Po rekonštrukcii vzniklo z rodinného domu viacgeneračné bývanie s troma nezávislými bytmi

15.02.2017  |     

Rodinný som na Lerchovej ulici v Brne na prvý pohľad pripomína úsek z hry tetris – presne zapadnuté nové časti s drevenou fasádou dopĺňajú pôvodnú stavbu staršieho domu. Autori projektu vyzdvihujú symbiotický kontrast medzi pôvodným a novým nielen v exteriéri, ale aj vo vnútri domu. Namiesto jedného celku v interiéri vznikli tri nezávislé bytové jednotky, a tak dom je plne pripravený na to, aby poskytoval pohodlné viacgeneračné moderné bývanie.

Nové je naplno priznané

Hlavnou myšlienkou architektov studio AEIOU – Ing. arch. Jana Vojtíška, Ing. Jakuba Staníka bolo pri rekonštrukcii tohto domu nie utajiť a zakryť, ale naopak priznať pôvodné i nové časti domu, a to ako po formálnej stránke, tak i po materiálovej a prevádzkovej. Novovytvorené časti tak doslova prerastajú celý dom na každom jednom poschodí, dokonca i na streche. Pristavené časti domu sú drevostavbou obloženou zvonku latkami zo smrekovca v šikmom smere a v interiéri smrekovými doskami uloženými v zvislom smere.

Staré schodisko nahradilo užšie

Počas rekonštrukcie bolo potrebné odstrániť niektoré staré prvky, napríklad staré schodisko. Nahradené bolo nový oceľovým a tiež stojí na rovnakom mieste, ale vďaka jeho užšej geometrie vzniklo viac priestoru. Rozšírením zádveria na prízemí vznikol priestor pre samostatný vchod do bytu. 

Vybúrali väčšinu priečok a priestor otvorili

Prvé poschodie tiež čakali nemalé zmeny – väčšina priečok bola vybúraná, čo dalo priestor vzniku veľkého spoločenského priestoru zahŕňajúceho obývaciu izbu, kuchynský ostrovček a jedálenský kút. Dôležitým prvkom v tomto otvorenom priestore je viacúčelový blok ukrývajúci kúpeľňu s pôvodnou liatinovou vaňou, kuchyňu, špajzu a priestor pre chladničku.

Súčasťou interiéru je vstavaný nábytok – knižnica, šatňové skrine, policové steny v salóniku. Zostávajúce dve izby zostali nezmenené, ale lodžia na južnej strane bola prestavaná na pracovňu. Za zmienku stoja tiež kúpeľňové steny, ktoré sú z prefarbenej vápennej gletovanej omietky kontrastujúcej s ostatnými klasickými omietkami v byte. Koncept priznaných pôvodných a nových častí podčiarkujú rôznorodé povrchové úpravy. 

Do ulice pozerá kruhové okno

Na najvyššom poschodí, teda v podkroví domu vznikol ďalší byt s podobnou dispozíciou. Nad spálňou je umiestnené medziposchodie prístupné po rebríkovom schodisku. Zaujímavosťou je aj kruhové okno s nerezovou šambránou osadené do uličného štítu strešného vikiera. V interiéri vytvára priestor na odpočinok a sedenie.  

Hravé detaily

V interiéri všetkých bytov sa vyskytuje niekoľko veľmi zaujímavých detailov, ktorým sa nedá odoprieť iskra, šarm a vtip. Dômyselne napríklad pôsobí oválny jedálenský stôl v jednom z bytov, ktorý sa dá jednou stranou vsunúť do presne geometricky sediaceho priestoru, a tým poskytuje väčší priestor v samotnej miestnosti. Ak je treba vytvoriť stolovanie pre viac ľudí – nič nie je jednoduchšie, stačí stôl vytiahnuť zo svojej „dokovacej stanice“ do priestoru a pohostenie môže začať. Podobných momentov je pri riešení interiéru viac, a stojí za to si ich všimnúť.  

Rekonštrukcia rodinného domu v Brne kocke:

Autori: studio AEIOU– Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník
Lokalita: Brno, Česká republika
Zastavaná plocha: pôvodná – 111 m²
                             nová – 116 m²
Obstavaný priestor: pôvodný – 1290 m³
                              nový – 1390 m³
Projekt: 2013
Realizácia: 2013 až 2014
Hlavný dodávateľ: Baumat, s.r.o.

Text: Sabína Zavarská
Foto: Jakub Holas, archív

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Desaťročný dom v Prievoze aj dnes prekvapuje svojim konceptom

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Rodinné domy
jar/leto 2017


Najnovší katalóg projektov rodinných domov!




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky