Domu chýbalo svetlo a priestor, všetko vyriešila tehlová prístavba

02. 06. 2020
Zdieľať

Priestor na prízemí domu mal nízky strop a bol rozdelený na priveľa malých častí. Vďaka odstráneniu priečok a prístavbe vznikol vzdušný a homogénny priestor.

Po rekonštrukcii sa v centrálnej miestnosti na prízemí domu spája viacero funkcií – vstupná časť, obývacia miestnosť, jedáleň. Na ňu nadväzuje prístavba, v ktorej si našla miesto otvorená kuchyňa.

Samotná prístavba je veľký tehlový hranol, ktorý vytŕča do záhrady a vytvára prepojenie medzi vnútornou a vonkajšou časťou domu.

vonkajší priestor s bazénom.

Zdroj: Ivan Mathie

Prístavba vniesla svetlo do domu

Prízemie kedysi nemalo dostatok denného svetla – kvôli nízkym stropom a predelenej dispozícii. Dnes je všetko inak.

Prečítajte si tiež
Premyslená prístavba rodinného domu s úžasnou kuchyňou je spätá so záhradou

Okná v kuchynskom bloku, strešný svetlík a dramatická výška stropu vťahujú svetlo do celého prízemia a interiéru dodávajú pocit vzdušnosti a luxusu. Jemné zaoblené tvary odrážajú charakter pôvodnej stavby, pôsobia priam sochársky. Sú spôsobom, ako zlúčiť staré a nové v tomto projekte.

tyrkysové rámy v kuchyni

Zdroj: Ivan Mathie

Terakotové tehly, tyrkysové rámy

Fasáda prístavby je z terakotových tehál, ktoré kontrastujú s bielym interiérom i s pôvodnou časťou domu. Biely interiér ešte viac zosvetľuje a pôsobí veľmi čisto. Je kombinovaná s drevenými prvkami a čiernou, ktorá je použitá, napríklad, na pracovnej doske a svietidlách.

Efekt vzdušnosti a luxusu znásobuje lesklá dlažba. Zaujímavo pôsobí tyrkysová farba, ktorú architekti použili na rám okien a dverí, osviežuje a ladí s vodou v bazéne.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

kúpeľňa, ktorá okrem bielych obkladačiek má tieňovanú bielo-modrú maľovku

Zdroj: Ivan Mathie

Sviežosť a čistota aj v kúpeľni

Nábytok je navrhnutý na mieru. Zahŕňa všetko, čo je potrebné na každodenný život: viacúčelové vstavané úložné priestory, prispôsobiteľný pracovný priestor, policový regál, krb, vínnu pivnicu.

Prečítajte si tiež
Prístavba kuchyne: 5 krokov k presvetlenému priestoru, ktorý vyhovuje celej rodine

Nechýba veľká sedacia súprava. Osviežujúco je riešená kúpeľňa, ktorá okrem bielych obkladačiek má tieňovanú bielo-modrú maľovku. Na prístavbu harmonicky nadväzuje vonkajší priestor s bazénom.

vonkajší priestor s bazénom.

Zdroj: Ivan Mathie

MON house

Architektonický ateliér: (ma!ca) architecture
Architekti:
Lokalita: Montpellier, južné Francúzsko
Realizácia: 2018
Plocha: 204 m2

Sabína Zavarská
Foto: Ivan Mathie
Zdroj: v2com

Kategória: Návšteva
Tagy: prístavba domu tehlová prístavba
Zdieľať článok

Diskusia