Zdroj: Dr.Oetker

Malé a fajnové silvestrovské koláčiky, ktorých príprava nezaberie veľa času

28. 12. 2021
Zdieľať

Pri koncoročnej oslave nemôže na stole chýbať niečo sladké. Ak vám už z vianočnej várky nič nezostalo, vyhrňte si rukávy a pustite sa do pečenia týchto fajnových minikoláčikov.

Plnené orechy

Obľúbené vianočné pečivo v modernom poňatí v kombinácii s čiernym kakaom. Jednoduchá príprava – 20 minút. Z cesta pripravíte približne
70 ks.

Plnené orechy

Zdroj: Dr.Oetker

INGREDIENCIE

Na cesto

  • 350 g hladkej múky
  • 120 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 250 g zmäknutého masla
  • 2 zarovnané PL čierneho kakaa

Na krém

  • 100 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 40 g mletých vlašských orechov

AKO NA TO

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s orechmi a cukrom. Pridáme maslo a ručne vypracujeme na hladké cesto. Potom ho rozdelíme napoly. Jednu polovicu cesta zafarbíme kakaom. Cestá postupne vtlačíme do vymastených formičiek. Formičky rozložíme na plech na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 160 °C (v teplovzdušnej rúre na 140 °C) asi 8 minút. Pečivo necháme krátko vychladnúť a ihneď ho vyklopíme z formičiek.

Na prípravu krému v mise vyšľaháme maslo elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme cukor a orechy a vyšľaháme dohladka. Vždy svetlé a tmavé orechy zlepujeme krémom k sebe.

Prečítajte si tiež
Trápia vás často pripálené pekáče a zapekacie misy? Otestovali sme pre vás tri účinné spôsoby, ako ich vyčistiť. Ktorý z nich je najlepší?

Krehké arašidové rožteky

S duo polevou kakao-škorica budú na každú príležitosť. Jednoduchá príprava – 20 minút. Z cesta pripravíte 40 ks.

Arašidové rožteky

Zdroj: Dr.Oetker

INGREDIENCIE

Na cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g arašidovej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 g zmäknutého masla
  • 2 žĺtky

Na poliatie

1 poleva duo kakao-škorica

AKO NA TO

V mise zmiešame múku s arašidovou múkou, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme žĺtky a maslo a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 15 minút do chladničky. Z cesta vytvarujeme valček a nakrájame ho na 40 dielov. Z dielov vytvarujeme rožteky a poukladáme ich na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 160 °C (v teplovzdušnej rúre na 140 °C) asi 8 minút. Rožteky necháme vychladnúť. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale, rožteky polejeme a necháme stuhnúť.

Prečítajte si tiež
Lahodný čokoládový fondant na sviatočný stôl si pripravíte za 20 minút

Vianočný crocquembouche

Francúzsky vianočný stromček z profiteroliek z odpaľovaného cesta plnený krémom a zlepeným karamelom. Pre skúsených, príprava 60 minút.
Z cesta pripravíte asi 50 ks.

Vianočné croguembouche

Zdroj: Dr.Oetker

INGREDIENCIE

Na cesto

  • 125 ml vody
  • 125 ml polotučného mlieka
  • 100 g masla
  • 160 g hladkej múky
  • 5 g cukru
  • 4 vajcia
  • štipku soli

Na náplň

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

  • 1 Zlatý klas
  • 400 ml polotučného mlieka
  • 150 g zmäknutého masla
  • 50 g práškového cukru

AKO NA TO

V kastróliku prevaríme vodu s mliekom a maslom. Pridáme múku zmiešanú s cukrom a soľou a vymiešame dohladka. K zmesi pridáme vajcia a vyšľaháme šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cukrárske vrecko naplníme cestom a na vymastené plechy vytvarujeme pusinky s priemerom 3 cm. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 180 °C (v teplovzdušnej rúre na 160 °C) asi 10 minút. Pečivo necháme vychladnúť.

Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas so 400 ml mlieka a bez cukru. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas a šľaháme dohladka. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka a pečivo naplníme. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.

Tipy a postup na vytvorenie pyramídy, hviezdičiek z fondánu, polevy, zdobenie a servírovanie nájdete na www.oetker.sk.

Prečítajte si tiež
Sladké triky: Vychytávky do kuchyne, ktoré sa vždy zídu!

Vianočné čokoládové tortičky

Pre milovníkov kakaa a čokolády (spojenie holandského kakaa a pudingu s arómou čokoláda). Stredná obťažnosť, príprava 30 minút. Z cesta pripravíte 40 ks.

Čokoladové tortičky

Zdroj: Dr.Oetker

INGREDIENCIE

Na cesto

  • 380 g hladkej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 140 g práškového cukru
  • 1 škoricový cukor
  • 2 zarovnané PL holandského kakaa
  • 70 g mletých vlašských orechov
  • 250 g zmäknutého masla
  • 1 vajce

Na náplň

  • 1 puding s čokoládovou arómou
  • 300 ml mlieka
  • 2 zarovnané PL cukru
  • 125 g zmäknutého masla
  • 2 zarovnané PL práškového cukru

AKO NA TO

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, práškovým a škoricovým cukrom, kakaom a orechmi. Pridáme vajce a maslo a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto dáme na 30 minút do chladničky odpočívať. Potom z rozvaľkaného cesta (na 3 mm), povykrajujeme kolieska a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 180 °C (v teplovzdušnej rúre na 160 °C) asi 10 minút.

Prečítajte si tiež
Stolové mixéry v redakčnom teste. Ako sa zorientovať v dnešnej ponuke?

Na prípravu náplne uvaríme puding s iba 300 ml mlieka a cukrom podľa návodu na obale a necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme maslo s práškovým cukrom dohladka a postupne zašľaháme vychladnutý puding. Vždy dve kolieska zlepíme náplňou k sebe a dáme do chladničky stuhnúť.

Nakoniec rozpustíme tmavú polevu, nalejeme do misky a zamiešame do nej olej. Povrch tortičiek namáčame do polevy, ozdobíme a necháme stuhnúť.

* Odporúčame použiť nasledovné ingrediencie: Čierne kakao, Holandské kakao, Duo poleva kakao-škorica, Tmavá poleva, Vanilkový cukor, Škoricový cukor, Kypriaci prášok do pečiva, Puding aróma Čokoláda, Zlatý klas Originál a Premium Zlatý klas s prírodnou vanilkou od Dr. Oetker. 

Pripravila: Miroslava Maceková

Recepty: Dr.Oetker

Foto: Dr.Oetker

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: pečenie recepty silvester sviatky
Zdieľať článok

Diskusia