Ako nespraviť chybu pri plánovaní kuchyne

15.05.2013  |     

Dobrých rád, ako má kuchyňa vyzerať, je mnoho. Rád, ako postupovať krok za krokom, už pomenej. Jednou z ciest, ako nespraviť chybu, je navštíviť špecialistov v predajni nábytku.

Prečo sa obrátiť na odborníka

Skúsenosti, ktoré predajca kuchynského nábytku nadobudol, vám ušetria čas a v konečnom dôsledku aj financie. Aby spoločné plánovanie prebehlo v pohode a získali ste čo najpresnejšiu predstavu o svojej novej kuchyni, pripravte si odpovede na otázky, ktoré vám každý kvalitný návrhár určite položí.
 
Aké sú rozmery priestoru, v ktorom sa má nachádzať kuchynská linka?
Pri kuchyniach vyrábaných na mieru sa ponúka množstvo variácií, ako poskladať jednotlivé diely. Hoci vaša fantázia nemá hranice, kuchynské steny musíte rešpektovať. Odmerajte všetko, čo sa nachádza na stenách – elektrické zásuvky, potrubia, radiátory, stavebné výklenky, dvere, okná, výšku parapetu od podlahy, výšku stropu. Jednoducho všetko, čo vyčnieva zo steny a mohlo by tvoriť prekážku. Nezabudnite na materiál, z ktorého je stena postavená.
 
Rozvody už máte pripravené?
Bez vody, plynu alebo elektriny kuchyňa neožije. Ideálny postup je takýto: navrhnite si kuchynskú linku a až potom zavolajte elektrikára, vodára a ďalších majstrov. Podľa technickej dokumentácie vypracovanej kuchynským štúdiom vám všetko pripravia tak, aby nevznikla kolízia so spotrebičmi alebo skrinkami. 
 
Aký dizajnový typ obľubujete?
Prelistujte si časopisy, katalógy, pozrite si internet a zoznámte sa s rôznorodosťou tvarov, farieb, dekorov a materiálov. Už doma si ujasnite, aký štýl vám je najbližší, a do predajne príďte s jasnou (alebo aspoň približnou) predstavou. Dôležité je uvedomiť si, že ku kuchynskej linke budete chcieť zladiť aj stôl, stoličky, jedáleň alebo celú obývačku, ak máte otvorenú dispozíciu.
 

Extra tipy

Pamätajte, že technické normy platia pre všetkých a ich nerešpektovanie sa vám môže vypomstiť pri reklamácii spotrebičov alebo kuchynského nábytku.
Popremýšľajte, čo všetko budete v kuchynskej linke skladovať – taniere, poháre, príbory, hrnce, kuchynské náradie, potraviny. Toto všetko má vplyv na veľkosť a skladbu skriniek.
Nezabudnite na rozmiestnenie svetelných zdrojov v kuchyni – dôležité je najmä osvetlenie pracovnej a varnej plochy. 

radil: Tomáš Masaryk, Decodom
Foto: Decodom
Zdroj: časopis môj dom ekoBývanie JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Čarovná rekonštrukcia baníckeho domu, ktorý sa nachádzal v havarijnom stave

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky