Trpezliví a pracovití manželia zveľaďujú svoj dom v Hlohovci už dve desaťročia

15.10.2019  |     

Dvojgeneračný dom prešiel za takmer dve desaťročia mnohými zmenami. Manželia sa hneď po nasťahovaní k svokrovcom pustili do jeho rekonštrukcie. Upravili nevyhovujúcu dispozíciu a vďaka kreatívnemu prístupu sa im podarilo vytvoriť štýlové súčasné bývanie plné zaujímavých kúskov zariadenia.

Celoživotná rekonštrukcia domu

Vo veľkom dome s tvarom kocky v tichej ulici Hlohovca je rušno už mnoho rokov. Neustále zmeny v jeho interiéri či okolí sú dôsledkom meniacich sa životných okolností rodiny, ktoré prichádzali často nečakane. Manželia sa do veľkého domu prisťahovali k svokrovcom krátko po svadbe. „Tento dom svojpomocne rekonštruujeme už šestnásť rokov,“ vraví majiteľka Lívia.

Pôvodný plán bol taký, že mladá rodina bude bývať na poschodí a manželovi rodičia na prízemí. Aj preto od začiatku rekonštrukcie koncipovali každé z poschodí ako samostatnú bytovú jednotku. Po nečakanej smrti svokrovcov sa museli rozhodnúť, ako ďalej.

Vynorila sa otázka, či zostanú v dome a budú ho obývať celý, alebo sa odsťahujú. Po rozhodnutí zostať sa pustili do ešte náročnejšej rekonštrukcie prízemia, pretože chodiť do kuchyne a obývačky na horné poschodie sa časom stalo nepraktickým. Chlapcom ostali izby na hornom podlaží, dole vznikli veľká obývačka, kuchyňa a spálňa rodičov.

„Teraz, keď už manželovi rodičia nežijú, je pre nás štyroch tento dom priveľký. Je náročný na údržbu a väčšinu času i tak trávime mimo neho,“ povzdychne si Lívia a nevylučuje možnosť, že sa predsa len časom odsťahujú do niečoho menšieho.

Vysvetľuje: „Túžim po oddychu. Deti sú už veľké, majú svoje záujmy, čochvíľa odídu z domu. A my dvaja toho nepotrebujeme veľa. Azda len malú záhradku, terasu a výbeh pre nášho psíka Blacka.“

 

„Dlho som hľadala svoj vlastný štýl bývania. Obľubujem prírodné materiály ako drevo, vlna a ľan a tiež neutrálne farby. Som fanúšikom škandinávskeho štýlu a milujem všetko, čo má nádych retra. A takto nejako som sa pokúšala zladiť aj náš domov.”

Lívia, majiteľka

 

Vlastnými silami 

„Pôvodná dispozícia nám vôbec nevyhovovala, bez zmeny zostala tuším len chodba. Chceli sme väčšiu kúpeľňu so sprchovým kútom a to sa dalo zrealizovať len na úkor susediacej kuchyne,“ vysvetľuje Lívia postup prác.

Tým sa vytvorili v stene z druhej strany šikovná nika na samostatnú chladničku a praktické poličky na drobnosti. Pre kuchynskú linku zostalo tak voľné miesto pri protiľahlej strane. Pracovný priestor si rozšírili ostrovčekom v jej strede. „Veľmi som túžila po ostrovčeku aj s barovými stoličkami, kde by sme mohli spolu pripravovať jedlo, sedieť a debatovať. Žiaľ, úzky priestor to nedovoľoval a tak som sa nakoniec sedenia pri ostrovčeku musela zriecť,“ zaspomína si Lívia.

Malá a tmavá miestnosť však získala nové výhody, ktoré si majiteľka nevie vynachváliť. Je to predovšetkým množstvo svetla, ktoré do kuchyne preniká cez veľké posuvné dvere a, pravdaže, i priamy východ z nej rovno na terasu.

„Kuchyňa je z Ikey, je to systém FAKTUM, ktorý sa už nepredáva. Vošiel sem akurát. Jediné, s čím sme sa vytrápili, bola neskutočne krivá stena, kvôli nej sme nemohli osadiť ani dolné, ani horné skrinky. Nezostávalo nám nič iné len improvizovať. Vymysleli sme akúsi prídavnú stenu – konštrukciu z MDF dosky a na tú sme zavesili horné skrinky. Zatiaľ držia,“ smeje sa domáca pani a organizátorka rekonštrukcie v jednej osobe.

 

„Zdĺhavá a pomalá rekonštrukcia nás stála kopec nervov, nečakaných situácií, ale i radosti z výsledkov našich snažení. Najlepšie na tom celom je, že vlastne ešte stále prebieha.”

Lívia, majiteľka

 

Katkin pohľad

Musím sa priznať, že sa mi tento nekonvenčný interiér páčil. V porovnaní s väčšinou súčasných príbytkov rozhodne vyčnieva z radu. Zo všetkého najviac som obdivovala tie nádherné dvojkrídlové dvere a – pravdaže – klavír. Oceňujem, že majitelia nepoužili klasickú pohovku v tvare L otočenú čelom k TV, ale dve stojace oproti sebe. Kuchyňa tiež nie je súčasťou obývačky, hoci by sa tam bez problémov vošla. Myslím si, že oddelený priestor jej svedčí a je praktický.

Retro nábytok a scandi dekorácie majú šmrnc, dokonca i klasické dvere a geometrická tapeta spolu nečakane dobre ladia. Klobúk dole pred trpezlivosťou a pracovitosťou oboch manželov. Neviem si predstaviť, že by som toľko rokov rekonštruovala dom ja. Hoci túžba neustále si zveľaďovať príbytok je asi prirodzená pre každého z nás. Takže sa nechám prekvapiť, kam sa dostaneme za pár rokov my s tým naším.

Tento dom sme objavili na Modrej streche. 

Viac inšpirácií od majiteľky domu Lívie nájdete na www.modrastrecha.sk.

KTO TU BÝVA

Lívia a Martin, majitelia interiérového štúdia www.zakdesign.sk, ich dvaja chlapci – desaťročný Oliver a pätnásťročný Martin – a psík Black.

dvojgeneračný dom

počet podlaží: 2

dispozícia: 6 izieb a dve kuchyne

lokalita: Hlohovec

TEXT: KATARÍNA PAUKEJE
FOTO: MIRO POCHYBA
ZDROJ: časopis Môj dom

Tagy:
rodinné domy rekonštrukcia domu retro štýl škandinávsky štýl

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Z mesta na vidiek: Druhú šancu na kúpu tohto domu už neprepásli

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 11/2019 v predaji


Rebelské Vianoce




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky