09. 05. 2006
Zdieľať

Je čas jednoduchých interiérov. Ak chcete mať naozaj súčasný byt alebo dom, nemali by ste mať miestnosti zapratané kopou zbytočností, ba dokonca ani množstvom skríň a skriniek. To, že interiér by mal pôsobiť priam asketicky, však neznamená, že sa musíte zriecť šiat, topánok, čajových servisov, vysávačov a ostatných súčastí každodenného života. Zriecť sa ich nemusíte, mali by ste len všetko odložiť čo najnenápadnejšie.




Sezam, otvor sa alebo dvere trochu inak

53454
Soňa Sadloňová


Prvým krokom k nenápadnému uloženiu vecí je dobre známy šatník alebo vstavaná skriňa. Množstvo vecí v nich zmizne bez toho, aby bol v miestnosti viditeľný objemný kus nábytku. A ak sú v spálni či predsieni namiesto jednej steny dvere alebo zrkadlo, vyzerá to celkom prirodzene. Čo však robiť, ak nechcete v miestnosti nielen skriňu, ale ani dvere? Čo si budeme navrávať, obyčajné šatníkové dvere v obývačke či vedľa jedálenského stola predsa len nie sú to pravé orechové.







Sezam, otvor sa alebo dvere trochu inak

53456
Soňa Sadloňová

S dobrým nápadom, ako vyriešiť takúto situáciu, prišla naša stála spolupracovníčka, fotografka Soňa Sadloňová – zmenila dvere na obraz a dosiahla tak efekt „sezam, otvor sa“. Po jej zásahu ostala v miestnosti dekoratívna stena, ktorá esteticky dotvára interiér. Za obrazom sa zároveň nenásilne ukrýva odkladací priestor.






Vizitka autorky

Soňa Sadloňová
Sa narodila v roku 1978 v Bratislave, v roku 2002 skončila štúdium na VŠVU v Bratislave, na Katedre fotografie a nových médií v ateliéri doc. Miloty Havránkovej. Vystavovala na Slovensku, v Česku, vo Francúzsku, v Nórsku a v Rakúsku, roku 2002 získala Cenu Martina Benku. Momentálne pracuje ako fotografka v slobodnom povolaní, zaoberá sa monumentálnou tvorbou do interiérov – veľkoformátovými výtvarnými fotografiami (v spolupráci s interiérovým štúdiom S-interier & design).
Zjednodušene by sa jej tvorba dala charakterizovať ako svetelnoluminografické performancie. Hlavným motívom jej fotografií je súčasný svet preplnený informáciami – svet znakov, hieroglyfov, písma, kaligramov, čísel a kódov. Pomocou fotografických techník, ako napríklad svetelná projekcia, extrémne dlhá expozícia a luminografia, vytvára imaginatívne svety v akýchsi osobných nočných performanciách.
sonasfoto@post.sk


Sezam, otvor sa alebo dvere trochu inak

53455
Soňa Sadloňová

Ešte nedávno viedla cesta k takýmto dverám cez klasickú (veľkoplošnú) fotografiu, ktorá sa nalepila na MDF dosku. Nové materiály a pokrok v digitálnej fotografii a tlači však otvorili aj iné možnosti – obojstranná fotografia na priehľadnej fólii sa môže nalepiť na sklenené dvere, ktoré vytvoria napríklad zaujímavý, čiastočne priehľadný predel medzi dvoma miestnosťami. Ak chcete dvere nepriehľadné, nakašíruje sa fotografia (na fotopapieri) na melamínovú dosku a zalaminuje sa priehľadnou ochrannou vrstvou s UV fóliou. Povrch dverí môže byť lesklý alebo matný.

Kategória: Bývanie Dvere, brány Navrhovanie interiéru
Tagy: dvere interiér na skriňa
Zdieľať článok

Diskusia