14. 03. 2006
Zdieľať

Vážená redakcia, chcela by som vás poprosiť o informácie o perlitovej tepelnej izolácii, ktorej obchodný názov je PETI. Je vhodná aj na staršie stavby? Chceli by sme s manželom zrekonštruovať asi 50-ročný dom a PETI nám odporúčali na zateplenie obvodových múrov. Monika Bruníková, Novoť

PETI (PErlitová Tepelná Izolácia) je izolácia na báze expandovaného perlitu. Perlit je hornina vulkanického pôvodu, expandovaná pri teplote cca 1000 oC – je teda veľmi stála a odolná proti rôznym vplyvom. Zrniečko expandovaného perlitu si najlepšie predstavíme ako kukuričný „pukanec“ malých rozmerov. V každom zrniečku je vzduch, a teda je zrejmé, že zrniečka umiestnené vedľa seba majú veľkú tepelnoizolačnú schopnosť, ale zároveň nekladú odpor prestupu vodnej pary medzi nimi. Perlitový „pukanec“ má na svoj objem veľkú povrchovú plochu, z ktorej sa vlhkosť ľahko odparuje, čím dochádza k vysušovaniu. Na tejto vlastnosti perlitu je postavený princíp všetkých sanačných omietok. Z hľadiska vysušovania muriva si teda dosky PETI môžeme predstaviť aj ako koncentrovanú sanačnú omietku.

Materiály PETI sú veľmi vhodné na zateplenie obvodových plášťov stavieb, ktoré sú postavené z difúznych materiálov (ľudovo povedané, ak stavba „dýcha“). Po zaizolovaní takéhoto muriva doskami PETI sa nezhorší jeho priedušnosť, murivo naďalej „dýcha“ a zároveň sa vďaka perlitu vysušuje. Samozrejme, že aj všetky ostatné použité komponenty (armovacia malta, pohľadová omietka) musia byť difúzne. Druhou oblasťou použitia materiálov PETI je oprava jednoplášťových plochých striech.

Štruktúra perlitovej izolácie PETI je otvorená, preto nie je vhodné používať ju tam, kde by mohla prísť do styku s vlhkosťou, ktorá sa nemôže odpariť – napr. na izoláciu základov v zemi alebo na izoláciu pod podlahovým vykurovaním.

Kategória: Stavba a rekonštrukcia Steny a fasády
Tagy: tepelná izolácia
Zdieľať článok

Diskusia