Sezóna medvedieho cesnaku je tu. Hľadajte ho na týchto miestach, no dávajte pozor! Tieto rastliny vyzerajú skoro rovnako, no sú jedovaté!
Medvedí cesnak, často nazývaný aj divý cesnak, je obľúbenou a mimoriadne chutnou rastlinou, ktorú máme na dosah ruky. Nielen vďaka špecifickej chuti, ale aj kvôli zdravotným účinkom sa s príchodom jarí teší veľkej obľube. Viete, kde a ako ho zbierať, na akých dvojníkov si dať pozor a prečo sa oplatí urobiť si zásoby?
Kde medvedí cesnak hľadať?
Medvedí cesnak (Allium ursinum) nájdete predovšetkým v lesných oblastiach v miernom podnebí, najmä na okrajoch lesov. Má rád humóznu pôdu, vlhké prostredie a polotieň až tieň. Nájsť ho môžete v lužných lesoch pri riekach a potokoch, prípadne i pod listnatými stromami, často pod dubmi a bukmi. Jeho výskyt v prírode je pomerne rozšírený, no vyberajte si len miesta, kde nie je ohrozený pesticídmi alebo inými kontaminantmi. Vyhnite sa teda napríklad okrajom rušných ciest, priemyselným oblastiam či miestam v blízkosti skládok a znečistených tokov. Dajte si tiež pozor na chránené oblasti, kde je jeho zber zakázaný.
Sezóna zberu sa začína na jar najmä v marci a apríli, keď sa objavujú čerstvé výhonky, a končí sa v čase, keď medvedí cesnak začne kvitnúť. Obvykle rastie pomerne husto na väčších plochách, a tak si aj na jednom mieste dokážete nazbierať slušnú zásobu. Pri zbere sa sústreďte najmä na mladšie listy, ktoré sú chutnejšie. Dávajte však pozor, aby ste ich nevytrhli aj s cibuľkou, inak by o rok nemusel narásť.
Medvedí cesnak nájdete v lesoch v humóznej pôde v blízkosti vodných tokov či pod listnatými stromami. Zdroj: Shutterstock
Pozor na jedovatých dvojníkov
Ak ste sa na medvedí cesnak vybrali po prvýkrát a nemáte s ním žiadnu skúsenosť, buďte ostražití. Svojimi listami sa totiž podobá na konvalinku voňavú (Convallaria majalis) či jesenku obyčajnú (Colchicum autumnale), ktoré sú jedovaté. Ak si však nie ste istí, jednoducho pošúchajte listy a privoňajte si. Medvedí cesnak má totiž charakteristickú vôňu, ktorá sa ľahko rozpoznáva, pričom pri konvalinke a jesienke vôňu necítiť.
Pri lepšom pohľade si môžete všimnúť i rozdiely v listoch. Medvedí cesnak ich má podlhovasté, kopijovité a relatívne jemné. Každý list pritom rastie na samostatnej stonke priamo z pôdy. Listy konvalinky sú naopak oválnejšie a tuhšie a vyrastajú obvykle v pároch zo spoločnej stonky.
Jesienke zasa vyrastajú listy zo spoločnej ružice a sú trochu tmavšie a pevnejšie ako medvedí cesnak. A na rozdiel od neho nemá v podzemnej časti cibuľku, ale hľuzovitý koreň.
Na kvety nečakajte
Najvýraznejšie rozdiely medzi rastlinami by ste našli v kvetoch.
- Medvedí cesnak kvitne bielymi hviezdicovitými kvetmi v guľovitom súkvetí typu okolík.
- Konvalinky sú taktiež biele, ale ich tvar je zvončekovitý a rastú na jednostrannom, previsnutom strapcovitom súkvetí.
- Kvety jesienky sú zas ružovo-fialové, s pravidelnou lievikovitou korunou a rastú solitérne, teda každý kvet vyrastá z pôdy samostatne.
Na rozpoznanie rastlín podľa kvetov by ste sa však spoliehať nemali, pretože v čase zberu medvedieho cesnaku ani jedna z rastlín nekvitne. Pri konvalinke sa kvety objavujú až v máji či júni, v prípade jesienky dokonca až na jeseň.
Vedeli ste, že…
Podľa Štátnej ochrany prírody SR patrí jed jesienky, kolchicín, medzi tie najnebezpečnejšie. Toxická je celá rastlina, najviac však jej hľuzy. Jedovatá je dokonca i voda vo váze, kde bola jesienka uložená. Jej listy spôsobujú v ústach pálenie, škrabanie, neskôr prichádza nevoľnosť, vracanie, kŕče a hnačky. Účinky kolchicínu sú pritom známe už od staroveku a vo svojich dielach ho spomínajú aj slávni básnici Ovídius a Horácius.
Chutí nielen čerstvý
Najväčšiu výživovú hodnotu a chuť má medvedí cesnak začerstva. Považuje sa za prírodné antibiotikum a obsahuje množstvo i živín a antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém a zlepšujú trávenie. Jeho jemná chuť sa tiež hodí do mnohých jedál. Pridať ho môžete do šalátov, polievok, omáčok či na ochutenie mäsa či rýb. Garantujeme vám, že na čerstvom maslovom chlebe bude tiež chutiť nezabudnuteľne.
Ak sa ho neviete nabažiť a je vám ľúto sa ho po sezóne vzdať, urobte si zásoby. Jediné, čo neodporúčame, je mraziť ho.
Pesto z medvedieho cesnaku
Rozdrvte listy medvedieho cesnaku spolu s orechmi (podľa chuti), parmezánom, olivovým olejom a soľou v mixéri, kým nevznikne hladká pasta. Naplňte poháre a odložte do chladničky. Pesto môžete použiť na cestoviny, do nátierok či dipov.
Marinovaný medvedí cesnak
Nasekané listy namočte do olivového oleja s bylinkami, ako je tymian, rozmarín či bazalka. Takto pripravený ho môžete použiť ako prílohu k mäsu alebo ako ingredienciu v rôznych pokrmoch.
Tinktúra z medvedieho cesnaku
Naplňte fľašu alebo pohár nasekanými listami medvedieho cesnaku a zalejte ich vodkou alebo liehom. Nechajte tinktúru odstáť niekoľko týždňov. Použiť ju môžete pri nachladnutí či na podporu imunitného systému.
- Medvedí cesnak nájdete v lesoch v humóznej pôde v blízkosti vodných tokov či pod listnatými stromami.
- Zľava doprava – kvety medvedieho cesnaku, konvalinky a jesienky.
- Pesto s medvedieho cesnaku využijete k cestovinám aj k mäsu.
- Listy jesienky obyčajnej sa objavujú na jar, ale kvety až na jeseň.
Text: Michaela Krivdová
Foto: Shutterstock