Cestoviny pad thai na tanieri.
Zdroj: Birch Photographer/Shutterstock

Lahodné talianske, pravé grécke i jednoduché thajské. Tri pôvodné recepty na cestoviny z celého sveta

11. 04. 2024
Zdieľať

Cestoviny sú vďačným druhom jedla, ktoré je možné pripraviť na milióny spôsobov. Hoci sa ich pôvod obvykle spája s Talianskom, už pred tisíckami rokov mali svoje čestné miesto v národných jedálničkoch mnohých krajín . Obľúbené svetové recepty si môžete pripraviť aj vy.

Tagliatelle al ragù alla bolognese

Porcií 6, príprava 15 min, varenie 3 h

Tagliatelle al ragú alla bolognese.

Jednoduché pad thai je exotické jedlo, ktoré zvládne aj začínajúci kuchár. Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 400 g nahrubo mletého hovädzieho mäsa
  • 150 g čerstvej bravčovej pancetty
  • plochej alebo zrolovanej
  • 1/2 olúpanej cibule
  • jemne nakrájaná stredná mrkva
  • nakrájaný stopkový zeler
  • 120 ml červeného alebo bieleho vína
  • 200 g pasírovaných paradajok
  • 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
  • 120 ml plnotučného mlieka
  • mäsový alebo zeleninový vývar (alebo kocky bujónu)
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja, soľ a korenie, podľa chuti
Prečítajte si tiež
Baristi prezradili recept na špeciálnu kávu, ktorá vás nabije energiou na maximum! Chuť však nie je pre každého, varujú

Postup

  1. Olivový olej a mletú alebo najemno nasekanú pancettu vložte do ťažkého nepriľnavého hrnca. Varte na strednom ohni, kým sa pancetta neroztopí.
  2. Znížte teplotu a pridajte nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu. Varte za stáleho miešania do zmäknutia.
  3. Pridajte mleté mäso a varte asi 10 minút, kým nezhnedne, rozdrobte všetky hrudky.
  4. Prilejte víno a varte, kým sa neodparí, potom pridajte paradajkový pretlak a pasírované paradajky. Premiešajte.
  5. Zalejte hrnčekom vriaceho vývaru alebo vody a varte 2-3 hodiny podľa druhu mäsa. Počas dusenia podľa potreby ešte podlejte horúcim vývarom alebo vodou.
  6. V polovici varenia prilejte mlieko a nechajte odpariť.
  7. Hotové ragú by malo byť husté, lesklé a sýtej gaštanovej farby.

Náš tip

Pravé talianske ragù alla bolognese sa tradične podáva s čerstvo nastrúhaným syrom parmigiano reggiano. Paradoxne to, čo poznáme ako špagety bolognese, v Taliansku prakticky neexistuje, nieto v Bologni.

Pravý grécky džuveč

Porcií: 6 – 8, príprava 10 min, varenie 85 min

Záber na grécky džuveč.

Pri pravom gréckom džuveči varíme mäso pomaly, čím ho zjemníme. Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 1 kg teľacieho alebo hovädzieho mäsa nakrájaného na kocky
  • 2 stredne veľké červené cibule nakrájané nadrobno
  • 2 mrkvy nakrájané na plátky
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
  • 2 lyžice paradajkovej pasty, 1 lyžička cukru
  • 1 pohár červeného vína
  • 1 tyčinka škorice
  • 1/2 šálky olivového oleja
  • 500 g (2,5 šálky) cestovín orzo
  • 100 g strúhaného syra kefalotyri
Prečítajte si tiež
Baristi prezradili recept na špeciálnu kávu, ktorá vás nabije energiou na maximum! Chuť však nie je pre každého, varujú

Postup

  1. Mäso osušte papierovými utierkami.
  2. Na panvici zohrejte ½ šálky olivového oleja, pridajte nakrájanú cibuľu a mrkvu a duste 5 minút. Pridajte teľacie mäso a opečte ho zo všetkých strán dohneda.
  3. Vmiešajte paradajkový pretlak, minútu restujete a zalejte červeným vínom. Počkajte, kým sa víno odparí. Pridajte konzervované paradajky, cukor, tyčinku škorice, poriadnu štipku soli a korenia a toľko vody, aby zakryla mäso.
  4. Znížte teplotu a duste pod pokrievkou asi 45 minút, kým hovädzie mäso nie je mäkké. Občas premiešajte a podľa potreby dolejte vodu.
  5. Medzitým rozohrejte ďalšiu panvicu, pridajte 3 lyžice olivového oleja a cestoviny orzo. Restujte dozlatista.
  6. Keď je mäso uvarené, dajte cestoviny na plech spolu s mäsom a omáčkou (odstráňte škoricovú tyčinku) a premiešajte. Pridajte toľko vody, aby boli cestoviny zakryté.
  7. Plech prikryte alobalom a pečte 30 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Alobal odstráňte, pridajte trochu vody a vložte späť do rúry na ďalších 15 minút.
  8. Servírujte so strúhaným syrom kefalotyri alebo s akýmkoľvek iným tvrdým syrom.

Jednoduché pad thai

Porcie 4, príprava 10 min, varenie 40 min

Tanier thajských cestovín pad thai.

Tagliatelle al ragù alla bolognese podávajte s tagiatelle, pappardelle alebo farfalle. Zdroj: Shutterstock

 

Ingrediencie

  • 240 g ryžových rezancov
  • 6 lyžíc oleja
  • 450 g lúpaných kreviet
  • 3 vajcia
  • 3 lyžice palmového cukru
  • 3 lyžice thajskej rybacej omáčky
  • 2 lyžice tamarindového pyré alebo pasty
  • 1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy
  • kolieska limetky na servírovanie
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia
  • 1 stredná šalotka
  • 3 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
  • 6 jarných cibuliek nakrájaných na 2,5 cm kúsky
  • 1 šálka fazuľových klíčkov
  • 1 šálka nasekaných arašidov
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
Prečítajte si tiež
Dobroty, ktoré by nemali na vašom stole chýbať! Toto sú najlepšie recepty tohto obdobia

Postup

  1. Ryžové rezance namočte do vriacej vody na 20 až 30 minút.
  2. Vo veľkom woku zohrejte 1 lyžicu oleja. Pridajte krevety a varte 2 až 3 minúty, otočte ich a pokračujte, kým nie sú uvarené a ružové. Hotové preneste do misky.
  3. V rovnakom woku zohrejte 1 polievkovú lyžicu oleja. V malej miske rozšľahajte vajíčka a povarte ich za občasného miešania, kým nestuhnú (1 až 2 minúty). Preložte do misky s krevetami.
  4. V malej miske vymiešajte palmový cukor, rybiu omáčku, tamarindovú pastu, limetkovú šťavu, kajenské korenie, 2 polievkové lyžice oleja a 1 polievkovú lyžicu vody.
  5. Vo woku na oleji opečte šalotku a cesnak dozlatista. Pridajte cibuľku a varte, kým nezmäkne. Vmiešajte omáčku a nechajte ju zovrieť.
  6. Pridajte vajcia, krevety a rezance a varte za stáleho miešania ešte asi 2 minúty, kým rezance nezmäknú. Vsypte fazuľové klíčky a arašidy a znova premiešajte.
  7. Servírujte posypané nasekaným čerstvým koriandrom.

Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: recepty
Zdieľať článok
Osvetlenie záhradných chodníkov zo starých hranolovUrob si sám

Osvetlenie záhradných chodníkov zo starých hranolov

Rekonštrukcia elektroinštalácie je pre mnohých strašiakom. Poradíme vám, ako sa z toho nezblázniť!Urob si sám

Rekonštrukcia elektroinštalácie je pre mnohých strašiakom. Poradíme vám, ako sa z toho nezblázniť!

Budleja: Raj pre motýle alebo nebezpečná invázna rastlina?Záhrada

Budleja: Raj pre motýle alebo nebezpečná invázna rastlina?

Veľký prieskum o vykurovaní: Čím najčastejšie kúria slovenské domácnosti?ASB.sk

Veľký prieskum o vykurovaní: Čím najčastejšie kúria slovenské domácnosti?

Diskusia