku je tlakový hrniec Chef od firmy Fagor s indikátorom úrovne tlaku, vďaka nemu viete, kedy hrniec môžete otvoriť.) |
Vo výbave hrncov hľadajte: časovač, analógové alebo digitálne ovládanie, funkciu na zachovanie vitamínov, automatické vypínanie, držiak na vajcia, misku na ryžu.
Netreba sa bať, že…… sa pachy potravín „pod jednou strechou“ pomiešajú – tomu zabráni neustály prísun čerstvej pary. |
V parnom hrnci Morphy Richards Intelli Steam 48780 možno naraz pripraviť omáčku, cestoviny, zeleninu či mäso. |
Náš tipNež sa rozhodnete…• Upravte si napríklad brokolicu a zemiaky nad obyčajným naparovacím sitkom. Chuťovo budú rovnaké ako z parného hrnca a vy vyskúšate, či vám takáto chuť vyhovuje. ekotipVýhody varenia v parnom hrnciPri varení v pare sa zachováva väčšia časť zdraviu prospešných látok. Okrem toho para: |
Arómu pokrmov môžete zlepšiť aj tak, že do prídavného košíka blízko parnej nádoby pridáte bylinky alebo korenie. Nie všetky typy hrncov však tento košík majú. Philips |
Recept pre začiatočníkov:Kurací plátok s broskyňou2 kuracie prsia rozrezať na 4 plátky, pariť 35 minút. Potom hrniec vypnúť, na plátky mäsa položíme polku kompotovanej broskyne a plátok syra, prikryjeme pokrývkou, ale už neparíme – necháme len 5 minút syr roztopiť. Na varnej doske pripravíme omáčku z broskyňovej šťavy a taveného syra, mierne zahustíme hladkou múkou a vodou. Podľa chuti okoreníme. |