Zdroj: Mountfield

Pomocníci v boji s trávou

27. 04. 2021 Zdieľať

Tento rok to na záhrade vyzerá na poriadnu trávnu smršť. Tráva rastie ako z vody a je nutné s ňou zatočiť. Pomocníkov v podobe kosačiek je množstvo: benzínové, elektrické či tiché AKU stroje. Ide len o to, akú si vybrať.

Kedy je ten správny čas poobzerať sa po novej kosačke? Nemusíte mať doma práve muzeálny kúsok, aby ste už zvažovali výmenu stroja. Za niekoľko rokov usilovného kosenia už možno váš stroj „neťahá“ tak, ako by ste si predstavovali, alebo vás prosto láka vymeniť starší model za nový. 

Hneď na začiatku by ste si mali povedať, aké máte na stroj nároky a aké sú Vaše finančné možnosti. Je potrebné si tiež vyhodnotiť, ako často budete kosiť, akú veľkú plochu a aký druh pohonu kosačky by bol pre vás vhodný. Určite je ideálne zájsť sa poradiť do špecializovanej predajne, povedať o svojich predstavách predajnému technikovi a s jeho pomocou vybrať najvhodnejší stroj. 

Kosačku si môžete vyberať podľa pohonu (elektrické, benzínové alebo AKU), výbavy (možnosť nastavenia rýchlosti pojazdu, elektrický štartér, systém vertikálneho skladovania, veľké kolesá, veľkosť zberného koša a pod.), ale aj podľa materiálu, z ktorého je vyrobené šasi. Oceľové šasi je napríklad logickou voľbou pri veľkých pojazdových strojoch používaných na rozľahlých pozemkoch. Pri menších modeloch bez pojazdu, určených na menšie plochy, urobí lepšiu službu ľahké šasi z kvalitného plastu.

Veľký záujem je o kosačky s množstvom prvkov, ktoré zvyšujú komfort kosenia či prinášajú nejakú nadstavbu. Jedná sa napríklad o regulovateľný pojazd, ktorý už je dnes bežným štandardom. Tom modely disponujú aj viac rýchlostnou prevodovkou pre ešte lepšie nastavenie rýchlosti. Ďalšou obľúbenou funkciou je štartovanie jedným tlačidlom namiesto šnúry a to vďaka systému InStart. Veľmi praktický je tiež systém 4v1, ktorý ponúka u jediného stroja štyri spôsoby, ako naložiť s pokosenou trávou: zber do koša, mulčovanie, zadné vyhadzovanie a bočné vyhadzovanie. Ku komfortu kosenia prispievajú aj veľké kolesá pre optimálny pohyb v teréne, nastaviteľné držadlá či optická signalizácia naplnenia koša. 

 

Elektrická kosačka EL 4800 PD BW

Elektrická kosačka EL 4800 PD BW. Zdroj: Mountfield

Elektrická kosačka je vhodná na kosenie menších a menej členitých pozemkov, na ktorých máte zabezpečený prívod elektriny. Je nenáročná na údržbu, dobre ovládateľná, má nízku hmotnosť, jej prevádzka je pomerne tichá a ekologická. Môže osloviť aj nižšími obstarávacími nákladmi v porovnaní s väčšinou benzínových modelov.  

Benzínová kosačka MAX 53VBD Allroad Aluminium

Benzínová kosačka MAX 53VBD Allroad Aluminium. Zdroj: Mountfield

Na kosenie väčších plôch bez dostupnosti elektriny alebo na miestach, kde by bol kábel elektrickej kosačky príliš obmedzujúci, sú vhodnejšie benzínové kosačky. Tie so silnými motormi bez problémov zvládnu prácu v členitom teréne a poradia si aj s vyššou a hustejšou trávou. Moderné štvortaktné motory sa vyznačujú dlhou životnosťou a jednoduchou obsluhou.

AKU kosačka Greenworks GD60 LM51 SP 60V

AKU kosačka Greenworks GD60 LM51 SP 60V. Zdroj: Mountfield

„Čím ďalej obľúbenejšie sú AKU rotačné kosačky, ktoré poháňa nabíjacia Li-Ion batéria. Spája sa v nich tichá, ekologická prevádzka a jednoduchá údržba elektrických kosačiek s výkonom, dynamikou a pohybovou nezávislosťou benzínových strojov,“ vysvetľuje Karel Hromada, produktový manažér spoločnosti Mountfield. Nemusíte do nich dolievať benzín ani olej a zároveň vás nijako neobmedzuje kábel. Prosto len vložíte batériu, stlačíte tlačidlo a môžete kosiť. Niektoré AKU kosačky sú súčasťou radov, kde si batériu dokupujete zvlášť, ale môžete ju použiť hneď pre niekoľko rôznych strojov.

Kosenie trávy je v tomto vegetačnom období teda veľmi aktuálnou témou. Vďaka našim tipom už ale viete, že s kvalitnou kosačkou zvládnete svoj trávnik skrotiť raz-dva. 

Viac informácií na www.mountfield.sk

Zdroj: PR článok Mountfield a.s.

Kategória: Záhradná technika
Tagy: akumulátorové kosačky benzínové kosačky elektrické kosačky kosenie trávnik
Zdieľať článok