Víkendový dom s neobvyklou architektúrou postavený v nízkoenergetickom štandarde

17.04.2012  |     

Do malebného údolia medzi Strážovskými vrchmi a Javorníkmi sme sa vybrali pozrieť dom s neobvyklou architektúrou a, ako sme zistili neskôr, zaujímavým príbehom. Keby investorovi objektu s názvom „Víkendový dom“ ukázali jeho budúcu podobu vo chvíli, keď prvýkrát prekročil prah ateliéru Pokorny architekti, asi by sa z chuti zasmial a potom by rázne povedal nie. Dnes je napriek tomu jeho spokojným majiteľom.

Kde sa vzal nápad

Príbeh sa začal takmer pred štyrmi rokmi, keď sa plán investora postaviť chalupu niekde v horách, začal uskutočňovať tým, že oslovil architekta. Predstava investora bola jednoduchá. Zrubový dom (drevenica) v peknom prostredí, kde by mohol tráviť chvíle oddychu so svojou rozvetvenou rodinou, prípadne s priateľmi. Zo začiatku to vyzeralo ako dobrý nápad, keď však architekt postupne spoznával investorove zázemie, začala mu v hlave vŕtať iná myšlienka. Investor sa cez týždeň pracovne zdržuje v Bratislave, na víkend sa však vracia do Nosíc – dedinky v malebnej lokalite pri vodnej nádrži Nosice, ktorá sa dnes mení na zatiaľ málo známe, ale o to krajšie rekreačné stredisko. Kraj okolo Nosíc je vhodný snáď na všetky rekreačné športy okrem vysokohorskej turistiky a potápania na koralových útesoch. Prídu si tu na svoje turisti, hubári, cyklisti aj milovníci vodných a zimných športov. Jediným dôvodom, prečo by sa mal človek rekreovať niekde inde, je železnica. Tá si to štrikuje popri priehrade a na svojej ceste pretína aj rozľahlý pozemok, na ktorom stojí investorov rodičovský dom.


Okolnosti aj v tomto prípade hrali rodiacej sa architektovej myšlienke do karát. Už v roku 2013 dôjde k úplnému odkloneniu dosluhujúcej železničnej trate a s ňou budú výrazne zredukované aj súvisiace zariadenia (vzdušné elektrické vedenia a stožiare). Tým padol aj posledný dôvod, prečo by sa mal človek z Nosíc, rekreovať niekde inde než doma. Prečo by mal v piatok, po ceste z Bratislavy, zbaliť seba aj rodinu a presunúť sa na stredné Slovensko, prečo by nemal tráviť voľný čas aj s rodičmi, ktorí sú už na cestovanie pristarí, prečo by si nemal užívať spoločnosť susedov, s ktorými v Nosiciach vyrastal a tvoria fungujúcu komunitu, prečo by mal vyhadzovať peniaze na ďalší pozemok, keď doma má takmer dvadsať árov, o ktoré sa treba starať. Kocky boli hodené, víkendový dom bude na záhrade. Zádrapčivý čitateľ by mohol namietnuť: Prečo stavať dom za domom? Aj na to existuje jednoduchá odpoveď. Rodičovský dom patrí v prvom rade rodičom, navyše svojím dispozičným členením nijako nenabáda k rekreácii a spoločným stretnutiam. Ako to už v rodinných domoch z päťdesiatych rokov býva, sú rozdelené na niekoľko poschodí a množstvo malých priestorov. Na prepojenie s exteriérom sa vtedy akosi nekládol dôraz a tak, napriek rekonštrukcii, nespĺňa súčasné nároky na bývanie v rodinnom dome a už vôbec nie je miestom na víkendový oddych.  

Na záhradu, ale kam?

Pozemok v starých Nosiciach má tvar obdĺžnika, s prístupom zo severu, kde stojí rodičovský dom domáceho pána. Parcela sa ťahá smerom k juhu a nebyť železnice pokračovala by voľne až do neďalekého lesa. Priestoru je tu neúrekom a víkendový dom sa bez problémov usadil na mieste starej šopy. Vďaka zalomenému tvaru fasády bolo možné natočiť veľké zasklené steny sčasti na juh a sčasti na západ, a pritom sa vyhnúť priamemu pohľadu na železnicu, ktorá zatiaľ pretína južnú stranu pozemku. Po jej zrušení nadobudne dom ďalšiu dimenziu samostatne stojacej nehnuteľnosti s vlastným vstupom.

Boj s hmotou

Zmeniť sa z milovníka tradičnej slovenskej architektúry na osvieteného investora, ochotného podstúpiť riziko, a postaviť moderný povšimnutiahodný dom, si vyžaduje veľa síl, tak zo strany investora, ako aj architekta. Ak je však architektúra „dobrodružstvom z poznania“ (ako s obľubou hovorí autor stavby), potom spoločná, často úmorná cesta architekta a investora má zmysel. V tomto prípade vznikol netradičný tvar objektu a „drevenica“ sa postupne zmenila v nadčasový priestor, plniaci všetky túžby človeka, ktorý okúsil lákadlá modernej rekreácie a chce si len v pokoji vyložiť nohy na stôl tam, kde sa bude cítiť doma. Architektonický koncept spolu s konštrukciou drevostavby v celkovom pôsobení s dreveným interiérom presvedčili investora, že „drevenica“ môže mať mnohoraké (a aj súčasné) podoby. Konečný tvar domu je teda spoločným víťazstvom investora a architekta.

Poďme sa v ňom poprechádzať

Hneď na začiatok vás upúta vstupný portál z čiernych veľkoformátových obkladových dosiek Trespa. Nie je to len nápadne vyriešené miesto na odkladanie dreva (zásoby dreva sú určené pre interiérové keramické kachle). Zo strany zastrešeného átria je v ňom skrytý vonkajší elektrický gril. Vzniká tak pohodlný vstupný priestor, ktorý sa podľa potreby mení na zastrešené átrium, niekde na pol ceste medzi interiérom a exteriérom, prepojené veľkými posuvnými dverami jednak s obytnou a spoločenskou časťou domu vpravo, jednak s wellness (sauna + masážna vaňa) vľavo. Spoločenské priestory na prízemí sú riešené veľkoryso a priam vyzývajú na oddych a posedenie s priateľmi. Obývačka voľne prechádza do jedálne s veľkou plazmovou obrazovkou na zošikmenej stene. Kuchyňa sa krčí v rohu za schodiskom. Veď kto by teraz varil! Po drevených schodoch vybehnete do dvoch spální. Z jednej je možné nazerať cez obdĺžnikové okno do dvojpodlažného priestoru obývačky a sledovať, ako sa hostia bavia. Dispozičné riešenie ponúka súkromie, spoločnosť a aj niečo medzi tým. Môžete si vybrať podľa momentálnej nálady.

Teraz niečo o stavbe

Dom je zrealizovaný v nízkoenergetickom štandarde so spotrebou tepla na vykurovanie približne na úrovni 35 kWh/m2 za rok. Založený je tradičným spôsobom na pásoch, vytiahnutých asi 30 cm nad terén. Základy sú zateplené extrudovaným polystyrénom, ktorý plní aj funkciu ochrany hydroizolácie. Nosný skelet tvorí oceľovo-drevená stĺpiková konštrukcia. Zateplenie domu z dosiek z minerálnej vlny má celkovú hrúbku 240 mm v stenách a vyše 400 mm v streche. Všetky výplne otvorov sú hliníkové s izolačným trojsklom. Drevená prevetrávaná fasáda z exteriéru a drevený obklad v interiéri dodávajú domu prívetivosť rekreačného objektu v prírode. Pri návrhu obvodových konštrukcií sa okrem ich tepelnoizolačných vlastností prikladal dôraz aj na akustické parametre konštrukcie, takže napriek tomu, že železnica zatiaľ pozemok križuje, v dome ju nepočuť. Objekt je napojený na verejný vodovod a kanalizáciu. Vzhľadom na dostatočné zásoby dreva v okolí boli ako hlavný zdroj tepla navrhnuté keramické kachle s doplnkovou možnosťou elektrického vykurovania. Veľký podiel na úspešnej realizácii má firma ForDom zo Zvolena. V oblasti výstavby nízkoenergetických a pasívnych domov nie sú nováčikmi. Preto si veľmi dobre uvedomovali, že ak sa má dielo podariť, neprichádza do úvahy typicky slovenské mávnutie rukou s poznámkou „to je dobré“. V prípade energeticky efektívnych domov musí byť všetko perfektné.

Ďalšie prognózy

„Označenie víkendový dom sme vybrali, pretože momentálne najlepšie vystihuje jeho aktuálnu funkciu – využívanie najmä cez víkend“, hovorí architekt Pavol Pokorný. „Avšak vzhľadom na komplikovaný stav súčasného investorovho bývania v pôvodnom rodičovskom dome v uličnej časti parcely je využitie nového domu na záhrade omnoho komplexnejšie. Okrem priestoru na stretávanie rozvetvenej rodiny môže plniť aj funkciu krytého záhradného altánku alebo v budúcnosti to môže byť jednoducho rodinný dom. Veď do dôchodku nie je až tak ďaleko.“

Pavol Pokorný ■ „Dizajnom nízkoenergetických a pasívnych domov som sa začal intenzívnejšie zaoberať, lebo som sa chcel dopátrať k odpovedi na otázku prečo sú NED – nízkoenergetické domy a EPD – energeticky pasívne domy tak málo vizuálne atraktívne. Ak by som mal charakterizovať svoju tvorbu v tomto segmente, tak špeciálne pri stavbách na bývanie inklinujem k jednoduchosti, zrozumiteľnosti, efektívnosti. To však neznamená, že rezignujem na kompozíciu, vizuálnu a pocitovú atraktívnosť. Zjednodušene povedané chcem, aby moje domy boli pri zachovaní všetkých ekologických a energetických parametrov krásne. Chcem, aby dom fungoval podľa svojej originálnej vnútornej logiky, aby pohyb po budove bol prirodzený, aby si užívateľ objektu veľmi rýchlo „ohmatal“ svoj priestor, porozumel mu a prijal ho za svoj, pretože sa v ňom cíti komfortne. Chcem, aby moje stavby ponúkali dobrodružstvo objavovania rôznych kvalít rozličných priestorov.”“

Čo treba o dome vedieť
Názov: Víkendový dom
Miesto: Nosice pri Púchove, Slovensko
Autor: Pavol Pokorný | Pokorny architekti
Spolupráca: Mária Šmilňáková, Martin Bujna
Hlavný inžinier projektu: studio B52
Interiér: Pavol Pokorný, Mária Šmilňáková
Hlavný dodávateľ: Fordom
Realizácia: 2010 – 2011
Zastavaná plocha: 130 m2
Úžitková plocha + terasa: 160 m2 + 25 m2
Počet obytných miestností: 3


Text: Nora Škripcová
Foto: Dano Veselský, Pokorny Architekti
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Prízemný drevodom s peknou záhradou vo vtáčom koridore neďaleko Trnavy

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky