Vďaka šikovným zmenám sa 3-izbový byt plný nedostatkov zmenil na nepoznanie

09.11.2015  |     

Dá sa povedať, že trojizbový byt na najvyššom podlaží jednej z novostavieb v centre Bratislavy charakterizovali nevyužité šance: výhľad, ktorý nevidno, otvorený priestor, ktorý sa nešikovným rozdelením zmenšil... Jednoducho, bol to byt, ktorý nutne potreboval pomoc.

Páčila sa mu predstava bývania vysoko nad mestom, a tak sa od kúpy nenechal odhovoriť. Lenže po nasťahovaní sa k slovu prihlásili nedostatky, ktoré čerstvého majiteľa čoraz viac hnevali. „Aj keď bol byt na exkluzívnom mieste, nebol veľký, navyše časť z jeho pôdorysu zaberalo schodisko. Celé spodné podlažie bolo síce venované dennej zóne, ale jej dispozícia bola vyriešená veľmi nešťastne, čo priestor pocitovo zmenšovalo,“ približuje situáciu architekt Rudolf Lesňák z ateliéru RULES, na ktorý sa majiteľ bytu obrátil, a pokračuje: „Za nešťastnú považujem aj terasu so šírkou len 1,2 m, ktorá má navyše plné zábradlie, takže sediaci človek vidí z celého výhľadu vlastne len oblohu.“ Architekti sa teda pustili naprávať, čo sa napraviť dalo.

Kúsok prírody. Ako príručné stolíky slúžia masívne kusy cédrového dreva, najvýraznejším oživením obývačky je živá rastlina na stene za sedačkou. Keďže sa pestuje hydroponicky, nevyžaduje si takmer žiadnu starostlivosť.

Žiarivý detail. Korpusy a dvierka sú z bielych laminovaných dosiek, zadné steny zo žltých – žltá farba spoza uložených vecí doslova žiari. 

Malá zmena – veľká zmena

Keďže majiteľ sa do bytu hneď po kúpe nasťahoval a nechcel zasahovať do už hotových podláh či dverí, zmeny v interiéri navrhli architekti tak, aby sa zaobišli bez búrania a dali sa realizovať po etapách, ktoré majiteľovi vyhovovali. „Jediným ‚špinavým zásahom‘ bolo prispôsobenie elektrických rozvodov k stropným svietidlám a vodoinštalácie k nástennej drezovej batérii,“ upresňuje architekt Peter Gajdarik. Káble, ktoré si vyžiadala nová poloha televízora, viedli napríklad po obvode miestnosti, v sokloch a v nábytku, takže sú skryté a nezavadzajú. Najvýraznejšiu zmenu v dennej zóne spôsobilo nové umiestnenie sedačky. Hoci to na prvé počutie môže znieť banálne, táto „drobnosť“ zásadne ovplyvnila dojem, akým priestor pôsobí. „V pôvodnom návrhu bola sedačka otočená chrbtom k priestoru, takže vznikli dva koridory – jeden za sedačkou a druhý medzi sedačkou a televízorom. Tým, že sme sedačku otočili o 180° a vymenili sme jej miesto s televízorom, sa priestor zjednotil a tým aj pocitovo zväčšil,“ vysvetľuje architekt.

Vďaka niekoľkým šikovným zmenám sa byt plný nevyužitých šancí zmenil na priestor, kde sa každý cíti príjemne.

Zariadenie kuchyne je založené na farebných kontrastoch. Pracovná doska je z bieleho corianu, zástena z čierneho kaleného skla, dvierka z exkluzívne pôsobiacej tmavohnedej dyhy wenge.

Zladené. Prepojenie kuchyne s obývačkou podporilo využitie rovnakých materiálov a zjednotenie farebnosti v celom dennom priestore.

Užitočné nápady

Logickým pokračovaním bola ďalšia úloha – vymyslieť, ako umiestniť televízor tam, kde sa s ním nepočítalo. Tak vznikla atypická nábytková stena medzi kuchyňou a obývačkou, z ktorej sa nakoniec stal charakteristický prvok bytu. Horná biela časť je zavesená zo stropu a slúži zo strany obývačky na umiestnenie televízora, zo strany kuchyne je zas odkladacím priestorom. Spodná čierna časť je položená na podlahe a ukrýva hi-fi komponenty, vo voľnom priestore nad ňou je miesto na receiver. 

Ďalším prvkom, v každom zmysle slova oživujúcim obývačku, je živá zelená stena – v predstene za sedačkou sú umiestnené hydroponické kvetináče s potosovcom zlatým, ktorý za rok obrástol celú stenu. Na zavesenie rastliny pritom architekti nepoužili klasické lanká, ale vymysleli omnoho praktickejší systém.

Biela, čierna a drevo

Dubové parkety, ktoré boli súčasťou bytu, doplnili architekti tmavou dyhou wenge a nábytkovými solitérmi z masívneho cédrového dreva. Vytvorili tak harmóniu troch druhov dreva, ktoré pekne vyniknú na neutrálnom pozadí bielych stien oživených niekoľkými čiernymi prvkami. Dvierka skríň z rovnakého dreva v kuchyni aj v obývačke zároveň oba priestory zjednotili.

Trojizbový byt s rozlohou 97 m2 má na spodnom podlaží otvorenú dennú zónu a terasu, ktorá k jeho pôdorysu pridáva 11 m2. Na hornom podlaží je spálňa, pracovňa, kúpeľňa a šatník. Pôvodný návrh dennej zóny počítal s umiestnením televízora na stene, pri ktorej je dnes sedačka so živou rastlinou. Takéto riešenie by ucelený priestor rozbilo, preto architekti premiestnili televízor oproti – na zavesenú atypickú skrinku, ktorá opticky oddeľuje kuchyňu od obývačky.

BYT V KOCKE

Interiér mezonetového bytu v Bratislave

Autor: Ing. arch. Rudolf Lesňák, Ing. arch. Peter Gajdarik, ateliér RULES
Odkladací nábytok, atypický nábytok pod televízor a kuchynská linka: ateliér RULES
Jedálenské stoličky: Magis Chair One
Svietidlá: Foscarili diesel (Rock a Fork), Deltalight
Sedačka: Domark
Solitéry z masívneho dreva: Riva 1920

Architektonický ateliér RULES je tím architektov s dobrým vkusom a pôsobivými realizáciami. Momentálne ho tvorí 14 architektov: Rudolf Lesňák, Tomáš Huliman, Milan ­Grega-Jakub, Kvetoslava Miľáková, Mária Dida, Peter Gajdarik, Erika Hvaťová, Róbert Bôžek, Matej Kollár, Andrea Javorková, Michaela Kesanová, Marek Škojec, Ján Miškov, Tomáš Kučera.
www.rules.sk

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO PETER ČINTALAN
ZDROJ časopis Môj dom 10/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z mesta na vidiek: Druhú šancu na kúpu tohto domu už neprepásli

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky