Zdroj: eko_interier

Rozhovor s dizajnérkou Martinou Duplinskou: „Interiér pre mňa znamená domov.“

26. 05. 2021 Zdieľať

Ako vyzerá bežný deň interiérového dizajnéra? Aké sú aktuálne trendy a čo dnes v interiéri preferujeme? Toto všetko a oveľa viac sa dozviete v rozhovore s Mgr. Martinou Duplinskou, autorkou 3D vizualizácií interiérov pod značkou eko_interier.

Obľubuje čisté a zároveň atypické prvky, víta vzdušnosť priestoru a jej doménou je moderný dizajn. Smelo by sa mohla zaradiť k špecialistom ekologického bývania. Síce najväčšou výzvou bolo pre ňu s navrhovaním interiéru vôbec začať, išla do toho naplno a rozbehla svoju vlastnú spoločnosť. Na sociálnych sieťach vystupuje pod značkou: @eko_interier a dnes pomáha zhmotniť a premietnuť do priestoru aj tie najtajnejšie túžby o vysnívanom bývaní.

vizualizácia interiéru

Zdroj: eko_interier

Aká bola vaša cesta k dizajnu?

Nečakaná. Vyštudovala som psychológiu a už počas štúdia som začala robiť v IT korporáciách. Tie ma zhltli na 10 rokov, ale aj tu som zostala v psychológii ako manažér zákazníckej spokojnosti. Začala som sa však zamýšľať nad tým, či chcem s takýmto nasadením pracovať dlhodobo, alebo či chcem byť flexibilnejšia a rozbehnúť niečo vlastné. Chýbala mi najmä tvorivosť. Vždy ma to ťahalo k dizajnu, tak som popri práci vyštudovala interiérový dizajn. Každá životná etapa si vyžaduje niečo iné, okolnosti vás zavedú iným smerom, mňa táto etapa priviedla k interiérom a som za to nesmierne vďačná. Aj po ukončenom štúdiu sa mám ešte mnoho učiť a kam sa posúvať, hoci momentálne to ide tak rýchlo, že každý deň a každý nový klient ma posúva míľovými krokmi dopredu.

vizualizácia interiéru spálne

Zdroj: eko_interier

Keby ste mali opísať váš štandardný pracovný deň, ako by vyzeral?

Sú dni, keď si poviem, že idem kresliť, tvoriť, hľadať a kombinovať. Takéto dni trávim od rána do večera za počítačom. Väčšinou je to naozaj celý deň, poprípade aj noc, aby som nebola rušená po hodine či dvoch a nevypadla z kreatívneho procesu. Človek sa potrebuje dostať do akejsi kreatívnej bubliny a keď v nej je, nápady začnú prichádzať rýchlo.

Inokedy mám deň, keď behám a vybavujem, stretávam sa s klientmi, chodím na obhliadky, konzultujem návrhy s majstrami, zameriavame priestory so stolármi a tak ďalej. Takto nejako sa delia moje dni.

Dizajn sa stále mení. Nové štýly prichádzajú, iné sa dostávajú do úzadia. Kde beriete inšpiráciu?

Najlepšou inšpiráciou sú pre mňa klienti. Už na začiatku som si povedala, že nepôjdem tým smerom, kde budem presadzovať extra trendy a to, čo je momentálne aktuálne na úkor klienta. Povedala som si, že budem maximálne počúvať a naozaj to padá na úrodnú pôdu. Práve klienti majú už čo-to odžité a vedia, čo potrebujú vo svojom domove a čo sa im jednoducho páči. Nie je to teraz trendy? To vôbec neprekáža, keď to ladí jedno s druhým a človek sa v tom cíti pohodlne, vytvára mu to domov. Každý máme iný vkus, iný príbeh alebo inú životnú etapu. Mojou úlohou je to celé zharmonizovať a dodať interiéru šmrnc.

vizualizácia interiéru detskej izby

Zdroj: eko_interier

Takmer rok bola väčšina Slovákov zavretá doma. Trávili sme vo svojich domácnostiach oveľa viac času, ako sme boli zvyknutí. Ovplyvnilo to aj záujem o interiérový dizajn?

Táto doba dizajnu paradoxne praje. Je to aj tým, že sú ľudia oveľa viac doma a premýšľajú, ako by si bývanie vylepšili, ale aj tým, že keď sa rozhodnú investovať do nového bývania, už si radšej nechajú poradiť odborníkom. Dnes máme veľa možností, štýlov a kombinácií, a mnohí naozaj potrebujú usmerniť, pomôcť, poradiť.

Čo sa dnes v interiéri uprednostňuje? Víťazí estetické cítenie alebo je prioritou v slovenských domácnostiach najmä praktickosť?

Myslím si, že ide o veľmi rozumnú kombináciu oboch. Veľkú úlohu pri rozhodovaní zohráva na konci dňa aj cena. A presne hra s týmito troma faktormi je moja úloha a pridaná hodnota pre klienta.

vizualizácia interiéru domu

Zdroj: eko_interier

Čo sa týka dizajnu, sú Slováci konzervatívni? Držíme sa zásad a toho, ako to štandardne funguje alebo sme otvorení aj novým trendom a netradičným priestorovým riešeniam?

Začíname byť otvorení. Doteraz to bol škandinávsky štýl, kombinácia bielej s dubom. Bolo to také konzervatívnejšie, jednoduchšie, hoci čisté a veľmi príjemné. Tohto dizajnu sme sa veľmi dlho držali a bolo ho vidieť všade. No v poslednom čase pozorujem, že ľudia sú viac naklonení experimentovať s materiálmi a farbami. Je to teda o čosi pestrejšie, živšie a nebojíme sa urobiť aj výraznejšie zmeny.

Ten základ už nie je teda úplne neutrálny, a čo je najdôležitejšie, cítime sa v tom dobre. Tvoríme si domácnosť podľa seba, čo je mne veľmi sympatické. Nemusíme ísť vždy podľa najnovších trendov, a potom sa doma necítiť dobre. Vtedy je to pekné akurát tak na fotku.

Čo je aktuálne také najvyhľadávanejšie? Čoraz viac sa hovorí o dopade na životné prostredie. Snažíme sa smerovať viac k ekologickej domácnosti alebo sú v kurze iné štýly bývania?

Myslím, že dnes je osveta, čo sa ekologickosti týka na vysokej úrovni a ovplyvnila k ekologickejšiemu zmýšľaniu a správaniu sa mnohých z nás. Keď si teda tvoríme vlastné bývanie, samozrejme, na ekologickú domácnosť prihliadame a chceme sa obklopovať prírodnými materiálmi, chceme, aby ten priestor dýchal, aby bol zdravý a maximum vecí v ňom bolo udržateľných. Aby to jednoducho odrážalo náš spôsob žitia. Momentálne vidím dopyt dvoma smermi. Úplne čistý, prírodný, svetlý, symetrický a vzdušný interiér verzus interiér v glamour štýle, evokujúci pocit luxusu so vzormi, farbami, niekedy doslova až eklektický interiér, kde nájdete mix rôznych štýlov.

vizualizácia interiéru spálne

Zdroj: eko_interier

Máme svoje predstavy a akúsi tajnú víziu vysnívaného bývania. Sme nároční z hľadiska priestorovej vizualizácie a návrhu interiéru? Necháme si poradiť?

Je mi veľmi sympatické, keď má človek jasnú predstavu a ide si za ňou. Väčšina mojich klientov má jasne definovaný štýl a požiadavky. V takomto prípade sa nám stačí už len naladiť na spoločnú vlnu a vyhrať sa s konkrétnym priestorom, občas jemne usmerniť. Väčšina klientov si nechá poradiť najmä v prípade, keď má určitú dilemu a hľadá riešenie, alebo majú také požiadavky, ktoré nevedia skombinovať. Niečo spolu vždy vymyslíme a s vizualizáciou v rukách už sa potom klienti vedia veľmi rýchlo rozhodnúť.

vizualizácia interiéru obývacej izby

Zdroj: eko_interier

A čo pre vás znamená interiér?

Interiér pre mňa znamená domov, je to neoddeliteľná súčasť nášho života. Človek v ňom trávi deň a noc, trávime v ňom čas so svojou rodinou, v dnešnej dobe už aj pracujeme celé dni z domu, ak to povaha nášho zamestnania dovoľuje. Či chceme, alebo nie, definujeme a formujeme si náš domov, ale platí to aj naopak, náš domov si formuje a definuje nás.

Chcete vysnívaný interiér na mieru? Pozrite si rôzne ukážky 3D vizualizácií na Facebooku a Instagrame.

Zdroj: PR článok eko_interier

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: interiérový dizajn zariaďovanie interiéru
Zdieľať článok