Zdroj: Shutterstock

Obohaťte svoj jedálniček a vyskúšajte naše najobľúbenejšie a zdravé zeleninové recepty ako stvorené na leto

08. 07. 2023
Zdieľať

Leto nám prináša možnosť vychutnať si veľké množstvo plodov zeleniny a ovocia priamo zo záhradky. Ak ju nemáte, stačí zájsť na miestny trh.

Určite viete, že lokálna zelenina a ovocie – zo záhrad či z miestnych fariem – je tým najkvalitnejším zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny, ale aj rôznych antioxidantov.

Vravíte, že teória je nudná? V tomto prípade máte určite pravdu, omnoho lepšie je zahryznúť do čerstvo pripravenej chrumkavej dobroty, ktorú si môžete vychutnať bez výčitiek svedomia.

Tieto recepty v našej redakcii získali najvyšší počet bodov. Vyskúšajte niektorý z nich.

Pestrý šalát z nových zemiakov so špargľou, hráškom a vajíčkom

Vychutnajte si aktuálne dostupnú špargľu a skvelé nové zemiaky v šaláte s domácou majonézou. Má vysoký obsah bielkovín a vlákniny.

Výživová hodnota na 1 porciu:
685 kcal, 44 g tuku – z toho 5 g nasýteného, 46 g sacharidov – z toho 10 g cukru, 9 g vlákniny, 21 g bielkovín, 0,9 g soli

Šalát z nových zemiakov so špargľou, hráškom a vajíčkom

Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 300 g menších nových zemiakov, očistených, ale nešúpaných
  • 1 vetvička mäty
  • 2 vajcia
  • 200 g špargle
  • 50 g čerstvého hrášku
  • 4 lyžice majonézy (recept v plôške)
  • 1 zelené jablko, nakrájané nadrobno
  • 3 jarné cibuľky, nakrájané nadrobno
  • 1 čajová lyžička kapár
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica bieleho vínneho octu
  • 1 hlávka šalátu
  • 3-4 hrste čerstvých byliniek (žerucha, estragón, petržlenová vňať, mäta, pažítka)

Postup

  1. Do hrnca dajte vodu, keď začne vrieť, pridajte zemiaky, mätu, 1 ČL soli a 15 minút duste domäkka. Uvarené zemiaky sceďte a vetvičku mäty vyhoďte.
  2. Medzitým uvarte vajcia (6 minút). Sceďte ich a nechajte vychladnúť pod studenou vodou. Potom ich olúpte.
  3. V ďalšom hrnci uvarte očistenú špargľu nakrájanú na tri časti. Stačia 3-4 minúty, kým nezmäkne. Potom ju hneď prepláchnite v studenej vode. Nakoniec povarte 2-3 minúty hrášok a preceďte ho.
  4. Uvarené zemiaky zmiešajte s 2 lyžicami majonézy, nakrájanými jablkami, jarnou cibuľkou a kaparami.
  5. Vymiešajte spolu olivový olej a biely vínny ocot, pridajte korenia. Nálevom polejte šalát, bylinky spolu so špargľou a hráškom a dobre premiešajte. Zvyšnú majonézu rozotrite po tanieri, na ňu uložte zemiaky a upravený šalát, rozpoľte vajcia a podľa chuti ešte pridajte majonézu.

Ako si pripraviť domácu majonézu?

Vo veľkej mise vyšľahajte 2 žĺtky, ½ lyžičky soli, 1 lyžičku dijonskej horčice a šťavu z ½ citróna. Za stáleho šľahania pridávajte po kvapkách 200 ml rastlinného oleja. Ak sa majonéza „rozbije“, stačí pridať citrón a intenzívne šľahať ďalej – spojí sa.

Nakoniec pridajte 100 ml extra panenského repkového oleja, opäť prešľahajte, potom pridajte 2 lyžice vody, štipku kajenského korenia a štipku bieleho korenia. Šľahajte ďalej dokrémova.

Domáca majonéza

Zdroj: Shutterstock

Zdravé cestoviny primavera

Ak máte radi cestoviny, tento recept určite vyskúšajte. Je ľahký, svieži a so zamatovou textúrou vďaka syru ricotta.

Výživová hodnota na 1 porciu:
476 kcal, 9 g tuku – z toho 3 g nasýteného, 74 g sacharidov – z toho 6 g cukru, 9 g vlákniny, 20 g bielkovín, 0,1 g soli

Zdravé cestoviny primavera

Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 75 g mladej fazule
  • 200 g špargle
  • 170 g hrášku
  • 350 g špagiet alebo tagliatelle
  • 175 g póru, nakrájaného na plátky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 200 ml syra ricotta
  • hrsť čerstvých nasekaných byliniek
  • parmezán

Náš tip

Nebojte sa pridať akýkoľvek druh obľúbenej zeleniny – brokolicu, paradajky, cuketu –, výsledok bude vždy chutiť skvele.

Postup

  1. Priveďte do varu osolenú vodu a naparte nad ňou fazuľku, špargľu a hrášok domäkka. Uvarte cestoviny.
  2. Kým sa varia, na oleji a masle jemne opražte pór – asi 5 minút. Pridajte ricottu a za stáleho miešania jemne prehrejte. Pridajte bylinky a naparenú zeleninu s troškou vody z cestovín.
  3. Cestoviny sceďte a vmiešajte do omáčky. Dochuťte korením, podávajte posypané syrom a pokvapkané trochou olivového oleja.
Prečítajte si tiež
Grilovacia sezóna odštartovaná! Vyskúšajte domácu bylinkovú salsu

Kuracie mäso s čerstvou zeleninou z jedného hrnca

Recepty z jedného hrnca šetria čas. Nie sú určené len na zimné večere. Toto ľahké jedlo s kuracinou je plné zeleniny a bylinkového pesta.

Výživová hodnota na 1 porciu:
339 kcal, 10 g tuku – z toho 3 g nasýteného, 27 g sacharidov – z toho 12 g cukru, 8 g vlákniny, 36 g bielkovín, 0,5 g soli

Kuracie mäso s čerstvou zeleninou z jedného hrnca

Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná
  • 500 g vykosteného kuracieho stehna bez kože
  • 300 g malých nových zemiakov
  • 425 ml zeleninového vývaru
  • 350 g brokolice, nakrájanej na ružičky
  • 350 g ľubovoľnej čerstvej zeleniny (mrkva, spargľa, stonkový zeler, kaleráb, vňate)
  • 140 g hrášku
  • zväzok jarnej cibuľky, nakrájanej na plátky
  • 2 lyžice bylinkového pesta

Postup

  1. Vo veľkom hrnci zohrejte olej a osmažte cibuľu domäkka. Pridajte kuracie mäso a opekajte ho z každej strany, kým sa nezatiahne.
  2. Vložte do hrnca s mäsom zemiaky, vývar, čerstvo pomleté čierne korenie a priveďte do varu. Prikryté varte 30 minút.
  3. Pridajte ostatnú zeleninu, dobre premiešajte a varte ďalších 5 minút. Nakoniec vmiešajte pesto a prehrejte.

Ako si pripraviť domáce bylinkové pesto?

Chutné domáce pesto máte hotové za desať minút. Potrebujete 2 lyžice nadrobno nasekanej čerstvej pažítky, 1 a 1/3 šálky zmiešaných čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať), 1/3 šálky opečených nasekaných mandlí, 2 nakrájané strúčiky cesnaku, 1/2 šálky olivového alebo hroznového oleja a 1/3 šálky nastrúhaného parmezánu.

Pažítku, bylinky, mandle a cesnak rozmixujte dohladka. Pomalým rovnomerným prúdom pridávajte olej a priebežne mixujte. Pesto preložte do misky, pridajte parmezán, dochuťte soľou a korením. Všetko ešte dobre premiešajte a môžete podávať alebo odložiť do chladničky.

Domáce bylinkové pesto

Zdroj: Shutterstock

Krémová polievka z póru, hrášku a žeruchy

Obľubujete skúšanie nových netradičných receptov? Nedajte si ujsť túto chutnú zelenú polievku s krémovou konzistenciou.

Výživová hodnota na 1 porciu:
154 kcal, 5 g tuku – z toho 1 g nasýteného, 15 g sacharidov – z toho 9 g cukru, 9 g vlákniny, 8 g bielkovín, 0,5 g soli

Krémová polievka z póru, hrášku a žeruchy

Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 2 póry, nakrájané nadrobno
  • 4 malé strúčiky cesnaku
  • horúci zeleninový vývar
  • 80 g žeruchy
  • 400 g hrášku
  • kôra a šťava z ½ citróna
  • nasekaná petržlenová vňať
  • 1 lyžica kyslej smotany

Postup

  1. Na rozohriatom oleji opečte pór a cesnak domäkka. Zalejete ich horúcim vývarom a varte 5 až 10 minút.
  2. Pridajte žeruchu (nechajte si niekoľko listov na ozdobu), potom hrášok a varte 5 minút.
  3. Zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Primiešajte citrónovú šťavu a kôru, polovicu petržlenovej vňate a dochuťte.
  4. Polievku podávajte v miskách s kôpkou kyslej smotany, posypanú zvyšnou petržlenovou vňaťou, odloženou žeruchou a pokvapkanú olivovým olejom s krutónmi alebo opečeným chlebom.

Šalát s kuracím mäsom, brokolicou, cviklou a avokádovým pestom

Ideálne ľahké jedlo plné ingrediencií, ktoré vášmu telu dodajú potrebnú vzpruhu.

Výživová hodnota na 1 porciu:
320 kcal, 18 g tuku – z toho 3 g nasýteného, 8 g sacharidov – z toho 6 g cukru, 6 g vlákniny, 29 g bielkovín, 0,3 g soli

Šalát s kuracím mäšom, brokolicou, cviklou a avokádovým pestom

Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 250 g brokolice
  • 2 čajové lyžičky avokádového oleja
  • 3 ks kuracích pŕs bez kože
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 100 g žeruchy
  • 2 surové cvikly, olúpané a nastrúhané
  • 1 lyžička semienok čiernej rasce

Na avokádové pesto

  • pár stoniek bazalky
  • 1 avokádo
  • ½ strúčika cesnaku
  • 25 g mletých vlašských orechov
  • 1 lyžica avokádového oleja
  • šťava a kôra z 1 citróna

Postup

  1. Uvarte vo vode brokolicu, stačia dve minúty varu a hneď ju osviežte pod studenou vodou. Na panvici rozohrejte olej, pridajte brokolicu a opekajte 2-3 minúty. Odložte nabok.
  2. Kurča potrite zvyšným olejom a okoreňte. Opekajte 3-4 minúty z každej strany, nechajte vychladnúť a nakrájajte na hrubé kúsky.
  3. Pripravte pesto. Rozmixujte bazalku, avokádo, cesnak, orechy, olej, šťavu z citróna, pridajte korenie. Nakrájate cibuľu, pokvapkajte ju zvyšnou citrónovou šťavou a nechajte niekoľko minút odstáť.
  4. Žeruchu uložte na veľký tanier. Na ňu položte brokolicu a cibuľu spolu s citrónovou šťavou. Navrch dajte cviklu a kuracie mäso. Posypte lístkami bazalky, citrónovou kôrou a semienkami čiernej rasce. Podávajte s avokádovým pestom.

Text: Sabína Zavarská
Foto: shutterstock.com
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: leto recepty zelenina
Zdieľať článok
Čo znamená druhý výsev a ktorú zeleninu môžeme v lete vysievať? Viac prezradil v rozhovore odborník na osiváZáhrada

Čo znamená druhý výsev a ktorú zeleninu môžeme v lete vysievať? Viac prezradil v rozhovore odborník na osivá

TOP tip na horúce dni: Vyrobte si jednoduchú zavlažovaciu nádobu, ktorá dopraví vlahu priamo ku koreňomZáhrada

TOP tip na horúce dni: Vyrobte si jednoduchú zavlažovaciu nádobu, ktorá dopraví vlahu priamo ku koreňom

10 otázok o pestovaní paradajok: Zlepšite svoje pestovateľské zručnosti s naším kvízomZáhrada

10 otázok o pestovaní paradajok: Zlepšite svoje pestovateľské zručnosti s naším kvízom

Začínate s pestovaním vlastných uhoriek? Toto by ste o nich mali vedieťZáhrada

Začínate s pestovaním vlastných uhoriek? Toto by ste o nich mali vedieť

Diskusia