Rekonštrukcia domu z 19. storočia: Moderný interiér v historickom kostýme

14. 09. 2020
Zdieľať

V malej dedinke stál dom z 19. storočia, ktorý súrne potreboval rekonštrukciu. Majitelia mali k nemu veľmi silný vzťah, a tak bolo vopred jasné, že rekonštrukcia musí byť čo najcitlivejšia.

Premena mala byť čo najviac prispôsobená existujúcej budove a nemala mať žiaden negatívny vplyv na ulicu, pozemok a jeho okolie. Výsledkom je kamenný dom s veľkou charizmou, ktorý je pre majiteľov zároveň pamätníkom na časy minulé i pohodlným moderným bývaním.

kamenný dom v Portugalsku

Zdroj: Francisco Ruivo

Obslužná a obytná zóna

Na dvojpodlažnú hlavnú budovu nadväzuje jednopodlažná s obdĺžnikovým pôdorysom. Takmer úplne kopíruje úroveň ulice. V tejto časti domu si našla miesto garáž, práčovňa, jedna spálňa a sklad. Na prízemí hlavnej budovy je spoločenský priestor s kuchyňou obývačkou a jedálňou. Nachádza sa tu tiež jedna spálňa, na poschodí nájdete ďalšiu spálňu a pracovný priestor.

Prečítajte si tiež
V Štiavnických vrchoch si s láskou a nadšením prerábajú starý kamenný domček
kamenný dom v Portugalsku

Zdroj: Francisco Ruivo

Odhalili stavebný kameň

Aby historická stavba neprišla o noblesu a typologický charakter, architekti rozhodli očistiť vonkajšie steny od existujúcej omietky, podobne aj niektoré v interiéri. Samozrejme, na mnohých miestach bolo potrebné opraviť stavebný materiál.

Dom v Airaes

Zdroj: Filipe Brandão

V interiéri dominuje drevo, ktoré kontrastuje s kameňom a harmonizuje atmosféru v jednotlivých miestnostiach. V kombinácii s kamennými stenami a moderným nábytkom pôsobí veľmi štýlovo. Za povšimnutie stojí aj tmavý drevený krov horného poschodia, ktorý kontrastuje s bielou omietkou. Schodisko na horné podlažie je obložené svetlým drevom a vytvára dlhú úzku cestičku medzi dvoma bielymi stenami.

Dom v Airaes

Zdroj: Filipe Brandão

Prečítajte si tiež
Malá hospodárska stavba vo vinici sa po rekonštrukcii premenila na moderný kamenný dom

Prispôsobený pozemku

Dvojpodlažný dom stojí kvôli sklonu pozemku o úroveň vyššie ako jednopodlažný, ktorý sa naň napája. Zo strany záhrady tento rozdiel vyrovnáva betónový mostík spájajúci vchody do oboch častí budovy. Nižšie položená časť sa rozširuje a tvorí terasu so slnečníkom. Kvalitná rekonštrukcia predĺžila životnosť objektu o minimálne ďalších sto rokov. Ako sa vám páči?

Dom v Airaes

Zdroj: Filipe Brandão

Dom v Airaes

Architektonický ateliér: Parqur

Hlavný architekt: Nuno Sanches

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Autori: Filipe Brandão, Miguel Amado, Sofia Herrera, Tiago Ramos, Gil Ribeiro

Lokalita: Airães, Felgueiras, Portugalsko

Plocha: 350 m2

Realizácia: 2020

Sabína Zavarská

Foto: Filipe Brandão e Francisco Ruivo

Kategória: Návšteva
Tagy: kamenné domy rekonštrukcia domu rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia