Zdroj: Schiedel

Bezpečné riešenia pre prechod stavebnými konštrukciami

22. 04. 2021 Zdieľať

Rokmi overený a kvalitný výrobca komínových riešení Schiedel ponúka niekoľko typov riešení prestupov dymovodov a komínových telies stenovými, stropnými ako aj strešnými konštrukciami. A je jedno v prípade striech, či sa jedná o ploché alebo šikmé strechy.

V dnešnej dobe, kedy je snahou dosiahnuť čo najväčšiu tesnosť sa veľakrát siaha po neoverených ba priam nebezpečných riešeniach, kedy sa parozábrana a iné izolačné fólie nesprávne, nebezpečne, lepia priamo na povrch kovového komínového telesa v domnení, že teplota povrchu komínového telesa predsa nie je taká, aby došlo k roztaveniu, zapáleniu fólie.

WDS 3

Zdroj: Schiedel

Nikto práve vtedy nepomyslí na ten fakt, že ak ale dôjde k vyhoreniu sadzí, tak povrchová teplota kovového komínového telesa dosiahne aj viac ako 300°C. Prestupy dymovodov a komínov stenami alebo stropmi, strešnými konštrukciami z horľavých materiálov sú preto kritickými miestami, ktorým je potrebné venovať osobitnú pozornosť. Schiedel VermiS ,  VPC prechod a WDS  sú produktami, ktoré ponúkajú bezpečné riešenie prechodov. Svojimi konštrukciami chránia stavbu. Obzvlášť pri drevostavbách ale taktiež ak je požiadavka na tesnú stavbu (v nízkoenergetickom alebo pasívnom štandarde) je bezpodmienečne potrebné dodržať požiadavky na požiarnu odolnosť stavby.

Schiedel prestupy VermiS a VPC

  • Umožňujú postaviť tesnú stavbu v nízkoenergetickom a pasívnom štandarde bezpečným napojením izolačných vrstiev strechy
  • Komínové teleso Schiedel už nemusí byť plne odvetrávané v rovine strechy, stropu
  • jednoduchá a rýchla inštalácia bezpečného prechodu strechou
  • Odolný proti vlhkosti
  • Dlhodobo stále tepelno-izolačné vlastnosti
  • Nehorľavý, ohňovzdorný
  • Odolný proti teplotným šokom

Uvedené produkty sú určené všade tam, kde je potrebné zabezpečiť tesný prestup kruhového komínového telesa izolovanou konštrukciou stavby.

Prechod VermiS

Základom prechodu VermiS je Vermikulit, izolačný materiál s vysokou teplotnou odolnosťou, ktorý sa v prípade potreby veľmi jednoducho opracováva bežnými ručnými nástrojmi na spracovanie dreva a výsledný tvar sa môže potom jednoducho upraviť podľa miestnych podmienok použiıa, napríklad podľa sklonu strechy a jej hrúbky sa dá prechod predĺžiť podľa požiadavky.

WDS prestupy

Zdroj: Schiedel

Vytvára potrebný prechod medzi komínovým plášťom a parozábranou a umožňuje jej priame a tesné napojenie.

Sada Schiedel VermiS je dodávaná v rozmerovej rade pre komínové systémy Schiedel ICS 25 a 50, rovnako tak pre systém Schiedel Permeter 25 a 50 pre vnútorné priemery komínov 150, 180 a 200 mm.

VPC prechod

Základom prechodu VPC je Foamglas, izolačný materiál s vysokou teplotnou odolnosťou, ktorý je možné jednoducho orezať podľa sklonu strechy priamo na mieste stavby. Samozrejmosťou je možnosť prispôsobiť dĺžku prechodu podľa potreby prostredníctvom ďalších komponentov. Vytvára potrebný prechod medzi komínovým plášťom a parozábranou prípadne vodotesnou izoláciou a umožňuje jej priame a tesné napojenie.
Sada SVPC prechodu je dodávaná v rozmerovej rade pre komínové systémy Schiedel ICS 25 a 50, rovnako tak pre systém Schiedel Permeter 25 a 50.

VPC prechod schema

Zdroj: Schiedel

WDS prestup

Prechod WDS je odskúšaný do teploty spalín 400 °C čo bez problémov pokrýva všetky štandardné tepelné spotrebiče a samozrejme ponúkne ochranu okolitých stavebných konštrukcií pred pôsobením teploty pri vyhorení sadzí. Vytvorí tesný a bezpečný prechod dymovodu stenou, stropom, alebo strechou. WDS prechod je prispôsobiteľný pre jednotlivé hrúbky stien, stropov a striech. K dodaniu je v dĺžkach 400/600/1000 mm. Vnútorný priemer spalinovej cesty môže byť v rozsahu Ø80 – Ø250 mm (hrúbka izolačnej vrstvy 25 mm ), je teda určený pre Schiedel ICS a PERMETER.

WDS prestupy detaily 042020

Zdroj: Schiedel

Umožňuje postaviť tesnú stavbu v nízkoenergetickom a pasívnom štandarde s bezpečným napojením izolačných vrstiev. 

Zdroj: PR článok Schiedel Slovensko s.r.o.

Kategória: Strecha, podkrovie
Tagy: komín nízkoenergetický dom pasívne domy
Zdieľať článok