Odvážne rozšírenie rodinného domu, ktoré okolie prijalo rozpačito. Čo vy na to?

13.11.2017  |     

Nórske štúdio TYIN tegnestue má na svedomí zaujímavé atypické rozšírenie domu. Na prvý pohľad upúta tým, že prístavba sa rozširuje smerom hore, a tak zaberá len minimálny priestor pozemku. Praktické, vtipné, ale aj trošku odvážne riešenie na dané pomery.

Hrubé steny, strecha ešte viac

Architekti zo štúdia TYIN tegnestue, ktorí projekt realizovali, tvrdia, že prístavba je výsledkom ich prvého pokusu o komerčnú architektúru v nórskom prostredí. Po prvýkrát pracovali s detailmi a predpismi, týkajúcimi sa stavieb na nórskej pôde. Jedným z výsledkov akceptovania platných noriem sú steny hrubé tridsať centimetrov a strecha s hrúbkou pol metra.

 

Čo pribudlo z hľadiska funkcií?

Rozšírenie domu nadväzuje na starý dom, ktorý obýva štvorčlenná rodina. Dôvod prístavby bol jasný – nepostačoval im obytný priestor. Na prízemí nového objektu sa nachádza vstupná miestnosť a kúpeľňa kombinovaná s práčovňou. Druhé podlažie tvorí viacúčelová miestnosť s vysokým stropom a veľkým oknom, ponúkajúcim výhľad na okolie. Na tejto úrovni je nová prístavba prepojená so starým domom.

Zvonka borovica zvnútra breza

Fasáda prístavby je obložená prírodne upravenou borovicou. S týmto materiálom architekti už pracovali, preto sa rozhodli použiť ho i na tomto mieste. V interiéri pre zmenu použili nórsku preglejku z brezy s viditeľnými a jednoduchými detailmi. Z tejto preglejky je riešený i posed pri veľkom okne, ktorý zároveň obsahuje úložné priestory. Z hlavného priestoru vedú schodí ešte vyššie, do malého „podkrovia“ využívaného ako herňa. 

Pod úrovňou domu

Dôležitým momentom je fakt, že prístavba je zasadená nižšie ako samotný pôvodný dom, takže druhé podlažie prístavby sa nachádza na úrovni prvého podlažia domu. 

„Tento projekt potvrdil názor, že úzke prepojenie s projektom je kľúčovým faktorom pri dosahovaní požadovaného výsledku. Tiež dokazuje, že metóda, ktorú sme sa naučili a používali v medzinárodnom prostredí, má význam aj v Nórsku,“ dopĺňajú architekti.

Reakcie okolia sú rozmanité

Dom s prístavbou sa nachádza v tradičnej nórskej štvrti. Nová časť domu svojim atypickým vzhľadom spochybňuje hranice toho, čo je prijateľné v rámci stavebných noriem. Nečudo, že spätná väzba okolia je rôzna – od pozitívnych chválospevov až po negatívne reakcie a skepticizmus. 

 

Rozšírenie rodinného domu Arne Garborgsei v kocke

Architektonické štúdio: TYIN tegnestue

Realizácia: september 2011 až január 2014

Plocha 48 m2

Lokalita: Trondheim, Nórsko

Sabína Zavarská
Foto: Pasi Aalto 

Tagy:
preglejka rodinné domy dvojpodlažné domy prístavby k rodinným domom

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Jednopodlažný pasívny dom odkazuje na typické vidiecke osídlenia

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Rodinné domy
jeseň/zima 2017


Najnovší katalóg projektov rodinných domov!




Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky