Charizmatická rekonštrukcia bytu v 400-ročnom dome pod hradom

23.03.2018  |     

Maďarskí architekti z ateliéru Béres Architects prednedávnom ukončili nevšednú rekonštrukciu takmer 400-ročnej budovy. Nechali v interiéri prehovoriť pôvodný kameň, ktorý v kombinácii s bielou farbou stien vytvára čarovnú atmosféru.

Klient, ktorý objavil zaujímavú nehnuteľnosť v maďarskom meste Kőszeg chcel vytvoriť z bytu v historickom dome neobvyklé miesto. To sa architektom Attilovi Béres, Jusztine Balázs podarilo na výbornú – veď posúďte sami. 

Neobvyklý byt

Nielen byt v dome, ktorý bol predmetom rekonštrukcie, ale celé stredoveké mesto Kőszeg má jedinečnú charizmu. Je známe svojou integritou a očarujúcou atmosférou. Nachádza sa tu i hrad a opevnenie. V roku 1532 mesto napadla turecká armáda. Prečo to spomíname? Predmetný dom totiž stojí pri hradnej priekope. Rodina Niczky kúpila dom v 18. storočí  a malý byt situovaný smerom k hradu príležitostne prenajímala umelcom a obchodníkom. 

 

Podstata skrytá pod nánosmi

Byt v takmer 400-ročnej budove potreboval dôkladnú obnovu, pretože väčšina jeho pôvodných riešení bola poškodená alebo ukrytá pod nánosmi posledných rekonštrukčných prác. Tie boli realizované v 80. rokoch minulého storočia. Z tohto obdobia, žiaľ, pochádza mnoho znehodnocujúcich úprav historických budov, podobne to bolo i v tomto prípade. „Museli sme sa virtuálne vrátiť v čase, aby sme opäť vytiahli na povrch a zachránili hodnoty domu,“ vysvetľujú architekti svoj prístup. 

Jednoduché riešenie zvýraznilo históriu

Cieľom rekonštrukcie bytu bolo navrátiť možnosť jeho prenajímania. Architekti sa rozhodli použiť jednoduché riešenia, vďaka ktorým vytvorili čisté a dôstojné priestory. Výsledkom je interiér, ktorý odráža a zdôrazňuje historický kontext nielen samotného domu, ale aj prostredia. Neobvyklé je aj usporiadanie bytu. Horné poschodie tvoria 3 hlavné priestory – obývacia izba, spálňa, kuchyňa s jedálňou. Nachádza sa tu aj kúpeľňa. Tieto priestory vytvárajú jeden celok – nie sú oddelené ani stenami, ani dvermi. 

Každá vrstva hovorí príbeh

Výhodou bytu sú okná orientované do troch rôznych smerov. „Podstatou atmosféry tohto priestoru sú storočia staré obnovené kamenné múry. Všetko ostatné je druhoradé a pomáha vyzdvihnúť skutočné hodnoty,“ vysvetľuje architekt Attila Béres myšlienky architektonického konceptu. Každá vrstva je rozpráva príbeh o minulosti – o tureckom obliehaní, veľkom požiari a obdobiach oživenia. Interiér zároveň zdôrazňuje kvalitu dávnych remesiel. 

Jasné, ale nie kruté hranice

Nové povrchy i celkový interiér sú riešené v štýle minimalizmu, ktorý zdôrazňuje historickú podstatu. Nábytok je riešený ako vstavaný, podlahu tvoria olejované smrekové dosky. „Na prepojenie priestoru sme použili sme malé a jednoduché znaky a gestá. Definovali sme jasné, ale nie kruté hranice medzi starými a novými časťami,“ vysvetľuje Attila Béres. Celý proces rekonštrukcie bol podľa architekta povznášajúci a špeciálny.

 

Niczky apartmán v skratke

Architektonický ateliér: Béres Architects

Hlavní architekti: Attila Béres, Jusztina Balázs

Lokalita: Kőszeg, Hungary

Rok realizácie: 2017

Plocha: 75 m2

Sabína Zavarská
Foto: Tamás Bujnovszky 

Tagy:
minimalizmus rekonštrukcie domov rekonštrukcie bytov historický štýl

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Minimalistický dom, ktorý v prudkom svahu levituje nad krajinou

Najnovšie knihy a časopisy


Urob si sám 11/2018 v predaji


Časopis pre domácich majstrov




Predplatné

E-shop

Najnovšie príspevky