Čistý kubický tvar a biela farba: Rodinný dom v dokonalom súlade

08.01.2018  |     

Kubický tvar a biela farba tvoria dokonalý súlad. Keď sa k tomu pridá takmer neexistujúce prvé podlažie, ktoré je odľahčené veľkolepým presklením s HS portálom a dlhým pásovým oknom smerom na západ, estetický efekt je umocnený. To sú hlavné črty novostavby v brnianskom Komíne.

Malý pozemok a mierny sklon

Návrh štýlovo čistého rodinného domu realizovali architekti zo štúdia  KAMKAB!NET. Vychádzali z podmienok daných malým pozemkom s miernym sklonom. Ten sa im podarilo využiť v prospech stavby a čiastočne dom doň zapustili. Tento zárez v teréne vytvára pohľadovú bariéru pre vonkajšie posedenie. Vďaka z veľkej časti priehľadnému prízemiu, dom pôsobí, ako keby levitoval – hmota druhého nadzemného podlažia je významne odľahčená a dom nepôsobí masívne a ťažko. 

Vstup je na medziposchodí

„Vnútorné priestorové usporiadanie domu odráža sklon okolitého terénu a reaguje naň kombináciou dvoch klasických podlaží so vstupným medziposchodím. K hlavnému vstupu tak vystúpime z pôvodného terénu po niekoľkých vonkajších schodoch okolo zapustenej krytej terasy pozdĺž východnej fasády domu. Po schodisku zídeme dolu do hlavnej spoločenskej zóny - za nábytkom sa schováva toaleta a chladná komora pod schodmi. Na obytný priestor priamo nadväzuje krytá terasa,“ vysvetľujú autori projektu členenie interiéru.

 

Vzduch, svetlo a čistota

Interiér je charakteristický priestrannosťou a dostatkom svetla. Prízemné podlažie je prakticky jeden veľký otvorený celok, ktorý je nábytkom rozčlenený na obývaciu, jedálenskú, kuchynskú časť a pracovňu. Popri hlavnom obytnom priestore sa v bielom bloku nachádza schodisko. Do jeho steny z opačnej strany sú zakomponované úložné priestory, televízor, kuchynská linka. Na prízemí sa tiež nachádza hygienická miestnosť, v medziposchodí zádverie so šatňou a sklad. 

Po schodisku sa dostanete na galériu druhého nadzemného podlažia, z ktorej môžete vstúpiť do troch spální – jednej manželskej, pri ktorej sa nachádza šatňa. Na opačnej strane podlažia je umiestnená hygienická miestnosť s práčovňou a technickou miestnosťou. 

Biela a sivá, hladké a drsné

Celý interiér je riešený v minimalistickom štýle, ktorému kraľuje biela a sivá. Zaujímavý kontrast je dosiahnutý použitím jasnej hladkej bielej farby a drsného betónového stropu – ako na prízemí, tak aj na poschodí, dokonca i v spálňach. V izbách je hladkosť a elegancia do veľkej miery dosiahnutá vstavaným nábytkom. Na osvieženie je v interiéri použitá modrá a žltá farba – obľúbené farby investorov.  

Zeleň aj na streche

Súčasťou riešenia novostavby boli tiež vonkajšie záhradné úpravy. Väčšina pozemku je zatrávnená. Prístupovú cestu lemujú záhony okrasných rastlín. V zadnom kúte záhrady sa nachádza jej úžitková časť, na severe zase nájdete maliny a ostružiny. Zelená je aj plochá strecha domu. Za zmienku stojí, že dom využíva dažďovú vodu na splachovanie a pranie. 

 

RD Brno-Komín v skratke

Architektonické štúdio: KAMKAB!NET 

Architekti: Hana Horáková, Radim Horák 

Spolupráca: Michaela Tománková, Petr Aujezdský

Autorka záhradných úprav: Eva Wagnerová

Technický dozor: Lukáš Fila

Lokalita: Brno, ČR

Vznik projektu: 2013 - 2015

Realizácia: 2015 - 2017

Sabína Zavarská
Foto: Lukáš Němeček

Tagy:
rodinné domy novostavby minimalistický štýl zelené strechy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Prízemný drevodom s peknou záhradou vo vtáčom koridore neďaleko Trnavy

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 2018/07 v predaji


Darček k časopisu katalóg projektov rodinných domov




Predplatné

E-shop

E-verzia časopisu

Najnovšie príspevky