Dodatočné podpivničenie
Pri zámere vytvoriť pod stavbou nové pivničné priestory je predovšetkým potrebné zistiť, či zemina, na ktorej je budova postavená vôbec umožní priestory vybudovať. Dnešné technológie síce umožňujú rozpojovať hocijaké horniny, ale pracovať pod existujúcou stavbou je vždy riskantné, pretože nielen otrasy zo samotných stavebných prác, ale aj chyby či omyly v projektoch a pri realizácii môžu spôsobiť nielen poškodenie, ale až deštrukciu budovy.
Stanovisko geológa
Geologická situácia zvyčajne nie je jednoznačná, pretože podložie mnohých budov tvorí zmes rôznych hornín, takže prvým predpokladom úspechu je kvalifikovaný geologický prieskum, resp. stanovisko odborníka (celé územie Slovenska je v zásade natoľko geologicky prebádané, že dobrý odborník – geotechnik alebo geológ – vie svoje stanovisko k podpivničeniu takej malej stavby ako je chalupa zvyčajne povedať aj bez potreby vykonať nákladný prieskum).Hĺbka základov a podpivničenia
Druhým vážnym technickým problémom podpivničenia je hĺbka a stav základov podpivničovanej budovy. Vytvoriť použiteľnú pivnicu znamená prehĺbiť terén pod budovou aspoň o nejaký meter – v prípade jednoduchej zemiakovej, chladiacej alebo vínnej jamy. Ak máme pivnicu využívať aj ako ďalšiu miestnosť v dome (napr. ako vínnu pivnicu), musí mať aspoň minimálnu priechodnú výšku, čo je svetlý rozmer pohybujúci sa okolo dvoch metrov. V oboch spomenutých (zjednodušených) prípadoch je však jasné, že bežná hĺbka založenia pôvodných nosných múrov budov (dnes normou požadovaná minimálne v hĺbke aspoň 80 cm, v minulosti – a práve pri ľudových stavbách – nezriedka podstatne plytšia), len ťažko bude dosahovať úroveň potrebnú pre založenie pivnice. Problém sa dá zjednodušiť tým, že pôdorys pivnice sa navrhne celkom malý (pôdorysne), takže pivnica sa nebude nachádzať v zóne, ktorú zaťažujú základy chalupy. Treba k tomu ale vyjadrenie odborníka.Pôvodný materiál
Okrem hĺbky založenia venujeme pozornosť aj kvalite základov – tie boli na chalupách zvyčajne zhotovené z kamenného muriva, ale mohli byť aj liate z prostého betónu, alebo na ne mohli byť použité veľké balvany (stav typický najmä pre drevenice). Murivo aj betón mohli byť v minulosti zhotovené dosť nekvalitne (napokon pri základe uloženom v zemi sa nijako nemusí prejavovať), takže pri murive sa jednak šetrilo na spojovacej malte a do základov sa ukladali (často len nahádzali) veľké kamene, pri betóne sa mohlo šetriť na cemente. Ak má základ nízku kvalitu, pre stabilitu budovy to síce môže stačiť (napokon základ využíva opieranie sa o steny výkopu), ale pri podpivničovaní budovy v rozsahu jej pôdorysu by to znamenalo vytvorenie úplne nových základov budovy, čo už môže byť neefektívne.Pôdorys
Dôležitou otázkou plánovania novej pivnice sú aj jej pôdorysné rozmery. Ak má byť pivnica výrazne menšia ako pôdorys budovy, trocha sa tým zjednoduší problém so základmi, ak má byť rovnaká je potrebné základy prehĺbiť. Ak má byť väčšia ako pôdorys budovy je potrebné nielen zložito preniesť zaťaženie z budovy na nové nosné konštrukcie, ale aj vyriešiť izolovanie pivnice pred zatekaním z dažďovej vody zhora. Všetky opísané zásahy však vyžadujú účasť odborníka (najlepšie statika), ktorý prepočíta zaťaženie a zhodnotí ho, alebo vytvorí novú statickú schému a presne navrhne opatrenia, ktoré je pre bezpečnosť budovy a pivnice potrebné vykonať.