Prístavba rodinného domu, ktorá zmenila život celej rodine

17. 07. 2019
Zdieľať

Aké je najjednoduchšie riešenie, keď pôvodný rodinný dom už nestačí? Ak máte dostatok priestoru, situáciu vyrieši prístavba.

Efektné riešenie rozšírenia domu vyšlo prednedávnom z dielne architektov z ateliéru 0,5 studio. Zmenilo život celej rodiny.

Pôvodný rodinný dom pochádza z roku 2013, takže ide o novostavbu, no dom  už bol pre rodinu tesný. Prístavba tvarom i materiálmi nadväzuje na dom, ale predsa je iná. Vďaka vyššej a komfortnejšej pristavenej časti nevznikli len potrebné vnútorné priestory, ale aj veľká terasa na poschodí, ktorá spája prístavbu s pôvodnou stavbou. 


drevená podlaha

drevená podlaha
0,5 Studio

Pod ňou, medzi základnými hmotami pôvodnej a novej časti domu sa nachádza presklená spojovacia hala s dverami do záhrady. Zároveň je aj novým vstupom do domu. 

Vonkajšia terasa ako šikovné spojenie 

Celá pristavená časť sa otvára smerom na juh. Na prízemí je umiestnený veľkorysý obytný priestor s krbom a možnosťou rozšírenia (pomocou posuvnej presklenej steny) na terasu orientovanú do záhrady. 

Z obývačky sa cez spojovací krček dostanete do kuchyne s jedálňou, ktoré sú umiestnené v pôvodnej časti domu. Okno v obývačke smerujúce do ulice zachytáva výhľad na potok s malým jazerom. Na poschodí našla svoje miesto veľká spálňa pre rodičov.


drevená podlaha

drevená podlaha
0,5 Studio

Tip: Všetok minimalistický nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Detské izby sa nachádzajú tiež na poschodí, ale v pôvodnom dome – oba priestory spája vonkajšia terasa. Okrem rodičovskej spálne sa na poschodí prístavby nachádza tiež pracovňa a hygienické zázemie.

Drevené zaoblené steny

Jedinečným prvkom interiéru sú na niektorých miestach zaoblené steny, ktoré priestor zjemňujú a vytvárajú zaujímavý geometrický efekt. Prechádzajú celým interiérom. Dominujú obývačke, v časti pri krbe, kde je vytvorené zaujímavé lamelové zníženie stropu s tlmeným osvetlením. 

Nájdete ich aj na hornom podlaží, v spálni a v pracovni. Celková podoba domu po realizovaní prístavby so sedlovou strechou tvarovo nadväzuje na vidiecky charakter okolia a prirodzene ho dotvára. V interiéri dostalo hlavné slovo drevo, sú ním obložené viaceré steny. 


Prístavba rodinného domu

Prístavba rodinného domu
0,5 Studio

Veľká obývačka a viac svetla v interiéri

Niet pochýb o tom, že prístavba úplne zmenila rodine život. Nielen pridaním veľkej obývačky, kde môžu všetci spoločne tráviť čas, ale tiež množstvom vonkajších priestorov, ktoré pôvodnej stavbe chýbali. 

Prečítajte si tiež:

Prístavba rodinného domu ako most medzi starým domom a záhradou

Okrem šikovného nápadu, prepojiť detské izby a rodičovskú obývačku vonkajšou terasu, sa vďaka tomuto riešeniu dostáva do interiéru pôvodného domu viac svetla. 


Prístavba rodinného domu

Prístavba rodinného domu
0,5 Studio

 

Prístavba Poříčí nad Sázavou v skratke

architektonický ateliér: 0,5 studio

lokalita: Poříčí nad Sázavou

projekt: 2016 až 2017

realizácia: 2018 až 2019

úžitková plocha: 94 m2, terasa 33 m2

zastavaná plocha: 77 m2

realizačná firma: Vejvoda, spol. s.r.o.

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: 0,5 studio

Kategória: Návšteva
Tagy: prístavby domov rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia