Dômyselne riešené bývanie v čiernom dome pri rieke

06.03.2019  |     

Čierny dom na spôsob novodobej stodoly leží v oblasti s daždivým podnebím. Návrhu architektov predchádzala dôsledná analýza mikroklímy, najmä vplyvu vetra a slnka. Na jej základe vytvorili projekt efektívneho domu, prispôsobeného klíme i okolitej krajine. Čierny dom nepokrivkáva ani v oblasti komfortu, ktorý dokáže svojim obyvateľom poskytnúť.

Vo vnútri prúdi slnko i vzduch

Rodinný dom  nadväzuje tvarom a veľkosťou na zaužívanú typológiu lokality. V jeho centre sa nachádza zdroj tepla a okolo neho obal s nízkou priepustnosťou tepla. Fasády sú navrhnuté podľa ich orientácie voči slnku. Vťahujú ho dovnútra, podobne ako vzduch, ktorý cirkuluje nielen horizontálne, ale aj vertikálne. Vertikálnu cirkuláciu a prepojenie oboch podlaží umožňuje jadro budovy.

 

Architekti stavbu umiestnili tak, aby ju prirodzene blízke stromy chránili pred nepriazňou počasia a domáci si mohli užívať čo najväčšiu časť pozemku. 

Na dvoch úrovniach 

Prvé a druhé nadzemné podlažie sa líšia svojou funkciou. Na prízemí sa nachádzajú spoločné priestory zahŕňajúce kuchyňu, jedáleň, obývaciu miestnosť a hygienické zázemie, na hornom podlaží sú súkromné miestnosti: spálne, kúpeľne a rodinná izba. Kuchyňu je možné od jedálne a obývacej miestnosti podľa potreby oddeliť trojdielnymi posuvnými dverami z dreva.

Z materiálov hrá v interiéri hlavnú rolu drevo skombinované s bielou omietkou. Fasáda domu predstavuje opačný kontrast – využíva čiernu s bielymi rámami okien. V rámci tejto jednoduchej farebnosti sú prekvapivé výrazne modré dvojkrídlové vchodové dvere. Prinášajú príjemné osvieženie celého dizajnu. 

Medzi interiérom a exteriérom

Pre domácich, ale i samotných architektov, bolo dôležité vytvoriť čo najintenzívnejšie prepojenie interiéru domu s jeho exteriérom tak, aby ho domáci i napriek častým dažďom mohli efektívne využiť. K jedálni a obývacej miestnosti pripevnili medzipriestor, ktorý ma východnú a severnú stenu zasklenú. Zachytáva slnečné svetlo a teplo a prenáša ho do interiéru. Okrem svetla pomáha udržať v interiéri príjemnú teplotu. Toto riešenie ju dokáže zdvihnúť až o 5,3 stupňa Celzia! Z opačnej strany sú fasády domu uzatvorené. Prepojenie s exteriérom predstavujú aj zastrešené parkovacie státie pre dve autá a balkón na prvom poschodí. 

 

Stone House v skratke

Architekti: Cristóbal Lamarca, Estudio Alinea, Pe+Br+Re arquitectos

Lokalita: Puerto Varas, Čile

Plocha: 307 m2

Rok realizácie: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Nicolás Saieh 

Tagy:
drevený nábytok fasády rodinné domy dvojpodlažné domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky