Tanec v priestore

28. 10. 2008
Zdieľať

Predstavte si, aj známym ľudom sa stáva, že sa hľadajú nielen profesne, ale aj miestom svojho bydliska. Jaro Bekr to má v prvom prípade už dávno ujasnené, ale kým si našiel posledné bydlisko a svoj štýl bývania v súčasnej architektúre známeho bytového domu, pretančil niekoľko bratislavských adries.

Sťahovanie do nového alebo zariaďovanie domova je taký zvláštny fenomén – proti vetru, proti dažďu, v slnečnej páľave alebo aj nie, komu je to súdené a okolnosťami realitného trhu predurčené, neunikne. Málokedy sa stane, že všetko pri kúpe bytu zapadne do seba. Pletú sa do toho termíny s remeselníkmi, finančnou inštitúciou a v Jarovom prípade aj denný rozvrh, ktorý diktujú skúšky s kolegami, overovanie nových choreografií, tréningy. Čerstvý vlastník nového bytu však spomína, že príležitosť si ho našla.

Pre svoj byt sa rozhodoval v čase, keď v známej Bratislavskej novostavbe ostalo už len niekoľko voľných ponúk. Veľký výber síce nebol, ale miesto a rozloha bytu vyhovovala. Dokonca aj cena bola znesiteľnejšia v porovnaní s tými, na ktoré si ešte stále väčšina obyvateľov hlavného mesta nevie zvyknúť. Napriek zaváhaniu, či sa zmieri s bytom bez balkóna, Jaro zainvestoval…

Merná jednotka priestoru

Priemerne vzdelanému našincovi je zrejmé, že ak ide o priestor, tak ide o metre kubické. Tí zasvätenejší sa pousmejú a povedia si, že priestor sa dvíha od podlahy a keď je málo metrov štvorcových, tak sa pridá čo najviac bielej, krémovej či inej farby z rodu tých svetlých, potom sa primiešajú materiály s odleskami a najmä sa zariaďuje nekomplikovaným nábytkom v rámci zreteľne vyhranenej dispozícii bytu. Jaro patrí k tým pokročilým nadšencom súčasného interiéru a jednoznačne aj k zástancom pokojného plynutia priestoru. Má rád veľké interiéry. To je aj jeden z dôvodov prečo, keď prvý raz vstúpil do svojho budúceho bytu, bola to láska na prvý pohľad.
 


Tanec v priestore

168495
Daniel Veselský

 

Tanec v priestore

168494
Daniel Veselský

Geometria políc a skriniek neruší pokojnú atmosféru interiéru, iba taburetka a zavesené skrinky načisto zoranžoveli.

Priestor naprojektovaný pre obývačku spojenú s kuchyňou pripomínal skôr tančiareň ako miesto na bývanie. Tušil, že keď doň naznáša nábytok a veci, postupne bude ubúdať z tej vysnívanej priestrannosti. Jaro je tanečník a dobrý tanečník sa na mieste činu vie orientovať. Profesionálneho zvyku ovládnuť priestor s gráciou sa nemohol vzdať. Zvyk je košeľa, ktorá nepopustí, a tak bolo preňho ťažko predstaviteľné, že by si svoj osobný priestor zariadil inak ako s dostatočnou voľnosťou pre voľný pohyb. Tam, kde to nešlo fyzicky, riešil to optickou ilúziou bielych alebo svetlých plôch.

Nový byt je prostredie vopred dané, ktorému sa netreba priečiť, ale skôr porozumieť a prispôsobiť vlastnému životnému rytmu. Túto mieru niekto nachádza v spolupráci s architektom, Jaro sa do toho pustil sám. Na pomoc si prizval ľudí z kuchynského štúdia, ktorí sa osvedčili už pri predchádzajúcej prerábke starého bytu, obkladača, ktorý nesklamal ani v tomto prípade a ako bonus si doprial zariadenie kúpeľne od vychýrenej značky.
 


Tanec v priestore

168501
Daniel Veselský

 

Tanec v priestore

168502
Daniel Veselský

Na obklad časti steny nad varnou doskou sa použila imitácia kameňa. Stenu nad pracovnou doskou ešte čaká výber obkladu: zástena bude možno z bieleho tvrdeného skla alebo si tu Jaro zopakuje motív s oranžovým akcentom. „Čo sa týka kuchyne, tak mám rád pohľad na brúsený kamenný obklad v príjemnom kontraste s tvarovo čistým antikorovým digestorom.“   Uhladeným líniám a modernému dizajnu kuchynského zariadenia asistuje výrazná pracovná doska, ktorá sa na konci vysunutého ramena kuchynskej linky zlomila do vertikály. „Keď som rozmýšľal nad kuchyňou, kreslil som si detaily a na základe toho v štúdiu vytvorili vizualizáciu, podľa ktorej sa kuchyňa aj zmontovala.“

Kauza podlaha

Kto má rád tanec vie, že prvé na čo si tanečník siahne je podlaha. Svojou rozlohou, kvalitou povrchu, pocitom pri dotyku je mimoriadne dôležitá nielen na podanie skvelého výkonu, ale je aj neodmysliteľnou paletou, na ktorej sa maľuje choreografia tanca. Dobre navrhnutý interiér je ako dobre vymyslená choregrafia. V oboch prípadoch je určujúca plocha, na ktorej sa bude príbeh odvíjať a komu je určený. Rovnako ako s predstavou diváka a námetom vybraného motívu, tak aj s požiadavkami na vysnívaný domov sa musí autor návrhu najprv zžiť a potom ich dopracovať do detailov. Podobnosť čisto náhodná? Ani nie, iba niekedy tí, čo tvoria v jednej oblasti, vedia preniesť do reality svoj názor s podobnou ľahkosťou aj v inej disciplíne. Jaro sa vo svojom predchádzajúcom byte skromnejších rozmerov držal osvedčeného pravidla a nechal si položiť od majstrov svetlú plávajúcu podlahu.

Nový otvorený priestor s výrazne väčšou rozlohou ho však pokúšal k radikálnej zmene prístupu. Nakoniec sa výsledný obraz podobal negatívu predošlého bytu. Namiesto svetlej plávajúcej podlahy drží plochu spoločenskej zóny podlaha z poctivého tmavého wengé. Tak sa podlaha stala v každom zmysle slova nosným nábytkovým kusom, od ktorého sa odrazila už v klasickej zostave biela pohovka v komornom sprievode konferenčného stolíka.
 


Tanec v priestore

168493
Daniel Veselský

 

Tanec v priestore

168500
Daniel Veselský

K Jarovmu životu patrí aj hľadanie inšpirácie. Jedným zo spôsobov, ako sa dostať k novým podnetom, sa stalo sledovanie dvd nahrávok výnimočných výkonov a choreografií svetových majstrov tanečného umenia. Bez veľkej plochej obrazovky by to nebolo ono. Zážitok zo sledovania týchto sviatočných programov nechcel rušiť nábytkom v duchu zložitých arabesiek. Naopak: „Skrinky v obývačke sú jednoduché, nechal som ich vyrobiť v rovnakom kuchynskom štúdiu ako celú linku. Mám rád pokojný rytmus štvorcov a obdĺžnikov, ktoré sa niekoľkokrát zopakujú v interiéri. Moje skrinky so svojim úložným priestorom mi stačia. Navyše som si poskladal v kúte obývačky bielu policovú zostavu z prvkov IKEA, ktoré vďaka votknutiu do steny tvoria ľahké vodorovné linky. Do nábytku som určite nevrážal najviac peňazí…, minuli sa najmä na kúpu bytu.“

Interiér nie je flegmatik

Chcel sa zariadiť tak, aby jeho domov tvoril vzájomný súlad farieb a materiálov bez zbytočných excesov. Jedinou výstrednosťou, ktorá vybočila zo striedmej farebnej škály, sa stal oranžový povrch niekoľkých nábytkových kusov. V pomarančovom úsmeve sa zatiaľ vyhrievajú skrinky na vnútornej stene obývačky a veľká taburetka: „…tá dostane švih, až keď príde o nohy,“ smeje sa Jaro a vedie nás do svojho zákulisia.
 


Tanec v priestore

168498
Daniel Veselský

 

Tanec v priestore

168496
Daniel Veselský

Hygienické zázemie sa spoľahlo na dobrú značku, striedmu farebnosť a prosté tvarovanie.

Kúpeľňa je elegantná dáma so slušnou výbavou v podobe príbuzensky spriazdnenej vane a umývadla batérie od Laufenu. „Sprchovací kút je fajn, ale keď som sa mal rozhodnúť či vaňu, alebo kút, tak som si povedal, že unavené telo sa jednoznačne lepšie zrelaxuje v kúpeli. Línie vane síce môžu vyvolať zdanie, že sa tam telo poriadne nezmestí, ale ja sa nemám na čo sťažovať. Moja kúpeľňa nie je zosobnením minimalizmu. Sú veci, ktoré potrebujem mať po ruke a ani bez odkladacieho priestoru v skrinkách by som nemal úplný komfort,“ vysvetľuje Jaro, kým prechádzame k spálni a hosťovskej izbe na konci bytu: „Na zariadenie hosťovskej sa ešte len chystám, ale prípadní nocľažníci sa môžu zložiť na rozkladacej pohovke, ktorá to zatiaľ istí.
Spálňu som, samozrejme, začal riešiť od postele. Priznám sa, chcel som bielu pohodlnú posteľ, ale to, čo sa ponúkalo v znesiteľných cenách, navliekli výrobcovia do kože. V spálni mi stačí vlastná koža, nemusím si v nej takto vytvárať zdanie luxusu. Potom bolo pre mňa oveľa prijateľnejšie vybrať si lôžko s jednoduchým rámom zo svetlého dreva. K tomu som na mieste zbadal príjemnú komodu, tak som kúpil hneď dve, aby som nemusel už inak riešiť odkladací priestor.


Tanec v priestore

168499
Daniel Veselský

Keď Jaro začal spálňu zariaďovať svetlým drevom, tak k tvarovo jednoduchému lôžku pridal aj štýlovo čisté komody a potom už len biele steny. Tie oživujú zväčšeniny fotografií od obľúbeného fotografa Newtona. „Zo starého bytu som okrem spotrebičov nebral nič. Veď ak sa napríklad rozoberie posteľ a znovu zmontuje, už to nikdy nie je ako predtým.“ Spálňa je síce obrátená do rušnej ulice, ale zvuková izolácia okien a dômyselný systém vetrania zachraňujú nočný pokoj v severozápadnej časti bytu. Šťastnou voľbou bola kúpeľňa v bezprostrednom susedstve.

V miestnosti, kde spím, by som nevydržal s viacerými kusmi nábytku,“ dodal, ale súčasne sa priznal k dobrému vzťahu k fotografiám pána Newtona, ktoré zdobia väčšinu stien Jarovho bytu. Výnimkou sú vlastné motívy s písmenkovou grafikou na stene pri vstupe do spoločenského priestoru a suita rodinných fotografií a obrázkov z pamätných stretnutí s priateľmi nad vstupným schodiskom.


Tanec v priestore

168505
Daniel Veselský

„Nie ste jediní, ktorí ste sa pri nich pristavili. Keď som ich tam vešal a vymýšľal pre ne rámiky, ani na um mi nezišlo, že budú dôvodom schodiskovej tlačenice pri návštevách s väčším počtom účastníkov,“ zamyslel sa. Kým som mu stihla navrhnúť, aby si pred stenu na konci schodiska umiestnil iný „trhák“ pre návštevy, všimla som si, že tam už visia Jarove povestné reprodukcie zo života – komiksy. Asi pod ne bude musieť naaranžovať barový stolík a potom sa urýchli presun hostí smerom k obývačke… Inou kuriozitou je aj skutočnosť, že k Jarovi sa na návštevu nechodí, ale schádza. Hneď za vstupnými dverami je síce vstupná hala so šatníkovými skriňami, ale kto chce ďalej, musí k Jarovi zostúpiť.

 

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: bývanie návšteva v byte
Zdieľať článok

Diskusia