Šetrite srdce domova

15.12.2010  |     

Nielen bankové konto, aj kuchyňa je priestor, kde možno šetriť. A zďaleka nemáme na mysli šetriacu diétu! Naopak, doprajte si, čo vám rodinný rozpočet dovolí, zoberte si k srdcu zopár našich rád a ustrážite optimálny výdaj energie (nielen) vášho sporáka.

Šetriť začnite už pri výbere spotrebiča na úpravu potravín. Pýtate sa: elektrický, plynový alebo kombinovaný? Samostatný alebo vstavaný sporák, zvlášť varnú dosku a zvlášť rúru?

Voda nad zlato

Umývačky riadu (kategória A) spotrebujú až 7-krát menej vody ako pri umývaní riadu pod tečúcou vodou. Ak nemáte tento spotrebič v domácnosti, saponátový riad oplachujte v samostatnej nádobe – aj tak ušetríte množstvo vody a energie.

Pozor, pod prúdom!

Aj keď elektrické rýchlovarné  liatinové varné platničky majú v strede červený bod, ktorý ich rýchlejšie „rozparádi“, konkurencii sklokeramických elektrických a indukčných varných dosiek už nestačia. Sklokeramická varná doska má pri rozohrievaní nízku spotrebu energie, je úspornejšia a bezpečnejšia ako liatinová. Navyše, možno využívať priestor celej dosky, napríklad na odkladanie hrncov, čím sa šetrí miesto na kuchynskej linke. Indukčná varná doska pracuje na princípe magnetického poľa, ktoré vzniká medzi feromagnetickým dnom nádoby a medenou cievkou pod platňou sporáka. Zahrievajú sa iba hrnce a panvice, nie samotná doska.

Indukcia

+     Veľmi rýchlo reaguje na zvýšenie alebo zníženie nastavenej teploty ohrevu.
+     Požadovanú teplotu možno regulovať s presnosťou na 1 °C.
+     Teplo vzniká len v nádobe, varné pole zostáva relatívne chladné.
–     Stále vysoká nákupná cena.
    Treba si dokúpiť špeciálny riad – feromagnetické nádoby s dnom obsahujúcim železo.



Plynový sporák

+     Rozptyľovače plameňa šetria tepelnú energiu – potrebná intenzita ohrevu nastupuje rýchlejšie ako na klasickom elektrickom sporáku.
+     Po vypnutí neuniká zvyškové teplo.
    Teplota v rúre sa horšie reguluje (regulovateľnosť v rozmedzí 160 až 250 °C) a potraviny sa pri pečení zospodu častejšie pripaľujú.
    Najmä rodiny s malými deťmi musia byť opatrnejšie (vyberajte plynové varné dosky s detskou poistkou).

Elektrický sporák

+     Rúra sa dobre reguluje (50 až 250 °C) a dá sa využiť jej zvyškové teplo.
+     Teplo v rúre sála rovnomerne (horný aj spodný ohrev), najmä pri teplovzdušných rúrach, kde prúdi horúci vzduch.
    Pripojenie na rôzne napätie (220, 380, 400 V)


Kombinované sporáky

Združujú výhody elektrických rúr a plynových varných dosiek a eliminujú najmä nevýhody plynových rúr. Predáva sa aj kombinovaný sporák s plynovými horákmi a sklokeramickými platňami.
Možno ich pripojiť i na 220 V.
Sú najpredávanejšie, uprednostňujú ich aj profesionáli.

Varná doska Indukčná Sklokeramická Plynová
Energet. efektívnosť 90% 60% 50%
Ohrev 2l vody 5 min. 8 min. 9 min.
Chladnutie 1l vody (60 °C) 6 min. 25 min. 14 min.

Na spotrebu energie chladničky a mrazničky môže mať neblahý vplyv aj mikrovlnka či rúra, ak sú príliš blízko seba. Tento problém možno vyriešiť umiestnením skrinky medzi ne. (IKEA)

 

Na odstránenie usadenín vápnika okolo batérie či škvŕn od čaju na kovovom hrnci postačí rozkrojený citrón.

ekotip

  1.  Pri varení prikrývajte hrnce pokrievkami, ušetríte 150 až 300 % energie.
  2.  Varenie v tlakovom hrnci je o 50?% efektívnejšie ako varenie v obyčajnom hrnci.
  3.  Dajte prednosť hrncom vodiacim teplo – tmavým, lakovaným, smaltovaným, antikorovým s hrubým dnom.
  4.  Rozlúčte sa s hrncami s nerovným dnom. Ich používanie zvyšuje spotrebu až o 40 %.
  5.  Vyberajte správnu veľkosť hrnca pre dané množstvo jedla.
  6.  Pokrmy duste, varte v pare alebo ich pripravujte v mikrovlnnej rúre. Ušetríte energiu a zachováte výživnú   hodnotu potravín.
  7.  Varte iba presne odmerané množstvo vody.
  8.  Vodu si môžete ohriať aj v rýchlovarnej kanvici a potom ju naliať napríklad na zemiaky.
  9.  Pečenie v teplovzdušnej rúre je efektívnejšie a šetrí čas – môžete do nej umiestniť viac plechov naraz.
  10.  Elektrickú varnú platňu vypnite 5 až 10 minút pred koncom varenia. Využitím zvyškovej energie ušetríte minimálne 30 % energie.

Menšie a veľkoobjemové zásuvky ušetria váš čas aj nohy a všetko budete mať poruke. Pri plánovaní kuchyne sa oplatí investovať do premysleného úložného systému využívajúceho každý kúsok miesta – napríklad aj problematické rohy kuchynských liniek.


Text: Jitka Vaňová
Foto: Dano Veselský, archív firiem
Zdroj: časopis môj dom ekoBývanie JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Veľkú borovicu na pozemku nevyrúbali, ale dom postavili okolo nej

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky