Zdroj: Alex Shoots Buildings

Čo s tým, keď pôvodný dom nekomunikuje so záhradou? Pri rekonštrukcii radového domu našli riešenie a zachovali aj dominantu pozemku

13. 05. 2022
Zdieľať

Radové domy nájdete v mnohých mestách na Slovensku, takmer na vlas rovnaké. Výstavba z 90. rokov neminula ani našich západných susedov. Zahŕňala populárne pseudo-mansardové strechy, čiastočnú prefabrikáciu a materiály z obdobia výstavby. Cieľom rekonštrukcie, ktorú riešil ateliér SOA architekti, bolo dodať radovému domu individualitu a vytvoriť pohodlné mestské bývanie so súčasným štandardom. To, samozrejme, zahŕňalo aj dovtedy nefungujúce prepojenie interiéru a exteriéru a tiež bazén, saunu a domáce fit centrum.

Radové domy z 80. a 90. rokov sa opakujú neraz nielen vedľa seba, ale aj na viacerých uliciach, až celých štvrtiach. Nečudo, že dnešní majitelia sa snažia stavby viac prispôsobiť pre svoje potreby a urobiť ich originálnejšími. Nemusia práve vytŕčať z davu, ale môžu byť osobnejšie a vyhovovať potrebám rodín.

Prečítajte si tiež
Veľkorysá rekonštrukcia radového domčeka s nízkym rozpočtom? Všetko sa dá!

Snaha využiť terénne nerovnosti sa nevydarila

V tomto prípade sa pôvodný dom snažil využiť terénny rozdiel pozemku, avšak nie veľmi úspešne. Podlažie na úrovne ulice s malými oknami mizlo v teréne vyššie položenej záhrady. Vstupná časť domu pripomínala skôr zle osvetlený suterén ako vstup do domu, ktorý by mal objať a privítať harmóniou.

Rekonštruovaný radový dom s bazénom

Napriek náročným zmenám zostala jej dominantou stará vyrastená čerešňa, ktorú vidno z viacerých pohľadov priamo z interiéru. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Zle prístupná záhrada za domom len ťažko hľadala komunikáciu s obytnou časťou prvého poschodia. Obývačka a kuchyňa boli síce orientované na slnečnú stranu, zároveň však do ulice, čo rozhodne nepomohlo chrániť súkromie domácich. Samotný dom tvorili dva byty so spoločným vstupom – jeden na prízemí, druhý na poschodí. Zlý pocit z vnútorného priestoru určovala aj nízka svetlá výška (2,5 m).

Rekonštruovaný radový dom s bazénom

Obklad strechy smerom do záhrady zahrnul výsuvnú markízu, ktorá dokáže pokryť celú plochu terasy. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Zosobnenie a modernizovanie radového domu

Architekti Ondrej Píhrt a Pavel Smeták si pri práci osvojili tri základné prvky, ktoré sa im osvedčili: krása, rešpekt, zodpovednosť. Klient je preto vždy členom tímu. Z radového domu s dvoma bytovými jednotkami sa malo stať bývanie pre jednu rodinu.

Prečítajte si tiež
Oáza pokoja v radovej zástavbe

Keďže schodisko umiestnené uprostred dispozície sa nedalo presúvať, bolo potrebné prispôsobiť mu členenie priestoru. Samozrejmosťou bolo rozdelenie priestoru podľa funkčných zón a orientácie voči svetovým stranám i záhrade.

Schodiskový čierny blok s dreveným schodiskom

Denné časti sa obtáčajú okolo zvýrazneného schodiskového bloku. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Presvetlenie a rozšírenie prízemia: pod terasou je fitness

Po úprave prízemiu zostali len servisné funkcie. Napriek tomu sa doň podarilo architektom dostať maximum denného svetla. Vstupná chodba sa stala výrazne väčšou a svetlejšou halou s oknom. Na halu nadväzujú miestnosti na domáce práce so šatňou, v rozšírenej časti prízemia sa nachádza fitness. Kvôli funkčnému odlíšeniu od ostatných priestorov vo „fitku“ autori premeny zvolili surovejší materiál – odhalený pohľadový betón. Táto pristavená časť zabieha hlbšie pod terén, zhora ju kryje pobytová terasa.

Rekonštruovaný radový dom denná časť

Jedáleň. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Obytný priestor obklopuje schodisko

Prvé podlažie patrí hlavnej dennej zóne. Jej časti sa obtáčajú okolo zvýrazneného schodiskového bloku a vytvárajú prepojený priestor s príjemnou mierou členenia. „Veľmi dôležitým prvkom sa stali priehľady skrz celé podlažie a optické zapojenie záhrady do interiéru. Obývaciu izbu sme spojili so záhradou aj fyzicky, rozmerným posuvným oknom. Vybúranie a výškový posun podlahy v tejto časti domu pomohol priamemu napojeniu na úroveň záhrady.

Prečítajte si tiež
Kompletná rekonštrukcia radového domu pre úspešného českého režiséra trvala štyri roky

Predovšetkým sa však touto zložitou stavebnou úpravou zväčšila svetlá výška miestností a celé podlažie sa vďaka tomu presvetlilo,“ vysvetľujú autori premeny Ondrej Píhrt a Pavel Smeták. Najvyššie podlažie patrí nočnej zóne – spálňam, ktoré sprístupňuje malá ochodza okolo schodiska. Spálňa rodičov má vlastnú šatňu, kúpeľňu a predsieň, ktorá ju oddeľuje od detských izieb. Z pôvodne plánovanej pracovne sa počas stavby stala ďalšia detská izba.

Rekonštruovaný radový dom veľké presklenie na poschodí

Architektom sa podarilo dostať do domu maximum denného svetla. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Fasáda z vláknocementových dosiek, dubové okná

„Vonkajšie ​​členenie domu vyšlo z jednotného sklonu pôvodných „manzárd“. Zavesený fasádny obklad z vláknocementových dosiek prechádza aj do rovín striech. Abstrahovanú formu podporujú aj predsadené dubové okná kombinované s bezrámovým zasklením, ktoré opticky nadväzujú na odkvapovú hranu strechy. Obklad strechy smerom do záhrady zahrnul výsuvnú markízu, ktorá dokáže pokryť celú plochu terasy,“ vysvetľujú autori rekonštrukcie.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Predali pozemok s veľkým rodinným domom pri Bratislave a zvolili si mestské bývanie v radovom dome s inšpiratívnym interiérom

Dominanta pozemku? Stará čerešňa!

Nakoniec sa podarilo nemožné. Neveľká záhrada pri precíznom riešení premeny dokázala uspokojiť všetky požiadavky domácich na súčasné využitie. Napriek náročným zmenám zostala jej dominantou stará vyrastená čerešňa, ktorú vidno z viacerých pohľadov priamo z interiéru. Nevyhnutnou súčasťou pohodlia po premene sú bazén a sauna.

drevené schodisko s kovovými držiakmi

Schodisko. Zdroj: Alex Shoots Buildings

Materiály

Graniti Fiandre – dlažba kúpeľne

BASF MasterTop – stierkové podlahy

Technistone – umelý kameň

Equitone – fasádne dosky

Cherry Tree House

architektonický ateliér: SOA architekti

autori: Ondrej Píhrt, Pavel Smeták

lokalita: Praha, ČR

projekt: 2018 – 2019

realizácia: 2021

zastavaná plocha: 177 m²

hrubá podlahová plocha: 440 m²

úžitková plocha: 356 m²

plocha pozemku: 590 m²

statika: Aleš Pražák
záhradný architekt: Atelier D.V.A.
stavebná firma: Klimava
výrobca vstavaného nábytku: Sekula

Sabína Zavarská

Zdroj: www.linka.news

Foto: Alex Shoots Buildings

Kategória: Návšteva
Tagy: bazény minimalistický interiér posilňovňa presklené plochy radové domy rekonštrukcie domov sauna schodiská severský štýl svahovitý pozemok
Zdieľať článok

Diskusia