Výhody a nevýhody grilov
Večerné posedenie pri otvorenom ohni v záhrade je romantická predstava, ktorú nie je možné premeniť na skutočnosť kdekoľvek. Na terase či na prácne udržiavanom anglickom trávniku malej záhrady sa však opekania na ohnisku vzdať nemusíte vďaka mobilným ohniskám.
Gril na drevené uhlie
Výhody – cena, väčšinou sú tieto grily ľahké, a teda aj prenosné, nenahraditeľná atmosféra a romantika, nezameniteľná chuť grilovaného jedla, veľký výber druhov.
Nevýhody – rozkúrenie a rozdúchanie dreveného uhlia je náročnejšie a vyžaduje si trpezlivosť. Aj keď moderné systémy uľahčujú tento proces, pri jednoduchších griloch nie je možné regulovať intenzitu ohňa, čím sa zvyšuje riziko pripálenia jedla. Treba si dať pozor na odkvapkávajúci tuk, ktorý uvoľňuje škodlivé látky, a čas na prípravu grilovaného jedla je na týchto griloch dlhší, sú tiež náročné na údržbu – treba z nich vynášať popol, čistiť rošt aj od mastnoty od jedla, ale aj od zadymenia a pripálenia.
Novinkou na trhu je gril na drevené uhlie s dvojdielnym roštom a s tromi vymeniteľnými vnútornými nadstavcami – panvicou, panvicou wok a nadstavcom sear grate, čo je liatinová mriežka. Pravý americký steak, ázijské špeciality či omeletu, všetko je možné pripravovať na záhrade bez odbiehania do kuchyne. |
Gril plynový
Výhody – veľmi komfortné používanie, zapálenie grilu je otázkou stlačenia gombíka ako na sporáku, obľúbené sú plynové grily s lávovými kameňmi na dne grilu zohrievané plynovým horákom, ktoré sú vďaka svojej poréznosti schopné nasávať odkvapkávajúci tuk, a tým sa z neho neuvoľňujú škodlivé látky. Z toho vyplýva zdravý spôsob grilovania, bez dymu. Majú možnosť regulovania teploty.
Nevýhody – vyššia cena, grilovanie bez romantickej vône dreva, náročnejšia údržba spojená s výmenou lávových kameňov raz ročne a výmenou propán-butánovej bomby.
Plynové grily s lávovými kameňmi sú mohutnejšie a ťažkopádnejšie, ale ak s nimi nepotrebujete manévrovať, môžu byť ozdobou záhrady. Lávové kamene sa rozžhavia, naakumulujú teplo z plynových horákov pod sebou a dlho ho udržiavajú.
Tipy:
• lávové kamene musia byť rozmiestnené rovnomerne, s menšími medzerami medzi sebou, aby mohlo teplo bez problémov prúdiť
• lávové kamene sa odporúča meniť raz ročne, pred grilovacou sezónou
• na správnu teplotu sa lávové kamene ohrejú asi po desiatich minútach, počas ktorých treba pred grilovaním nechať horáky zapnuté na plný výkon
• než položíte na rošt prvý kúsok jedla, pretrite rošt olejom, predídete zbytočnému prichytávaniu
• po grilovaní sa odporúča znova zapnúť horáky na plný výkon a zavrieť poklop, po pár minútach sa vypáli z kameňov tuk, ktorý na ne počas grilovania nakvapkal, a gril bude pripravený na ďalšie použitie
Gril elektrický
Výhody – jednoduché a komfortné používanie, ľahká údržba, možnosť grilovania aj na balkóne a v interiéri, regulácia teploty, zdravý spôsob grilovania bez škodlivín z odkvapkávajúceho tuku a dymu, tieto grily sú väčšinou ľahké a tým aj prenosné a nie je potrebné k nim prikupovať ani uhlie, ani plynové bomby a lávové kamene.
Nevýhoda – bez prívodu elektrickej energie nič neugrilujete, teplota grilu nie je taká intenzívna ako pri iných griloch, a tým je náročnejšia príprava hrubších plátkov mäsa, strata romantiky oproti grilu na drevené uhlie a tiež typickej chuti na ňom grilovaného jedla a tiež vyššia cena.
Na záver ešte niekoľko bezpečnostných zásad, ktoré je pri grilovaní dôležité dodržiavať:
• Miesto manipulácie s otvoreným ohňom musí byť dostatočne ďaleko od stavieb a porastov (kríkov, stromov).
• Miesto s ohňom by malo byť chránené pred vetrom a prúdením vzduchu, aby sa oheň nerozšíril.
• Zvýšenú pozornosť treba venovať deťom a domácim zvieratám, aby sa nedostali do nebezpečnej blízkosti ohňa.
• Zakladať oheň v ohnisku treba iba bezpečným spôsobom, vyhnite sa imrovizovaniu.
• Buďte dôslední pri zhasínaní ohňa – buď ho treba poliať vodou, alebo z neho vyhrabať uhlíky.