25. 06. 2007
Zdieľať

Jednou z možností, ako si zabezpečiť zariadenie kuchyne, je použiť namiesto bežného kuchynského nábytku stavebný materiál. I keď to v dnešnej dobe málokomu napadne, kuchynskú linku si môžete dať vybudovať aj počas stavby domu alebo sa pre takúto zmenu môžete rozhodnúť pri plánovaní prestavby domu, chalupy alebo bytu.

Pôvod murovaných kuchýň

V časoch, keď ešte neexistoval sériovo vyrábaný nábytok ani technické zariadenia na chladenie, kúrenie či varenie, ľudia museli vedieť vyťažiť čo najviac z toho, čo mali k dispozícii. Naučili sa využívať prirodzené vlastnosti materiálov tak, aby pracovali v ich prospech. Namiesto chladničiek mali podzemné pivnice alebo kamenné komory, ktoré dokázali po celý rok udržiavať chlad, a namiesto vykurovacích systémov a sporákov na varenie mali v strede domu postavenú veľkú murovanú pec.

Práve mohutná pec tvorila stovky rokov základný prvok každej kuchyne. Vďaka skvelým akumulačným vlastnostiam pálenej hliny bola akýmsi multifunkčným zariadením slúžiacim na pečenie chleba, varenie, vykurovanie i spanie. Mohli ste ju nájsť v malých chalúpkach rovnako ako vo veľkých usadlostiach alebo i na zámkoch.


Murované kuchyne

93747

Popri stavbe pece sa niekedy zároveň vymurovali i ďalšie prvky, napríklad truhlica na uskladňovanie potravín (zemiaky, obilie), lavica na sedenie alebo pracovný pult, ktoré dobre nahrádzali solitérne kusy dreveného nábytku. Možno teda povedať, že murované kuchyne sú v podstate pramatkou dnešných napevno zabudovaných kuchynských liniek.

Murované kuchyne vo svojej najrozvinutejšej a najpôvabnejšej forme dodnes nájdeme v starých usadlostiach krajín južnej Európy, napríklad v Taliansku alebo vo Francúzsku, no na ich modernejšiu verziu môžeme občas natrafiť v rekonštruovaných domoch či v novostavbách aj u nás.

Špecifiká murovanej kuchyne

V porovnaní s bežnými kuchynskými linkami, ktoré sú vyskladané zo skriniek z dreva či zdrevotriesky, je murovaná kuchyňa prakticky nezničiteľná. Určite vám nezačne po čase zatekať, hniť a rozpadávať sa. Na druhej strane však treba rátať s tým, že ide o nemenné a definitívne riešenie, ktoré nemôžete len tak ľahko zmeniť, keď sa vám zunuje, alebo zistíte, že má isté nedostatky. Príslovie „dvakrát meraj a raz rež“ platí v tomto prípade dvojnásobne.


Murované kuchyne

93749

Okrem toho, že si musíte byť istý svojím vkusom, mali by ste mať už nejaké praktické skúsenosti s prácou v kuchyni, aby ste vedeli posúdiť, aký pracovný priestor vám bude vyhovovať. Ide pritom o celý rad rôznych aspektov, počnúc praktickým usporiadaním funkčných zón cez rozmiestnenie a množstvo úložných priestorov až po ergonomickú výšku jednotlivých plôch.

No ak presne viete, čo chcete, práve možnosť ovplyvniť tieto veci bude patriť k najväčším výhodám kuchyne murovanej na mieru. Bezchybný musí byť aj návrh všetkých potrebných inštalácií – rozvodov vody, plynu, elektriny a kanalizácie, pretože po vymurovaní kuchyne bude ich prerábka podstatne komplikovanejšia.

Keď si premietneme, čo všetko sa vo svete kuchýň udialo a zmenilo za niekoľko uplynulých rokov, musíme rátať s tým, že v budúcnosti sa vývoj pravdepodobne ešte urýchli, takže nová kuchyňa by mala byť prístupná inováciám. Pri murovaných kuchyniach je zabezpečiť takúto flexibilitu pomerne problematické, preto je dobré uvažovať o tom, že okrem zabudovaných prvkov bude kuchyňu spoluvytvárať i zopár mobilných kusov nábytku, ktoré sa budú dať vymieňať alebo dopĺňať.

Aby murovaná kuchyňa získala jedinečný charakter, nemala by byť iba napodobneninou klasickej kuchynskej linky. Tvarové a priestorové riešenie kuchyne by malo vyplývať z prirodzených vlastností použitých materiálov a ťažiť z toho, že je možné zasahovať i do samotnej konštrukcie stavby. Okrem vybudovaných spodných skriniek kuchynskej linky je charakter murovanej kuchyne postavený najmä na využívaní rôznych ník v stene, soklíkov, parapetov a odskokov vytvorených napríklad komínom či vetracími šachtami. Práve tieto miesta je ideálne využiť ako police alebo úložné priestory.


Murované kuchyne

93754

Zaujímavá je aj možnosť postaviť si barový pult alebo populárny kuchynský ostrov, ktorý v sebe môže zahŕňať varné alebo umývacie centrum, stolovanie, prípadne všetko dokopy. Takýmto spôsobom si môžete nahradiť vytúžený kus kuchynského nábytku, ktorý vo vašom okolí neviete zohnať alebo je príliš drahý. Aj keď ide o celkom atypickú kuchyňu, ani tu netreba zabúdať na určitý modul. Uľahčíte si tým život pri obkladaní povrchu keramickými kachličkami, ktoré nebude treba rezať, alebo pri objednávaní políc a dvierok. V konečnom dôsledku to ovplyvní aj vizuálne pôsobenie kuchyne, ktorá by bez určitého zjednocujúceho modulu mohla pôsobiť príliš nesúrodo.

Plánujte s predstihom

Pokiaľ sa vám myšlienka vybudovať si vo svojom dome murovanú kuchyňu, napriek všetkým úskaliam, predsa len zapáčila, ideálne by bolo zahrnúť ju do plánu už počas návrhu samotného domu alebo aspoň pred začatím stavby. Samozrejme, murovanú kuchyňu je možné realizovať aj ako prestavbu v existujúcom dome alebo v byte, no bude to o niečo komplikovanejšie. Vybudovať kuchyňu zároveň so stavbou domu je, z hľadiska použitia stavebných materiálov a s ohľadom na mokrý proces výstavby, predsa len praktickejšie, rýchlejšie a úspornejšie.

Hoci murované kuchyne nepatria k rozšírenému štandardu pri zariaďovaní kuchýň a každoročne sa pre ne rozhodne len hŕstka odvážlivcov, v súčasnosti je už možné objaviť aj na Slovensku kuchynské štúdiá alebo interiérových architektov, ktorí sa zaoberajú aj návrhom takýchto kuchýň. Pri svojej práci využívajú najmodernejšie prostriedky, takže už pri návrhu kuchyne môžete vidieť počítačové vizualizácie, na základe ktorých do detailov vybrúsite svoje predstavy o vysnívanej kuchyni.


Murované kuchyne

93752

Materiály

Na stavbu murovanej kuchyne je možné použiť rôzne druhy stavebných materiálov. V prípade, že sa má kuchyňa realizovať súčasne so stavbou domu, ideálne je použiť rovnaké stavebné materiály, teda tehly, respektíve iné murovacie tvárnice, maltu, prípadne i liaty betón s kovovou výstužou. Výhoda takéhoto postupu spočíva v tom, že zabijete dve muchy jednou ranou – ušetríte čas potrebný na zháňanie materiálu a urýchli sa samotná stavba kuchyne, čo sa v konečnom dôsledku odrazí aj na úspore peňazí. Ďalším plusom je i previazanosť konštrukcie stien a kuchyne – materiály spolu pracujú a dozrievajú, takže celé stavebné dielo bude kvalitnejšie, pevnejšie, to znamená, že časom tu nevzniknú trhliny.

Pri voľbe materiálov je vhodné zohľadniť aj to, či ide o vidiecky dom, alebo modernú stavbu. Pri rekonštrukcii chalúpky je vhodné siahnuť skôr po tradičných prírodných materiáloch – drevo, kameň, keramika. Za zváženie stojí aj alternatíva využiť akumulačné vlastnosti pálenej hliny a postaviť si v dome skutočnú pec alebo akumulačné kachle, ktoré by bolo možné použiť i na teplovzdušné vykurovanie celého domu.

Pokiaľ inklinujete k organickým tvarom a chcete vo svojej kuchyni vytvoriť netradične tvarovaný priestor, vhodnou technológiou bude betón striekaný na hustú kovovú kostru vytvarovanú z kovovej sieťoviny. Ak chcete murovanou kuchyňou ozvláštniť byt v paneláku alebo na poschodí v staršom dome, z hľadiska zaťaženia je lepšie siahnuť skôr po ľahších materiáloch, ako sú pórobetónové tvárnice, prípadne sadrokartón pripevnený na kovovú konštrukciu.


Murované kuchyne

93746

Pracovná plocha
Celkový charakter kuchyne do značnej miery ovplyvňuje aj materiál pracovnej dosky. Okrem možnosti, že ju bude tvoriť tenká železobetónová doska obložená keramickými dlaždicami, môžete tu podobne ako pri klasických kuchyniach použiť i bežnú kuchynskú dosku z laminovanej drevotriesky alebo z masívneho dreva. Tá býva najčastejšie uložená na vybudovaných stienkach alebo ukotvená do kovových profilov.

Do úvahy prichádza i doska z kameňa alebo gresu, prípadne môže byť pracovná plocha vyskladaná z dielcov podobne ako keramický strop – dlaždice ukotvené na kovovom rošte, zaliate cementovou mazaninou a obložené kachličkami. Ďalším výrazným prvkom v murovanej kuchyni je drez, ktorý by nemal byť nerezový, ale skôr keramický, kameninový alebo smaltovaný.

Povrchové úpravy
Pokiaľ ide o povrchové úpravy, z estetického i funkčného hľadiska hrajú prím predovšetkým keramické obklady a dlažby. Okrem nespočetného množstva farieb, formátov a dekorov sa vyznačujú aj dlhou životnosťou, odolnosťou proti rôznym látkam a praktickosťou, čo sa týka údržby a hygieny.

Pri použití keramických dlaždíc alebo obkladačiek na pracovnej ploche sa odporúča použiť namiesto bežnej škárovacej hmoty silikónový alebo akrylový tmel, ktorý je pružnejší, vodeodolný a nezanáša sa nečistotami, takže aj po dlhej dobe obklad vyzerá ako nový. Okrem keramiky sú vhodnými materiálmi pre povrchové úpravy stien v kuchyni aj omietky, stierky a nátery, pomocou ktorých môžete vytvoriť umývateľný, oteruodolný alebo štruktúrovaný povrch s rôznymi farebnými a vizuálnymi efektmi.






Tipy a triky:
– Vymurujte si pec, ktorá poslúži nielen na pečenie a varenie, ale zároveň aj ako akumulačné kachle. Toto riešenie je ideálne na chalupách, kde je zbytočné či neefektívne riešiť ústredné kúrenie.
– Vymurovať si môžete aj kuchynský ostrovček alebo barový pult, ktorý zároveň vytvorí vizuálnu bariéru medzi kuchynským kútom a obývačkou.
– Namiesto škárovacej hmoty je vhodné použiť pružný silikónový alebo akrylový tmel, ktorý má dobrú tepelnú rozťažnosť a na jeho hladkom povrchu sa nezachytáva špina, takže povrch je trvácny, hygienický a dlho vyzerá ako nový.
– Modul kuchyne si určite podľa rozmeru kachličiek, ktoré chcete použiť. Ušetríte si prácu s rezaním keramických obkladačiek a výsledok bude vyzerať krajšie a dokonalejšie.


Štýl murovaných kuchýň

Svojou mohutnou konštrukciou inklinujú murované kuchyne k historizujúcemu štýlu alebo k rustikálnemu štýlu poňatému v duchu určitej kultúry. Zaujímavé môžu byť variácie na tému antický Rím, provensálska kuchyňa, hradná kuchyňa, prípadne sa v nej objavia ľudové prvky rôznych národov. Štýl kuchyne možno prispôsobiť aj tomu, či ide o rodinné sídlo na vidieku, o chalúpku pod horami alebo o domček pri vode.


Murované kuchyne

93753

Obľúbená je napríklad svieža modrobiela kombinácia pripomínajúca prímorský štýl, tradičné zemité farby – odtiene hnedej, červenkastej a okrovej sú typické pre úrodné vnútrozemie, zatiaľ čo sýtozelená farba evokuje skôr horské oblasti. Žiarivé odtiene žltej, červenej, oranžovej, ale i modrej a zelenej sú rozoranými farbami leta a hodia sa skôr do letného sídla, decentné farebné odtiene béžovej, kávovej v kontraste s tmavohnedou sú vhodné aj pre trvalé rezidencie. Pri stvárňovaní murovanej kuchyne však nie je vylúčené ani moderné ponímanie priestoru. Výsledok môže byť o to prekvapivejší a zaujímavejší, pretože v súvislosti s murovanou kuchyňou každý očakáva skôr atmosféru starobylého priestoru.

Keramické obklady
Z výtvarného hľadiska sú do značnej miery nositeľom štýlu práve často používané keramické obklady a dlažby. Farby a vzory, ktoré si vyberiete, rozhodnú o tom, či sa vaša kuchyňa premení na rozprávkovú chalúpku babky bylinárky, alebo na moderný interiér v duchu minimalistických tendencií. Keramické obklady ponúkajú nespočetné množstvo variácií, nielen čo sa týka farieb a dekorov, ale aj veľkosti formátov a smeru ich ukladania kachličiek.

Popri klasických obkladačkách s rozmermi 15 x 15cm sú dnes v ponuke aj veľkorozmerové obklady (20 x 30cm a viac) alebo naopak, malé formáty s modulmi 10,7 alebo 5 cm. Veľmi populárna je aj mozaika, ktorá tiež môže mať rôzne veľkosti rastra (od 1 do 3 cm) alebo je tvorená nepravidelnými úlomkami. Obkladačky, ako i mozaika, môžu byť keramické alebo sklené s lesklým, matným alebo „metalízovým“ povrchom. Kombináciou obkladačiek rôznych veľkostí a farieb sa dá vytvoriť nespočetné množstvo veľmi originálnych dekorov. Okrem klasického rovnobežného ukladania môžete kachličky natočiť diagonálne a pod. Tradičnými doplnkami sú tiež doplnkové kusy obkladov – listely, vkladačky a sólové dekorované obkladačky.

Doplnkové materiály
Plochy obložené obkladačkami by nemali byť príliš rozsiahle, aby nepôsobili ako vo verejných kúpeľoch. Je potrebné ich dopĺňať a kombinovať svhodne zvolenými omietkami alebo farbami, ktoré nebudú svojou štruktúrou a farbou obkladačkám príliš konkurovať. Na zakrytie úložných priestorov sa obvykle používajú klasické drevené dvierka alebo sa do vytvorených ník namontujú zásuvky a výsuvné regály. V rustikálne poňatých kuchyniach sa do otvorených políc často vkladajú prútené koše alebo sa zakrývajú textilnými závesmi. V modernejších kuchyniach do úvahy prichádzajú aj posuvné dvierka, dvierka zo skla alebo výsuvné hliníkové rolety.


Murované kuchyne

93755

Biela technika

Nevyhnutnou súčasťou každej modernej kuchyne sú domáce spotrebiče. Ani murované kuchyne v tomto smere nemôžu zaostávať. Uplatnenie tu nájdu populárne vstavané spotrebiče: varné dosky, rúry na pečenie a mikrovlnky, ale i chladničky alebo umývačky riadu, ktoré sa dajú šikovne schovať za štýlové dvierka.

Celkom zaujímavo môžu v murovaných kuchyniach vyniknúť aj voľnestojace spotrebiče, treba však dbať na výber správneho dizajnu, ktorý bude harmonizovať s celkovým štýlom. Typicky vidiecku atmosféru kuchyne docielite, ak zabudovaný sporák a digestor štylizujete do podoby starej piecky či otvoreného ohniska s komínom. Najmä stvárnenie digestora zohráva pri murovaných kuchyniach nezanedbateľnú úlohu. Z technického hľadiska je nutné včas myslieť na všetky potrebné inštalácie – elektrina, voda, odpad a plyn, aby ste sa pri stavbe nezdržiavali a aby ste sa vyhli komplikáciám v prípade, keby sa na niečo pozabudlo.


Murované kuchyne

93748

Keďže domáce spotrebiče majú zvyčajne kratšiu životnosť ako samotná kuchyňa, treba myslieť aj na to, že časom ich možno bude treba vymeniť. Prípojky vody, elektriny a plynu by preto mali byť dobre dostupné a do určitej miery flexibilné.

Už pred začatím stavby by ste mali mať jasno v tom, aký typ drezu a batérie použijete, pretože tie dnešné majú skutočne rozmanité veľkosti a tvary a líšia sa aj v spôsobe osadzovania. Myslite aj na detaily, ktoré vám uľahčia a spríjemnia prácu, napríklad na doplnkové osvetlenie nad pracovnou plochou a na dostatočný počet elektrických zásuviek.

Murované kuchyne nepatria do hlavného prúdu, v každom prípade však predstavujú zaujímavú alternatívu riešenia pracovného kuchynského priestoru. Na rozdiel od hotových kuchynských zostáv ponúkajú širší priestor na realizáciu vlastných predstáv z hľadiska funkčnosti aj výtvarného cítenia. Každá takáto kuchyňa je originálom, ktorý nesie množstvo jedinečných znakov svojho tvorcu.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa
Zdieľať článok

Diskusia